Çanakkale alevlere teslim: 9 köy ve ÇOMÜ kampüsü tahliye edildi

Çanakkale’de dün öğlen saatlerinde başlayan orman yangını rüzgarın etkisiyle kent merkezine doğru yayıldı, 9 köy boşaltıldı. Onsekiz Mart Üniversitesi yerleşkesi tahliye edildi. Gece yarısından sonra hızını kesen rüzgarın sabah saatlerinden itibaren yeniden etkisini artırması bekleniyor.

Çevre 23 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

İklim değişikliği ile birlikte peş peşe yaşanan ‘en sıcak günler’ orman yangınlarını da beraberinde getiriyor. Dün öğlen saatlerinde yurdun farklı noktalarında çok sayıda orman yangını çıktı. Bunların en büyüğü rüzgarın etkisiyle hızla büyüyen Çanakkale yangını oldu.

Çanakkale’nin Damyeri mevkisinde dün öğlen saatlerinde çıkan orman yangınına yoğun müdahale devam ediyor.

AFAD, merkeze bağlı 9 köy, 337 hane ve 1251 kişinin tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi. Ayrıca yangından dolayı 34 trafo bölgesinde 25 köy ve 2 bin 279 aboneye elektrik verilemediği duyuruldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, orman yangınında dört kişinin dumandan etkilendiğini ve tedavilerinin devam ettiğini duyurdu.

‘Hastane tahliye edildi iddiaları doğru değil’

Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, AFAD ile toplantı sonrası ilk değerlendirmeyi 10Haber’e yaptı. Rüzgarın gece yarısından sonra şiddetini azalacağını öngördüklerini söyleyen Mutluay, yangına müdahale için İzmir, Tekirdağ, Edirne ve İstanbul’dan takviye ekipler geldiğini belirtti.

Sabah saatlerinde başlayan yangına çok sayıda araç ve personelle müdahale edildiğini anlatan Mutluay, akşam saatlerinde gece görüşlü helikopterlerin de sahada görev aldığını belirtti.

Devlet hastanesinin tahliye edildiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını vurgulayan Mutluay, “Her an tahliye edilebilecek duruma hazır hale getirildi” dedi.

Tahliye edilen köylerdeki 70 afetzedenin KYK yurtlarına yerleştirildiğini belirten Mutluay, tüm ekiplerin koordinesinin Çanakkale Belediyesi ve AFAD tarafından sağlandığını aktardı.

Onsekiz Mart Üniversitesi tedbiren tahliye edildi

Öte yandan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Erenoğlu, kampüsün tedbiren tahliye edildiğini belirtti. “Teknik ekibimiz görev başında” diyen Erenoğlu canlı yayında yaptığı açıklamada, “Tüm kampüs sınırlarımız gözlem altında. Şu anda yakında yangın potansiyeli var ancak kampüsümüze ulaşmış herhangi bir kıvılcım, ateş yok. Yangını gece boyunca izleyeceğiz, teyakkuz halindeyiz” dedi.

Duman yüzünden nefes almak oldukça zordu

Yangının tehdit ettiği yerleşim yerlerinde yaşayan İlayda Kocabaş da, yaşadıklarını 10Haber’e anlattı. Kocabaş, akşam saatlerinde rüzgarın artmasıyla birlikte yangının kent merkezine yaklaştığını anlatırken “Yangının tehdit ettiği yerleşim yerlerin tedbir amacıyla boşaltıldı. İnsanlar tahliye olurken trafik oluşturdu, dumanlar nedeniyle nefes almak oldukça zordu. Biz kentteki güvenli bir eve yerleştik, diğer insanlar için yurtların açıldığını söylüyorlar” diye konuştu.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın açıklamasına göre yangın yüzünden dün öğlen saatlerinde durdurulan Çanakkale Boğazı gemi trafiği, akşam saatlerinde kuzey-güney yönlü olarak yeniden başladı. Boğaz, bu sabah yeniden gemi trafiğine kapatıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait römorkörlerin, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildiği belirtildi.

‘Yangın birkaç evi olduğu yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktı’

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sabah saatlerinde başlayan yangının, “birkaç evin olduğu bir yerleşim yerinin yanındaki araziden çıktığını tespit ettiklerini” aktardı.

Rüzgar yüzünden yangının hızla yayıldığını kaydeden Yumaklı “Arkadaşlarımız belli mesafelerde durdurmaya çalıştılar ancak yangının ilerlemesine neden olan rüzgar o kadar şiddetli ki arkadaşlarımızın çabalarının yetmediği anlar oldu. Sevindirici tarafı Çanakkale şehir merkezimizi teyit geçer bir halde ilerliyor rüzgarın yönü itibariyle. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerimizi korumaya odaklamış durumdayız” dedi.

En kötü senaryoya göre hazırlık yapıldığını belirten Yumaklı, henüz bir can kaybının yaşanmadığını belirtti. Saat 00.30 itibariyle yangının 1500 hektarlık alanı etkilediğini belirten Yumaklı, “Çanakkale-Çan karayolu ulaşıma kapatıldı” dedi.

Bir arazözün içinden çekilen görüntü ekiplerin alevlerin arasında sürdürdüğü mücadeleyi gözler önüne serdi.

Yangınla mücadele için binlerce personel bölgede

Yangına AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma, Savunma Bakanlığı, belediye ve özel idarelere bağlı 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesiyle müdahale ediliyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, 13 ilden Ceza İnfaz Kurumları Arama Kurtarma (CEKUT) ekiplerinin çalışmalara destek için bölgeye gittiğini bildirdi.

THY’nin Çanakkale- Ankara seferi iptal edildi

Çanakkale’de devam eden orman yangını uçak seferini de iptal ettirdi. Türk Hava Yollarının yarın sabah 08.35’te Çanakkale Havalimanı’ndan Ankara seferi orman yangını nedeniyle iptal edildi.

Yangın bölgesindeki hayvanlar tahliye ediliyor

Çanakkale Belediyesi de sosyal medyadan yaptığı paylaşım ile yangın bölgesinde hayvanların tahliye edilmeye başlandığını duyurdu. Paylaşımda şu ifadelere yer verildi: “Yangın bölgesindeki can dostlarımız için seferber olduk. Belediyemize bağlı Veteriner İşleri Müdürlüğümüz ekiplerince Damyeri mevkisinde başlayan yangından etkilenen canlar, Çanakkale Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde geçici süreliğine misafir edilmek üzere yangın bölgesinden tahliye ediliyor.”

Bilecik’te dün öğlen saatlerin başlayan orman yangını kontrol altına alındıktan sonra rüzgarın etkisiyle yeniden başladı.

Bilecik’te kontrol altına alınan yangın rüzgarın etkisiyle tekrar başladı

Bilecik’te dün öğlen saatlerinde çıkan orman yangını Yenişehir ilçesindeki ormanlık alana sıçradı. Ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangın akşam saatlerinde rüzgarın etkisiyle Hayriye köyü sınırlarında tekrar etkisini gösterdi.

Yangın, 15.30 sıralarında Yenişehir’in Terziler köyü mevkiindeki ormanlık alana sıçradı. 200 personel, AFAD’a bağlı ekipler ve 28 itfaiye aracı, 20 iş makinesi, 5 yangın söndürme helikopteri ve köylüler yangını köye sıçramadan kontrol altına almayı başardı. Fakat akşam saatlerinde Bilecik mevkiinde etkisini gösteren rüzgar, alevleri tekrar Yenişehir’e bağlı Hayriye köyü sınırına taşıdı. Çok sayıda ekip yangını tekrar kontrol altına almak için seferber oluyor.

Terziler Köyü Muhtarı Rıza Aslan “Ekiplerle beraber çok şükür yangın köye sıçramadan kontrol altına alındı. Helikopterler ve itfaiye ekipleri bu bölgede çok çalıştı. Yangının köye sıçramasını engellediler. Köylülerimiz de canla başla ekiplere destek oldu. Allah beterinden korusun.” ifadelerine yer verdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.