CHP’den Adalet Bakanı’na İliç sorusu: Kurum’un dönemi soruşturulacak mı?

CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel Adalet Bakanı’na kameralar önünde seslendi ve ‘Erzincan İliç’teki felaketle ilgili görevlendirilen dört savcı Murat Kurum’un bakanlık dönemini de araştıracak mı?’ diye sordu.

Çevre 27 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

CHP Sözcüsü Deniz Yücel partisinin MYK toplantısının ardından gündeme dair açıklamalarda bulundu ve konuşmasının büyük bölümünü yine Erzincan İliç’te siyanürlü heyelan yaşanan maden ocağına ayırdı.

Sözlerine enflasyonun geldiği noktaya işaret ederek başlayan Yücel MYK toplantısının ardından “Bu ülke böyle bir ekonomik kriz, böyle bir ekonomik buhran görmedi. Ülkece fakirliği iliklerimize kadar hissediyoruz. Vatandaş sebze meyveyi tek tek alır hale geldi. Yarım bardak çay, yarı fiyatına bayat ekmek satılıyor. Vatandaş pazar yerlerinden çürük meyve sebze topluyor. Açlık sınırı 15 bin lira, yoksulluk sınırı 49 bin lira. Ama Erdoğan hala utanmadan ‘Alternatifiniz benim’ diyebilme yüzsüzlüğünü gösterebiliyor” dedi.

‘Şimdi kalkmış 400 bin kamyon gerek diyorlar’

İliç’teki sorumluların hâlâ soruşturulmadığına değinen Yücel Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi için başkan adayı olan eski Çevre Bakanı Murat Kurum’un felaketle alakasını tekrar gündeme getirdi:

“Yerlilik ve millilik nutukları atanlar ülkemizin topraklarını yabancılara peşkeş çekmekte, bu toprakları emekleriyle bereketlendiren insanımızın canına kast etmekte hiçbir sakınca görmediler. Şimdi kalkmış, ‘35 milyon metreküplük toprak var, 400 bin kamyon gerekli’ diyorlar. Her gün artan öfkeyi bastırmak için soruşturma başlatıldığını ifade ediyorlar. Ama İliç’te göz göre göre gelen bu felaketin gerçek sorumlularının kim olduğunu söylemiyorlar. O zaman biz söyleyelim: İliç’teki maden sahası kimyasal sızıntı nedeniyle 22 Haziran 2022’de kapatılıyor. Sadece üç ay sonra tekrar açılıyor. Kimin zamanında? Murat Kurum. Madende kapasite artışına gidiliyor, onayını kim veriyor? Murat Kurum. Peki ‘Kapasite artışı için ÇED gerekli değildir’ diyen kim? Yine Murat Kurum. Buradan ‘İliç faciasıyla ilgili soruşturma başlatıldı’ diyen Yılmaz Tunç’a soruyoruz: Bölgede görev yapacak dört savcı Murat Kurum’un Bakanlık dönemini de soruşturacak mı?”

‘Hukukun olduğu yerde ölüme sebebiyetten yargılanırdı’

CHP Sözcüsü Murat Kurum’un Çevre Bakanı olduğu dönemde birçok felaketle adı anılmışken 16 milyon nüfuslu İstanbul’a belediye başkanı yapılmasının skandal olduğunu savundu:

“Üstünlerin hukuku değil, hukukun üstünlüğünün olduğu bir ülkede Murat Kurum ölüme sebebiyet vermekten ve çevre felaketine yol açmaktan yargılanır ama Türkiye’de bu kişi 16 milyonluk bir mega kenti yönetmeye talip oluyor. Felaketin baş sorumlusu hiçbir şey olmamış gibi çevrecilik, şehircilik, dayanıklı kentler nutukları atıyor. Bu zat uzmanların ‘Ayakkabıyla bile girilmemeli’ dediği Salda Gölü’ne iş makinelerini soktu. Maden ocaklarının kapasite artırım taleplerine hep destek verdi, İliç’te  faciaya neden oldu. İmar barışı adı altında kat artışlarına izin verdi, binaları denetlemek yerine denetimsiz binaların müteahhitlerini korudu. Biz bu sorumsuz adamın İstanbul’u mahvetmesine izin vermeyeceğiz. Bir de bu sorumsuz adamın halefi var, sorumsuzlukta birbirleriyle yarışıyorlar; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki. Al birini, vur ötekine… Erzincan’ın İliç ilçesinde büyük bir çevre felaketi yaşanıyor, bu beyefendi Erzincan’a ancak felaketin dokuzuncu gününde gidiyor. İliç’e gitmesine engel olan sağlık sorunları her nasılsa İstanbul’a, Osmaniye’ye gitmesine engel olmuyor. Felaketin olduğu yer aktif fay hattının üzerinde ama bu zat hiç ama hiç utanmadan ‘İlk defa duyuyorum’ diyebiliyor.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.