Elon Musk Twitter’ı 44 milyar dolara alıp X’e çevirdi, değeri iki yılda 9,4 milyar dolara düştü
Twitter'ın ücretsiz doğrulanmış hesap özelliği 1 Nisan itibarıyla ABD'de son buldu. Bunun akabinde kurum hesabı olduğu için ayda bin dolar ödemesi gereken New York Times'ın para vermeyi reddetmesi sonucunda ana hesabının altın tiki kaldırıldı.
Twitter CEO’su Elon Musk, 1 Nisan’dan itibaren doğrulanmış hesap özelliğinin ücretli Twitter Blue aboneliğinin bir parçası olacağını açıklamıştı. Bu çerçevede kişisel hesapların mavi tike sahip olmak için ayda 8 dolar, kurumsal hesapların ise altın tike sahip olmak için bin dolar ödemesi gerekiyor. Öte yandan kurumsal şirketlerin, bin dolardan ayrı olarak onaylanmış hesaba sahip çalışanları için de her ay 50 dolar vermesi gerekiyor. Ne var ki bu özelliğe daha önce ücretsiz sahip olan bazı ünlüler ve kurumlar ödeme yapmayı reddediyor. Bunlardan biri de ABD merkezli New York Times gazetesi.
Hem altın tik için hem de çalışanlarının mavi tikleri için ödeme yapmayacağını duyuran gazeteye Musk, “NYT’nin asıl trajedisi propagandalarının ilginç bile olmaması. Hem haber akışları da Twitter’ın ishal muadili gibi. Okunmuyor” sözleriyle sert bir karşılık vermişti. Şimdi de New York Times’ın 55 milyon takipçi ye sahip kurumsal hesabının altın tiki, Twitter tarafından kaldırıldı.
The real tragedy of @NYTimes is that their propaganda isn’t even interesting
— Elon Musk (@elonmusk) April 2, 2023
Twitter’dan tikin kaldırılmasına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı, gazete de henüz ne Musk’ın hakaretlerine ne de tikinin kaldırılmasına bir yorumda bulunmadı. Öte yandan New York Times’ın sanat, dünya, eğlence gibi yan hesaplarının altın ve mavi tiklerinin henüz kaldırılmaması ise dikkat çekti. Washington Post, eski Twitter çalışanlarına dayandırdığı haberinde tiklerin kademeli olarak kaldırılacağını yazdı.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere New York Times, sosyal medya platformunun bu yeni kuralına karşı çıkan tek medya kuruluşu değil. Washington Post, Los Angeles Times, CNN, Politico, Buzzfeed ve BBC gibi medya devleri de uygulamaya ödeme yapmayacağını açıkladı.
Musk adeta bir ‘ifade özgürlüğü şövalyesi’ edasıyla Twitter’ı satın aldıktan sonra, uygulamadaki bot hesaplarla mücadele edeceğini ve uygulamayı cennet gibi bir yere çevireceğini söylemişti. Ancak devredildiği tarihten beri cennetten ziyade cehennemin yaşandığı uygulamada saldırgan söylemlerde ve içerik yönetiminde yaşanan aksaklıklardaki artış yüzlerce reklamverenin platformdan çekilmesine ve reklam gelirlerinin yüzde 50 oranında düşmesine neden oldu. İşte Twitter Blue’nun bir parçası olan ücretli doğrulama sistemi de aslında bu gelir kaybını telafi etme girişimi.
Buradaki temel sorun, esas kurum ve kişilerin parayı ödemeyi reddetmesi halinde, trollere ve dolandırıcılara sözkonusu kurumların ve kişilerin adlarıyla mavi tik alarak dolandırıcılık yapmak için gün doğacak olması. Zira bunun bir örneği, özelliğin kullanıcılara yeni yeni sunulduğu kasım ayında ilaç şirketi Eli Lilly, Pepsi ve Nintendo gibi şirketlerin başına gelmişti. Medya devlerinin tik almaması ise troll hesapların uygulamadaki bilgi kirliliğini üst seviyeye çıkarma riskini iyice artıracak.