Bodrum’daki vahşi cinayet, Rusya’da yardım seferberliğine dönüştü
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Bodrum su kriziyle boğuşuyor. Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Dengiz otellerin suyu tankerlerle tedarik ettiğini, krizin çözümünde devletin devreye girmesi gerektiğini söyledi. “Su krizi yabancı turist sayısında yüzde 5’lik gerilemeye yol açtı” dedi.
Bu yıl Bodrum’a hava yoluyla 986 bin, deniz yoluyla 24 bin yabancı turist geldi. 2023 yılında Bodrum’a gelen turist sayısı geçen yıla kıyasla yüzde 5 oranında düştü, deniz yolu ile gelen turist sayısında ise yüzde 20 artış yaşandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy gelen yabancı turistlerin günlük harcamasının 99,9 dolar (91,45 euro) olduğunu açıklamıştı. TÜİK verilerine göre yabancı turistler Türkiye’de ortalama 6,5 gün kalıyor. Buna göre Bodrum bir sezonda Türkiye ekonomisine yaklaşık 650 milyon dolar, yani 18,3 milyar TL’lik katkı sağlandı.
Öte yandan Bodrum’un vergi geliri Muğla’nın yüzde 45’ine denk geliyor. Bu rakamla Bodrum 2022’de Türkiye’de en yüksek vergi geliri sağlayan 37 ilin hemen arkasında yer alıyor.
Ancak Bodrum’da uzun yıllardır yaşanan su sorunu bugünlerde doruk noktaya tırmandı. 2011 yılında dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan “Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu Projesi” ile Bodrum Yarımadası’nın 2040’a kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanacağını söylemişti. Gelinen noktada ise ilçede musluklar kapanmış durumda.
Kuraklıkla beraber aşırı yapılaşma, plansız büyüme ve büyük kentlerden binlerce göçle Bodrum’da susuzluk sorunu çok büyüdü. Bodrum’a su veren Mumcular ve Geyik barajlarının devre dışı kalmasının ardından ilçede yoğun su kesintileri yaşanıyor. Oteller, turizm tesisleri ve konutlar fahiş fiyatlarla tanker su alarak krizin aşılamasını bekliyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) geçici çözüm için devre dışı kalan barajların dip sularını pompayla çekme adımı attı, ancak uzmanlar ekolojik yaşamın zarar göreceği gerekçesiyle buna itiraz etti. Şebeke suyu gelmediği için yoğun olarak kullanılan yeraltı sularının da bu gidişle günler içinde tükeneceği söyleniyor.
Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz “Su ile ilgili olumsuz durumu pandemi öncesinde tespit etmiştik. Su krizi yaşanacağına dair sonuçlar vardı. Oteller su tasarrufu için çeşitli önlemler aldı. Bahçe sulamasının kısıtlanması, havuz sularının yeniden değerlendirilmesi gibi önlemler alınmaya başlandı. Bazı otellerde gri su dediğimiz yağmur suyu kullanılıyor. Bu yüzden su krizi otellerin faaliyetini olumsuz etkilemiyor, hizmetlerimizde aksama olmuyor. Gerektiği zaman suyu dışarıdan parayla tankerler aracılığıyla temin ediyoruz, kısmen de MUSKİ getiriyor. Kesinti yaşanacağı zaman mesaj atıyorlar biz de dışarıdan tedarik ediyoruz” dedi.
MUSKİ ile her sene toplantılar yapıldığını belirten Dengiz “Her yıl seminer ve çalıştaylarda yer aldık. Şebeke suyunda sürekli kesintiler meydana geldi. O yüzden kendi önlemlerimizi aldık. Su maliyeti arttığında otelciler de gerekli önlemleri almak zorunda. Siyasilerle, valilik ve kaymakamlıkla da temasa geçtik. Biz elimizden geleni yaptığımızı düşünüyoruz ama su krizinin devlet olarak ele alınması gerekir. Devlet devreye girmeli. Aldığımız duyuma göre Muğla’daki belli kaynakların Bodrum’a getirilmesi gibi bir proje var. Kesin çözüm değil elbette. 50 yıllık plan yapılması lazım. Bodrum’un birinci maddesinde bu sorun olmak zorunda” dedi.
Dengiz, su krizi sebebiyle turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 5’lik azalma olduğunu, Bodrum’da inen turistlerin yakın çevredeki tatil beldelerine gittiğini söyledi.