Çanakkale’de boşaltılan köylerin muhtarları anlattı: ‘Hayvanlarımız telef oldu, evler yandı’

Çanakkale’deki orman yangınında 9 köy tahliye edildi. Köy muhtarları son durumu 10Haber’e anlattı. Yağcılar köyü muhtarı ‘Çok hayvanımız telef oldu’ dedi. Yangının çıktığı yer olan köyün muhtarı ise çıkış sebebine dair iddiayı anlattı. Kayadere köyü muhtarı ise altyapının yandığını söyledi.

Çevre 24 Ağustos 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı

Çanakkale’de 22 Ağustos’ta başlayarak geniş bir alana yayılan yangına müdahale sürerken tahliye edilen köy sayısı 9’a yükseldi. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre yangından 83 kişi etkilendi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “yangının önünün kesildiğini” açıkladı.

Çanakkale’de 22 Ağustos öğle saatlerinde merkeze bağlı Kayadere köyünde ormanlık alanda yangın çıktı. Kısa sürede yayılan yangına ekipler havadan ve karadan müdahale etmeye başladı.

Çanakkale-Çan yolu tedbir amacıyla ulaşıma kapatıldı. Çanakkale Boğazı çift taraflı gemi trafiğine kapandı.

Öncelikle Kayaderi, Damyeri, Belen, Ulupınar, Yağcılar ve Kalabalıklı köyleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Ardından Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızıcaören köyleri akşam saatlerinde boşaltıldı. Bakan, ayrıca, havaalimanına yakın Sarıcaeli köyü ile ilgili de değerlendirme yapıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı‘ndan yapılan açıklamaya göre 9 köyde 337 hane ve 1251 vatandaş yangından etkilendi. Bu köylerden Ulupınar’da 5, Yağcılarda ise 4 ev hasar gördü. Yangında tahliye edilen vatandaşların bir kısmı Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara yerleştirildi.

Tahliye edilen köylerin muhtarları son durumu 10Haber’e anlattı.

‘50 küçükbaş, 3 büyükbaş hayvanımız öldü’

Yağcılar Köyü Muhtarı Hüdaver Çevik, “Akşam boşaltmıştık, malımızın mülkümüzün başındayız. Az bir zayiat var. Hayvan barınakları ve ahırlar yandı. 50 küçükbaş, 3 tane de büyükbaş hayvan telef oldu. Benim de ölen hayvanlarım var, komşuların da var. Dumandan veya yangından etkilenen olmadı bizim köyden, çünkü yaklaşmadan boşalttık. Yangın şuanda bizim oradan uzaklaştı. Yangın Aşağıokçular köyüne doğru ilerliyor” dedi.

‘Yangın elektrik direğinden çıktı’ iddiası

Yangının çıktığı yer olan Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi Muhtarı İbrahim Bağkazan, “Bizim köyde çok fazla zayiat yok. Bir tek ahır yandı, telef olan hayvan yok. Duyduğum kadarıyla yangın elektrik direğinden çıktı diye bir tutanak tutulmuş. Dün gece yatalak hastaları falan köyden götürdüler. 20 kişi Çanakkale merkeze gitti. Vasıtası olanlar geceyi köyde geçirdik ama hazır vaziyette bekledik. Herhangi bir tehlike durumunda biz de çıkıp gidecektik.”

‘Kayadere’de çok sayıda ev yandı’

Kayadere Köyü Muhtarı Mustafa Erol, “Köyde çok sayıda evimiz yandı. Şuanda çalışmalarımız var. Suyumuz kesik, elektriğimiz kesik, altyapı zarar görmüş durumda” dedi.

Çanakkale alevlere teslim: 9 köy ve ÇOMÜ kampüsü tahliye edildiÇanakkale alevlere teslim: 9 köy ve ÇOMÜ kampüsü tahliye edildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.