‘Casus’ balina Hvaldimir Norveç sularında ölü bulundu

"Casus" balina Hvaldimir, Norveç ve İsveç arasında beş yıllık yolculuğu sonucunda dün ölü bulundu. Neden öldüğü bilinmiyor ama son yıllarda güneye doğru yolculuk yapması hayvanseverleri endişelendirmişti.

Çevre 1 Eylül 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Jorgen Ree Wiig/Norveç Balıkçılık Müdürlüğü

Beyaz balina Hvaldimir 2019 yılında Norveç’teki balinalar tarafından keşfedildi. Onu özel kılan,çüstünde kamera askısı ve kayışında ‘St. Petersburg Ekipmanı’ yazılı olmasıydı. Beyaz balinalar genelde sürüler haline hareket eder, Hvaldimir ise tek başına yolculuk yapıyordu. O dönemde Rus ordusunun gizli deniz görevleri için beyaz balinaları, yunusları ve fokları eğittiği söyleniyordu, Hvaldimir’in de o casus balinalardan biri olduğu düşünülmüştü. Ama Rusya hiçbir zaman bu iddiaları kabul etmedi.

Hvaldimir fark edildiği ilk andan itibaren hayvanseverleri etkilemeyi başardı. Bir casustu, belki de ama arkadaş canlısıydı. Teknelere yanaşıp yiyecek ister, halka yakalama oyununu oynardı. Ayrıca kendisini gören insanların başını okşamasından da hoşlanıyordu.

Böyle böyle kimi zaman Norveç kıyılarında, kimi zaman da İsveç kıyılarında görüldü Hvaldimir. Ama artık bu yolculuğu devam etmeyecek çünkü Hvaldimir dün Norveç’te ölü bulundu. Sivil toplum kuruluşu Marine Mind’ın kurucusu Sebastian Strand ölü balinanın Norveç’in güneybatısındaki Risavika yakınlarında bulunduğunu açıkladı.

Hvaldimir’in neden öldüğü henüz bilinmiyor ama balinada kuşlar ya da diğer deniz canlıları tarafından yapılmış olabileceği düşünülen işaretler var. Strand “Bu çok üzücü bir haber. Sadece Norveç’te bile binlerce insanın kalbine dokunmuştu” dedi.

Strand ölüm nedenini öğrenmek için ölüsünün muhafaza edilebileceği bir tesise balinayı göndermek için çabaladıklarını söyledi. Bazı tahminlere göre üç metre uzunluğundaki balina yaklaşık 1225 kiloydu.

“İnsan kültürüne epey alışık” diyen Strand, Hvaldimir’in “hayatının büyük kısmını esaret altında geçirmiş gibi göründüğünü” de söylüyor. Geçen yıl yine yaz aylarında İsveç açıklarında görülen Hvaldimir’in yolculuğunun güneye doğru uzanması besin kaynaklarından uzaklaşması anlamına geliyordu. Üstelik balıkçılığın yaygın olduğu tehlikeli limanlara doğru yol alıyordu.

Hvaldimir’in neden güneye gittiği belli değildi. Araştırmacılar genç bir erkek olduğu için eş aramasının muhtemel olduğunu düşünüyordu. Daha fazla yiyeceğin peşine düşmesi de bir ihtimaldi. Norveç’te katil balinalar üstüne çalışan deniz biyoloğu Anna Bisther zamanında New York Times’a “Vücut dillerini pek okuyamazsınız. O bir kuzey kutup bölgesi balinası, güneye gitmemesi gerekiyor. Tam bir gizem” demişti.

Geçen yıl bu zamanlar yetkililer Hvaldimir ile ne yapacağını bilmiyordu. Balinayı yeniden kuzey kutup bölgesine göndermek tehlikeli olabilirdi çünkü vahşi doğada olmaya alışık değildi. Diğer beyaz balinalar Hvaldimir’i pekâlâ kabul edebilirdi, sonuçta bunlar sosyal canlılar. Ama kuzey kutup bölgesinde de katil balinalar gibi avcılar vardı.

Cuma gününe kadar sağlığının yerinde olduğuna dair raporlar verildiğini söyleyen Strand “Ne olduğunu bilmiyorum ama öğreneceğiz” dedi.

'Casus' balina Hvaldimir bu sefer İsveç'te: Ajanlık değil, dostluk peşinde‘Casus’ balina Hvaldimir bu sefer İsveç’te: Ajanlık değil, dostluk peşinde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.