17 köpek ağaca asıldı: Cezaların caydırıcılığı yeniden gündemde

Ankara'da 17 köpek ağaca asılı bulundu ve olaya ilişkin inceleme başlatıldı. Avukat Acar, cezaların yetersizliğine dikkat çekti ve Konya'daki korkunç olayı örnek gösterdi.

Çevre 13 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Ankara’daki bir mesire alanında sokak hayvanlarını besleyen vatandaşlar korkunç bir görüntüyle karşılaştı. Mesire alanına giren hayvanseverler 17 köpeğin ağaca asıldığını gördü ve ekiplere haber verdi. Olay yerine polis ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri sevk edildi.

Ekipler, 14 köpeği canlı olarak kurtarırken 3 köpek ise ölü halde bulundu. Hayvanlara yapılan eziyetin Yenimahalle’de meydana geldiğini belirten Yenimahalle Belediyesi, açıklamasında olayın Keçiören sınırları içinde meydana ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören İlçe Tarım Müdürlüğü’nün müdahil olduğunu duyurdu.

Hayvanlara ilişkin suçları işleyenler 6 ay ila 3 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyor. Fakat aynı zamanda 3 yılın altındaki hapis cezaları basit yargılamaya tabi ve doğrudan erteleme kararı da verilebiliyor. Avukat Senem Demirel Acar, şiddetin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti ve bunun yasalarda yeterli yaptırımın olmamasından kaynaklandığını söyledi. Hayvanlara eziyet eden bu kişilerin tespit edilip caydırıcı cezalara çarptırılması gerektiğini söyleyen Avukat Acar, “Ne yazık ki şimdi 17 tane köpek asılmış fakat kurtulan hayvanlar ‘bize bunu bu kişi yaptı’ diyemiyor. Bu kişilerin tespit edilmesi için oradaki güvenlik kamera görüntülerine, MOBESE kayıtlarına bakılması gerekiyor. Şikayetçi kimse olmadığı için bu durumlarda ne polis ne kolluk kuvveti kendiliğinden bunu araştırıp bulmuyor. Dolayısıyla tespit edilemiyor” diyerek hayvanlara eziyet konusundaki araştırmalarda yaşanan eksiklere işaret etti.

Tespit edilmesi durumunda da yargı sürecinde yaşananları eleştiren Avukat Acar, “Birisi olayı takip edip peşini bırakmadığında verilen cezalar her türlü ertelemeye açık ceza. Çünkü hayvanlara karşı işlenen suçlarda cezanın üst sınırı 3 yıl. Bu üst sınırdan verilmiyor ve sanığın ilk suçuysa da her türlü erteleniyor; hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı veriliyor sonra da 5 yıl içinde kasıtlı bir suç işlemezse bu kez hiç suç işlememiş gibi sabıkasından siliniyor. Kimsenin bu kişinin hayvan katili olduğundan haberi olmuyor” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ait Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’nde sağlık teknisyeni M.B.’nin köpeğe kürekle vurup öldürmesi ve S.Ç.’nin de hayvanı sürükleyerek götürmesine ait görüntüleri örnek gösteren Avukat Acar, “Konya örneğinde gördük. Bütün Türkiye, STK’lar ayağa kalktı. Daha sonra hayvan seven sevmeyen azıcık vicdanı olan herkes tepki gösterdi. Ama ne oldu? Yargılamaları yapıldı, hiçbir ceza almadan kurtuldular. Çünkü yasada karşılığı yatarı olan hapis cezası yok bu suçun” diye konuştu.

Hayvan haklarını koruma derneği başkanının garajında horoz dövüşü yapılıyormuşHayvan haklarını koruma derneği başkanının garajında horoz dövüşü yapılıyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.