3 bin 783 araç taşıyan bu gemi bir haftadır yanıyor

Neredeyse 4000 araba taşıyan bir kargo gemisi yaklaşık bir haftadır yanıyor. Yetkililer yaşanacak ekolojik bir felaketin önüne geçmek için zamanla yarışırken, gemi geçici olarak daha güvenli bir konuma çekildi.

Çevre 1 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Almanya’dan Mısır’a 498’i elektrikli olmak üzere 3783 araç taşıyan Panama bandıralı kargo gemisi Fremantle Highway’de geçen hafta salı günü henüz belirlenemeyen bir nedenden ötürü yangın çıktı. Tamamı Hintlilerden oluşan 21 kişilik mürettebatın kurtulmak için denize atladığı, bir kişi ölürken bazılarının da yaralandığı belirtildi. Geminin sahibi Shoei Kisen, yangının gemideki elektrikli araçlardan birinden kaynaklanmış olabileceğini söylüyor. Öte yandan gemide hangi markaların araçları olduğu ise belirtilmiyor.

Kurtarma gemileri yanan gemiyi soğutmak için su püskürtse de çok fazla su kullanılmasının gemiyi batırma riski taşıdığı belirtiliyor. Profesyonel denizci ve Alman Sigorta Birliği temsilcisi Uwe-Peter Schieder İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, “Elektrikli arabalar da içten yanmalı motorlu arabalar kadar yakıyor. Bataryalar aşırı ısındığında ve ‘termal kaçak’ denilen durum meydana geldiğinde, durum tehlikeli bir hal alır. Aküdeki kimyasal reaksiyon, aküyü şişiren gazlar üretir” dedi.

Hollanda ulusal su yönetimi ajansı Rijkswaterstaat ise bir haftadır yanan gemiyi taşımak için pazar günü başlatılan operasyonun sorunsuz bir şekilde gerçekleştiğini söyleyerek, geminin 66 kilometre çekilerek Schiermonnikoog ve Ameland adalarının 10 mil kuzeyine taşındığını açıkladı.

Yetkililer geminin yeni konumunun ‘beklenmedik senaryolar ve hava koşulları için daha uygun’ olduğunu belirtiyor. Ayrıca yanan gemi böylelikle diğer nakliye gemilerinin uzağında kalmış olacak ve şiddetli rüzgarlara karşı korunacak.  Petrol sızıntılarına müdahale konusunda yetkin bir gemi, Fremantle Highway’in yakınlarına konuşlandırıldı, yetkililer kargo gemisini yakın zamanda inceleyebilmeyi umuyor.

Ancak çevreyi kirletici maddelerin hem sular hem de yakınlardaki takımada üzerindeki etkisine ilişkin endişeler devam ediyor. 10 binden fazla su ve kara türünden oluşan zengin bir çeşitliliğe sahip olmasıyla UNESCO dünya mirası listesinde yer alan bölge, 140’tan fazla balık türüne ev sahipliği yapıyor.

Öte yandan denizdeki güvenlik standartlarını düzenleyen Uluslararası Denizcilik Örgütü, kargo gemilerinde artan yangınlar sebebiyle gelecek yıl, elektrikli araç taşıyan gemiler için yeni önlemleri değerlendirmeyi planladıklarını söyledi.

Geçen ayın başlarında yüzlerce araç taşıyan başka bir kargo gemisinde çıkan yangına müdahale eden iki New Jersey itfaiyecisi ölmüş, beşi de yaralanmıştı. O gemide elektrikli otomobil bulunmadığı bildirilmişti.

Yangınlar bitmiyor... Uzmanlardan 'ormana girmeyin' uyarısıYangınlar bitmiyor… Uzmanlardan ‘ormana girmeyin’ uyarısı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.