Almanya’da protestocular Tesla fabrikasına girdi

Almanya'da çevreci protestocular, Berlin yakınlarındaki fabrikasını ormanlık alana doğru genişletme planını hayata geçiren ABD'li elektrikli araç üretecisinin tesisine girdi, üretim durdu.

Çevre 11 Mayıs 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Almanya'nın başkenti Berlin'deki Tesla fabrikası. / Fotoğraf: Shutterstock

ABD’li multimilyarder Elon Musk’ın kurucusu ve sahibi olduğu elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın Almanya’nın başkenti Berlin yakınlarındaki Grünheide’de bulunan giga fabrikasının ormanlık alan kullanılarak genişletilmesi planına tepki gösteren grup, polis barikatını aşarak fabrika sahasına girdi.

Brandenburg polisinden yapılan açıklamaya göre şirketin Avrupa’daki ilk fabrikası Giga Berlin yakınlarında toplanan protestocular polis barikatını aşarak fabrikanın bulunduğu alana girdi.

CNN’e bağlı RTL’nin bir Tesla sözcüsünden aktardığı habere göre fabrikanın üretim hatlarının durdurulacağı Ocak ayında duyurulmuştu. RTL, elektrikli araç üreticisinin protestoları “göz önünde bulundurarak” fabrikadaki diğer tüm işçilerin de evde kalmasına karar verdiğini söyledi.

Montaj hatları normalde pazartesiden cumaya kadar çalışıyor. Perşembe günü ise Almanya’da resmi tatil olduğu için cuma günü tatil ile hafta sonu arasında “köprü gün” olarak adlandırılıyor.

Tesla fabrikasında üst düzey bir üretim müdürü olan André Thierig salı günü X hesabından yaptığı bir paylaşımda Cuma günü “bir günlük planlı üretim kesintisi” olacağını doğruladı.

Protestocuların tesise “zarar veremediğini” söyleyen Thierig “İnsanlar siteye giremedi! Çit hatları sağlam kaldı! Brandenburg polisi ve Tesla güvenliğine teşekkürler” dedi.

Protestoların dört gün boyunca sürmesi planlanırken kendilerini anti-kapitalist olarak tanımlayan protesto gruplarının oluşturduğu bir koalisyon olan Disrupt, genişlemenin çevredeki ormanın büyük bölümünün temizlenmesini gerektireceğini ve yerel su kaynaklarını daha da zorlayacağını savunuyor.

Tesisi koruma altına alan polis bazıları maskeli olan protestocuların yapıya girmesine izin vermedi. Polis bazı protestocuları gözaltına aldı, 3 polis memuru ve bir kadın protestocu yaralandı.

Bölgedeki otoyol çıkışları kapatıldı, göstericilerin demir yolu raylarının üzerine oturması nedeniyle bölge demir yolu ulaşımı engellendi. İklim aktivistleri, şubat ayından bu yana ağaç evlerden oluşan bir kampta Tesla fabrikasının genişletilmesi ve ormanların yok edilmesine karşı protesto gösterileri düzenliyordu.

Protestocular politikacılardan, vatandaşların tesisin genişletilmesine karşı kullandıkları oylara saygı gösterilmesini, oylama sonucunun uygulanmasını istedi. Fabrikanın yanındaki ormanlık alanın Tesla tarafından işgal edildiğini savunan aktivistler, bölgedeki içme suyu alanlarının korunmasını istiyor.

Almanya Hristiyan Demokrat Birliği’nden (CDU) federal meclis (Bundestag) üyesi Jan Redmann konuya ilişkin X hesabından yaptığı paylaşımda protestoculara tepki göstererek “Burada iyi bir şey yürürlüğe giriyor. Protestocular Tesla’ya karşı suç işliyor. Almanya’ya verilen zarar zaten çok büyük” dedi.

Tartışmalı fabrikaya tepkiler ve yerel referandum

Fabrikada batarya, güç aktarma organları ve araç üretimi yapılıyor. ABD merkezli Tesla 300 hektar alanda kurulu fabrikanın yanına tedarik güvenliğini artırmak için depolama tesisleri ve çalışanların çocukları için anaokulu inşa etmeyi planlıyor. Tesla’nın söz konusu planının yaklaşık 100 hektarlık alandaki ağaçların kesilmesine yol açacağı öne sürülüyor.

Tesisin yoğun su kullanımı son 5 yılda kuraklığın vurduğu bölgede yaşayanlar için sıkıntı yaratırken genişleme planının “su koruma bölgesi”ni de olumsuz etkileyeceği ifade ediliyor.

İlk fabrika alanı için 92 hektarda ağaç kesimi yapılmış, bu durum çevrecilerin ve Alman kamuoyunun tepkisine neden olmuştu.

Şubat ayında Grünheide sakinleri Tesla’nın sahayı genişletmesi için yeterli ormanın temizlenmesine yönelik bir önergeye karşı oy kullanmış ve nasıl ilerleneceğine dair verilecek kararı yerel yetkililere bırakmıştı.

Tesla hissedarları oylayacak: Elon Musk’a 47 milyar dolar verelim mi?Tesla hissedarları oylayacak: Elon Musk’a 47 milyar dolar verelim mi?

Musk’ın büyüsü bozuldu: Tesla çalışanların yüzde 10’unu işten çıkarıyorMusk’ın büyüsü bozuldu: Tesla çalışanların yüzde 10’unu işten çıkarıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.