Twitter’ın koltuğu sallanıyor: Threads’e beş günde 100 milyon kullanıcı

Meta’nın Twitter’a rakip yeni sosyal medya platformu Threads beş gün içinde 100 milyon üye sayısına ulaştı. Threads’ten önce en hızlı büyüyen tüketici uygulaması olan ChatGPT, iki ayda 100 milyon kullanıcıya ulaşmıştı.

Bilim Teknoloji 11 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Teknoloji dünyası son günlerde büyük bir kavgaya tanıklık ediyor. Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi Meta, Twitter’a rakip yeni sosyal medya platformu Threads’i kullanıma sundu.

Yeni platforma kullanıcılar, Instagram hesapları aracılığıyla giriş yapabiliyor. Threads’da 500 karakter sınırı var. Paylaşımlara bağlantılar, fotoğraflar ve beş dakika uzunluğunda videolar da eklenebiliyor.

Twitter’ın avukatı Alex Spiro ise, Threads’i geliştiren Meta’yı, Twitter’ın gizli bilgilerine erişimi olan eski çalışanları işe alarak Twitter’ın bir kopyasını yapmakla suçladı. Spiro, Meta’yı dava açmakla tehdit etti.

Elon Musk'ın belalısı şimdi de Threads'teElon Musk’ın belalısı şimdi de Threads’te

Hızla büyüyen Threads platformu, beş günde 100 milyon kullanıcıya ulaştı. Threads büyürken aynı zamanda Twitter’ın trafiğininde de düşüş yaşadığı görüldü.

Mark Zuckerberg ilk gün yaptığı açıklamada uygulamanın iki saat içinde iki milyon, dört saat içinde beş milyon ve yedi saat içinde 10 milyon kayıtlı kullanıcıya ulaştığını belirtmişti.

Ertesi sabah Meta CEO’su 30 milyondan fazla kişinin yeni uygulamayı denemek için kaydolduğunu belirtti. Son verilere göre ise Threads, 100 milyon aktif kullanıcı kilometre taşına ulaşmış durumda.

Threads’ten önce en hızlı büyüyen tüketici uygulaması olan ChatGPT, iki ayda 100 milyon kullanıcıya ulaşmıştı.

Twitter düşüşte

İnternet hizmetleri şirketi Cloudflare’in Başkanı Matthew Prince’e göre Twitter’in internet sitesi trafiği, kullanıcıların Threads, BlueSky ve Mastodon gibi alternatif platformlara göç ettiğini gösterir bir şekilde azalıyor. Prince, Cloudflare’in dünyanın en popüler internet siteleri sıralamasında Twitter’ın ABD’li milyarder Elon Musk’ın platformu devralmasından bu yana düşüş yaşandığını gösteren bir grafik yayımladı.

Twitter’ın bu düşüşünün sebeplerinden biri de yapay zeka şirketlerinin platformdan bedavaya veri çekmesinin önüne geçmek için görüntülenen tweet sayısının kısıtlanmasıydı. Ayrıca internet kullanıcılarının tweetleri görüntülemek için hesaplarında oturum açması gerekiyordu. Bu da kullanıcıları başka platformlara sevk etti.

Zuckerberg, Threads’teki bir yazısında, 250 milyon kullanıcısı olduğu tahmin edilen Twitter’ın ‘başarısının önündeki engelin’ platform içindeki toksiklik olduğunu belirtmişti. Zuckerberg, “Amacımız Threads büyüdükçe dostane bir ortamı korumak. Bunun mümkün olduğunu ve başarının anahtarı olacağını düşünüyorum” dedi.

Öte yandan Meta için de işlerin ne kadar yolunda gideceği belirsiz. Threads için ‘daha nazik’ bir ortam yaratmak amaçlansa da platform piyasaya sürüldükten sonraki 24 saat içinde sağcı ve uç görüşlü pek çok kişi Threads’e kaydoldu.

Threads neden Twitter’ın yerini alamaz?Threads neden Twitter’ın yerini alamaz?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.