Akbelen’i anlatan en net fotoğraf: Ormana kurulan karakolun ilk misafiri YK Enerji Müdürü oldu

Milas’ta bulunan Akbelen Ormanı, bölgedeki termik santralin kömür ihtiyacı için kesildi. Ormanlarına sahip çıkmak isteyen İkizköylüler ve direnişçiler, günlerce nöbet tuttukları alandan, geçtiğimiz gün çıkarıldı. Alana, jandarma karakolu kuruldu; ilk misafir santralin müdürü Serhat Dinç’ti.

Çevre 16 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

İktidara yakınlığıyla bilinen Limak ve İÇTAŞ’ın işletmesinde olan Kemerköy-Yeniköy Termik Santrali’nin kömür ihtiyacı nedeniyle Akbelen Ormanı, tüm itirazlara rağmen geçtiğimiz ay kesildi. 

Ormanlarını savunan İkizköylülerin, aylardır ‘özel mülkte’ izinle sürdürdükleri çadır nöbeti ise geçtiğimiz hafta jandarmanın müdahalesiyle son buldu. 

Muğla Valiliği, yaptığı açıklamada, alanın devlete ait olduğunu söyledi fakat arazinin sahibi, tapu ve izin belgesiyle kaymakamlığı ‘Bilgi edinme başvurusunda’ bulundu. 

İkizköylüler, ormanlarının yok edilmesine karşı mücadelelerini sürdürürken çadırların sökülüp, jandarma karakolunun yerleştirildiği alana girişler, jandarmanın kontrolünde gerçekleşiyor. 

Eski İkizköy’e doğru giden yolda, 3-5 hane yaşıyor. Köye gitmek isteyen sütçü bile jandarmanın nezaretinde hareket ediyor. 

Jandarma karakolunun ilk misafiri ise daha önce hiç görüntülenmeyen YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç oldu. 

YK Enerji Genel Müdürü Serhat Dinç.

Köylülerin çektikleri videoda, jandarma karakolunun hemen yanında şirkete ait arabanın önünde şapkayla gözüken Serhat Dinç, daha önce “Yerli kömür üreticileri var olan rezervlere çeşitli engellemeler nedeniyle ulaşamıyor. Yasal olarak bize tahsis edilmiş kömür yataklarını bazı çevrelerin açtığı davalar nedeniyle kullanamıyoruz” demişti. Akbelen Ormanı, süren yargı sürecine rağmen yok edildi. Yüzlerce ağaç kesildi. 

Dinç, bu konu hakkında da medyaya demeç vermeyi ihmal etmemiş. İlkokulda katıldığı bir programda, çocuklara seslenen Dinç, “Çevreyi koruma bilinci küçük yaşlardan itibaren edinilmesi gerekir” diyor. 

Akbelen'de direnişçilerin çadırları kaldırıldı, üç hane için karakol kurduAkbelen’de direnişçilerin çadırları kaldırıldı, üç hane için karakol kurdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.