Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki tatbikat canlı yayına yansıdı, kısa süreli endişe yaşandı

Uluslararası Uzay İstasyonu'nun YouTube'da yapılan canlı yayınında birden tatbikattan sesler yansıyınca yayını izleyenler birilerine bir şey oldu sandı. NASA durumu ancak 90 dakika sonra açıklığa kavuşturdu.

Bilim Teknoloji 14 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Uluslararası Uzay İstasyonu. Fotoğraf: NASA

NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan düzenli olarak yaptığı canlı yayını çarşamba gecesi izleyenler kısa küreli korku yaşadı. Türkiye saatine göre gece birde kimliği belirsiz bir konuşmacı, uzay istasyonu mürettebatından durumu iyiye gitmeyen şiddetli dekompresyondan muzdarip bir kumandanla ilgilenmesini istedi.

Vurgun hastalığı olarak da bilinen dekompresyon rahatsızlığı, vücut hızla basınç değişikliklerine uğradığında ortaya çıkar. Normalde solunan hava içinde bulunan azot gazı basınç altındayken dokularda çözünür. Kişi hızlı bir şekilde düşük basınca maruz kalınca çözünmüş azot gazı kabarcıklar oluşturarak dokularda ve kanda serbest kalır. Zamanında tedavi edildiğinde bir hastanın yaşayabileceği en kötü semptom şiddetli eklem spazmları olabilir. Ama basınç çok hızlı düşerse 1971 yılında Salyut-1 kapsülündeki üç Rus kozmonotun başına gelen durum gibi beyin kanaması nedeniyle ölümle burun buruna gelinebilir.

Yayın sırasında muhtemelen uzay istasyonunun doktorunun “Nabzını bir kez daha kontrol edin” dediği duyuluyor. Aynı kişi astronotlara hasta meslektaşlarına saf oksijenle donatılmış uzay giysisini giydirmelerini de söylüyor. Hatta kumandanı İspanya’da hiperbarik oksijen tedavisi sunan bir hastaneye götürmek için acil tahliye emri verme olasılığından bir bahsediyor.

Dekompresyonun ne olduğunu bilen izleyiciler için epey endişe verici hale gelen yayında ancak bir buçuk saat sonra içlerine su serpildi. NASA’nın X hesabı üzerinden yapılan açıklamada söz konusu sesin aslında mürettebat ile dünyadaki ekiplerin uzaydaki olası senaryolara hazırlanmak için yapılan bir simülasyondan yanlışlıkla aktarıldığını ve gerçekten acil bir durum olmadığın teyit etti. Herkesin güvende olduğunu söyleyen NASA yetkilileri, yayının istasyonun “uyku zamanında” meydana geldiği için astronotların çoğunun yanlış alarm sırasında uyuyor olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Simülasyon devam ederken NASA’nın YouTube’daki canlı yayınını yüzlerce insan seyrediyordu.

Sesin nasıl olup da yanlışlıkla canlı yayına geldiği henüz belirsizliğini koruyor. Bununla birlikte NASA’nın baş ağrısı çektiği tek konu bu değildi. Dün iki mürettebatlı uzay yürüyüşü yapılması planlanıyordu ama “uzay giysisinde çıkan sorunlar” nedeniyle yürüyüşün ertelendiği belirtildi.

Uzay yürüyüşündeki amaç istasyonun dış yüzeyine tutturulmuş mikroorganizma örneklerinin hayatta kalıp kalmadığına bakmaktı. Görevi NASA astronotları Tracy Dyson ve Matt Dominick yapacaktı.

SpaceX'e rakip olacak: Boeing'in Starliner'ı iki astronotla uzay istasyonu yolundaSpaceX’e rakip olacak: Boeing’in Starliner’ı iki astronotla uzay istasyonu yolunda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.