Orman yangınının biri bitiyor diğeri başlıyor: Dört ilden dumanlar yükseldi

Yaz aylarında Türkiye'nin kabusu olan orman yangınları son sürat devam ediyor. Adana, Çanakkale ve Elazığ'da yangınlar sürerken Balıkesir sekiz saatlik müdahaleden sonra rahat nefes aldı.

Çevre 21 Haziran 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Elazığ'daki orman yangını.

Güneşin yakıcı yüzünü göstermesiyle birlikte orman yangınları her sene olduğu gibi bu sene de yürekleri ağza getirdi. Çanakkale Eceabat ilçesi Kumköy mevkisinde, 18 Haziran’da saat 16.00 sıralarında tarım arazisinde çıkan yangın ormana sıçramış ve 24 saat sonra dün saat 16.00’da kontrol altına alınmıştı. Dün Ezine ilçesi Kumburun köyü yakınlarında saat 13.30 sıralarında tarım arazisinde yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle geniş alana yayılan alevlere hemen müdahale edildi. İki saat sonra bu yangın kontrol altına alınmıştı ki bu kez dumanlar saat 16.30 sıralarında aynı ilçede çöp döküm alanından yükseldi. Rüzgar nedeniyle yayılan alevler ormana sıçradı. Bölgeye itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi. Ekipler yangına, havadan ve karadan müdahale etti.

Daha sonra 19:00 sıralarında yangın söndürüldü. Soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

Çanakkale’nin Ezine ilçesindeki orman yangını.

Elazığ’ın madenler ilçesine bağlı Gezin köyü Kışlacık mezrasından da dün sabah saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yangın büyürken ihbar üzerine bölgeye itfaiye, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, jandarma ve belediye ekipleri sevk edildi. Söndürme çalışmalarına Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait yangın söndürme helikopterleri de katıldı. Yangın saat 20:30 gibi söndürüldü.

Elazığ’daki orman yangını.

Adana’nın Aladağ ilçesinde Pos Mahallesi Kökez mevkisinde de saat 14.00 sıralarında anız yakımı vardı. Kimin yaktığı bilinmiyor ama alevler yandaki ormana sıçradı ve bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü Feke Orman İşletme Şefliğine bağlı ekipler sevk edildi. Yangına iki uçak ve iki helikopter havadan, onlarca işçi ve arazöz de karadan müdahale edildi. Daha sonra yangın söndürüldü. Jandarma ekipleri ise anızı yakan kişileri belirlemek için çalışma başlattı.

Adana’da anız yakımı sonrası ormanlık alanda yangın çıktı.

Balıkesir’in Ayvalık’ın Küçükköy Mahallesi’ndeki eski çöplük alanında önceki gün saat 13.30 sıralarında yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisiyle yayılıp çöplüğün yakınındaki Sarıkayalıklar mevkisindeki makiye ve küçük ağaçlık alana da sıçradı. Beş çam ağacı zarar gördü. Alevler kuru otlar nedeniyle mahalledeki yerleşim yerlerine ve bazı evlerin bahçesine kadar ulaştı. Bazı evler tedbir amacıyla boşaltıldı. Yangına Ayvalık İtfaiyesi, Ayvalık Belediyesi, Jandarma, BASKİ ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait altı arazöz, bir ilk müdahale aracı, bir su ikmal aracı, iki dozer, bir su tankeri ve toplam 74 personel karadan, iki uçak ve iki helikopter de havadan müdahale etti.

Balıkesir’deki orman yangını 8 saatte söndürüldü.

Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman ve Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de bölgeye gelip söndürme çalışmalarını yönlendirdi. Söndürme uçak ve helikopterleri denizden su alarak defalarca sorti yapıp alevlere müdahalede bulundu. Alevler sekiz saat süren müdahalenin ardından saat 21.30’da kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları sabaha kadar sürdü. Yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.