Ifo: Alman ekonomisi krize saplandı
Afrika ülkesi Botsvana, fil avcılığının yasaklanmasından şikayetçi; çünkü fillerin sayısı çok arttı. Ama Almanya başta Batı ülkeleri, fil avcılığı hatıralarının ithalini bile yasaklıyor. Botsvana lideri, 'Almanya'ya 20 bin fil göndeririz' diyor.
Gerçekten de, Birinci Dünya’nın derdi başka, Üçüncü Dünyanın derdi bambaşka…
Almanya dahil Batılı ülkeler, soyu tükenmekte olan canlılardan başlayarak, ahlaki kaygılarla pek çok canlının sportif amaçlarla avlanmasına yasaklar getireli çok oluyor. Kendi vatandaşlarını bu avcılıktan caydırmayı amaçlayan bu yasaklar şimdilerde bir üst kademeye çıktı, av hatıralarının, yani avlanmış hayvanın doldurulmuş maketinin veya filin dişinin vs ülkelerine ithal edilmesine de yasaklar getiriyor. Burada yüce bir amaç var: Doğanın güzelim canlılarının amaçsızca öldürülmesinin önüne geçmek.
Ama bir de madalyonun öteki tarafı var. O vahşi hayvanların yaşadığı ülkeler acaba aynı konuda ne düşünüyor?
En çarpıcı örnek, küçük ve fakir Afrika ülkesi Botsvana. Bu ülkenin devlet başkanı Mokgweetsi Masisi, bir süreden beri Batılı ülkelerle fil savaşı içinde. Sebebi, avlanma yasağı yüzünden ülkesindeki fil nüfusunun çok artması, artan fillerin sürüler halinde dolaşıp köylünün tarlalarını telef etmesi, insanların zarar görmesi. Botsvana Devlet Başkanı’na göre kontrollu avcılık faydalı bir şey, fil nüfusunu dengede tutuyor.
Botsvana Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi, Berlin’le av ganimeti ithalatı konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 20 bin fili Almanya’ya göndermekle tehdit ediyor.
Bu yılın başlarında Almanya Çevre Bakanlığı kaçak avlanma endişeleri nedeniyle av ganimeti ithalatına daha sıkı sınırlamalar getirilmesi olasılığını gündeme getirmişti. Ancak Masisi Alman Bild gazetesine verdiği demeçte av ganimetlerinin ithalatının yasaklanmasının sadece Botsvanalıları yoksullaştıracağını söyledi.
Afrikalı lider koruma çabalarının fil sayısında bir patlamaya yol açtığını ve avcılığın filleri kontrol altında tutmak için önemli bir araç olduğunu savundu. Botsvana 2014 yılında hatıra amaçlı avcılığı (av hayvanlarının spor amaçlı olarak avlanması, çeşitli hatıraların saklanması) yasaklamış ancak yerel toplulukların baskısı üzerine 2019 yılında kısıtlamaları kaldırmıştı. Ülke artık yıllık avlanma kotası uyguluyor.
Im Streit mit den @Die_Gruenen und @SteffiLemke verschärft Botswanas Präsident @OfficialMasisi @BWGovernment die Gangart. Er will jetzt 20.000 #Elefanten in freie Wildbahn als Schenkung nach Deutschland abschieben, sagte er BILD. #Botswana https://t.co/x7iFf0olHV pic.twitter.com/9h6sVWkBaT
— Sebastian Geisler (@sgeisler_) April 2, 2024
Masisi Alman gazetesine verdiği demeçte fil sürülerinin mülklere zarar verdiğini, ekinleri yediğini ve bölge sakinlerini ezdiğini söyledi:
“Berlin’de oturup Botsvana’daki işlerimiz hakkında fikir yürütmek çok kolay. Bu hayvanları dünya için korumanın bedelini ödüyoruz. Gerekirse Almanlar da hayvanlarla birlikte yaşasın.”
Ülkesindeki fil nüfusu 130 bine ulaşan Masisi “Bu şaka değil” dedi.
Dünyanın en büyük fil nüfusuna ev sahipliği yapan Botsvana, Masisi’nin “aşırı nüfus artışı” dediği durumla mücadele etmek için Angola’ya 8 bin, Mozambik’e ise 500 fil daha göndermeyi teklif etti. Yetkililer Mart ayında da İngiltere’yi Londra’ya 10 bin fil göndermekle tehdit etmişti.
“Almanya’ya böyle bir hediye sunmak isteriz” diyen Masisi “hayır cevabını kabul etmeyeceğini” de sözlerine ekledi.
Botswana threatens to send 20,000 elephants to Germany in trophy hunting row https://t.co/TFyi2nERHY
— The Guardian (@guardian) April 3, 2024
Berlin’deki Çevre Bakanlığı’ndan bir sözcü Botsvana’nın konuyla ilgili olarak Almanya’ya herhangi bir kaygı iletmediğini söyledi.
Sözcü bakanlığın Botsvana da dahil olmak üzere ithalat kurallarından etkilenen Afrika ülkeleriyle görüşmelerini sürdürdüğünü belirtti.
Alman yetkili “Biyolojik çeşitliliğin endişe verici kaybı ışığında av ganimeti ithalatının sürdürülebilir ve yasal olmasını sağlamak için her şeyi yapmak gibi özel bir sorumluluğumuz var” dedi.
Ayrıca ülkesinin Avrupa Birliği’ndeki (AB) en büyük av ganimeti ithalatçılarından biri olduğunu söyleyen yetkili, Afrika fillerinde av ganimeti ticaretinin mevcut kurallar çerçevesinde zaten ithalat izni gerektirdiğini de sözlerine ekledi.
Sözcü AB içinde daha sert ithalat kısıtlamalarına ilişkin tartışmaların, korunan türler listesinin genişletilmesine odaklandığını ifade etti.