Çifte bayram: Bunaltıcı sıcaklar normale iniyor

Türkiye genelinde etkisini sürdüren bunaltıcı sıcaklar bayramda ara verecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik "Yurt genelinde sıcaklık mevsim normallerine yaklaşacak" dedi. Meteroloji ise rüzgara karşı 13 ili uyardı.

Çevre 13 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Bayramda hava sıcaklıkları mevsim normallerinde seyredecek.

Türkiye bir süredir bunaltıcı sıcakların etkisinde ancak beklenen bayram tatilinde hava sıcaklıkları normalleşecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik “Hafta sonuna kadar bu şekilde seyredecek. Cumartesi, pazar günleri ise Karadeniz üstünden gelen serin ve yağışlı havayla sıcaklıkların 4 ile 6 derece azalmasını bekliyoruz. Yurt genelinde sıcaklık mevsim normallerine yaklaşacak, diyebiliriz. Yağışlara baktığımızda cuma günü için Marmara ve Batı Karadeniz’de, cumartesi günü için ise Marmara’nın doğusu ve Karadeniz Bölgesi genelinde sağanak yağış geçişleri var. Pazar gününden sonra ise genellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde aralıklarla yağış geçişleri göreceğiz” diye konuştu.

Meteoroloji Genel Müdürlüğüne göre sıcaklıklar bugün de mevsim normallerinin üstünde devam edecek, ancak rüzgar ve yağmur bazı bölgelerde kısa süreli ferahlama yaratabilir.

Rüzgarın yarın öğleden sonra İç Ege, Marmara’nın güneyi, Göller Yöresi ile Eskişehir çevrelerinde batı ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde (50-70 km/saat, kısa süreli 80 km/saat) esmesi bekleniyor. MGM ayrıca rüzgarın etkili olacağı bu iller için sarı kodlu uyarı yayınladı.

Yine öğleden sonra Marmara’nın kuzey ve doğusu ile Batı Karadeniz’de yerel kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış beklentisi var.

Adana'da iki günde 10 orman yangını: 'Hava zaten sıcak, çok daha dikkatli olmalıyız'Adana’da iki günde 10 orman yangını: ‘Hava zaten sıcak, çok daha dikkatli olmalıyız’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Cengiz Çelik gelecek hafta kuzey ve doğu bölgelerde aralıklarla yağış geçişleri göreceklerini söyleyerek “Batı ve güney bölgelerimiz çoğunlukla az bulutlu, açık geçecek gibi görünüyor. Hafta sonunda ve önümüzdeki hafta boyunca özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde aralıklarla yağış geçişleri göreceğiz. Bunun dışında Kurban Bayramı süresince bayram raporumuzda perşembe ya da cuma günü yayında olacak; oradan güncel bilgileri takip etmekte fayda var” dedi.

Kuvvetli bir yağış görünmüyor

Çelik hafta sonunda ve gelecek hafta boyunca kuzey ve doğu bölgelerde aralıklarla yağış geçişleri göreceklerini belirterek “Batı, iç ve güney bölgelerimizde ise hafta sonunda ve önümüzdeki haftaki süreçte çoğunlukla az bulutlu, açık görünüyor. Sıcaklıklar da mevsim normalleri civarında. Yer yer mevsim normallerinin iki ila dört derece üstünde seyredecek, diyebiliriz. Geçen haftalarda iç bölgelerde, batı iç bölgelerimizde, İç Ege, İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz’in iç bölgelerinde kuvvetli gök gürültülü sağanak yağış geçişleri gördük. Önümüzdeki süreçte o düzeyde kuvvetli bir yağış görünmüyor. Ancak özellikle Karadeniz Bölgesi’yle Doğu Anadolu’nun doğusunda önümüzdeki günlerde aralıklarla yine yerel yağışlar görünüyor” diye konuştu.

Şu anda sıcaklıkların 34-35 derece civarında seyrettiğini söyleyen Çelik “Hafta sonundan itibaren Ankara’da 5-6 derecelik düşüş bekliyoruz. İstanbul’da en yüksek sıcaklıklar hafta sonunda 27-28 derecelere düşüyor. İzmir’de şu an 42 derece olan sıcaklık da hafta sonu 35-36 derecelere düşecek” dedi.

Hava ısındı, 'sezon açıldı': Antalya, Bursa ve Muğla'da orman yangınlarıHava ısındı, ‘sezon açıldı’: Antalya, Bursa ve Muğla’da orman yangınları

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.