Çin dünyanın en büyük rüzgar türbinini yapıyor

Çin'de bir enerji şirketi her kanadın uzunluğunun 131 metre olduğu üç kanatlı rüzgar türbinleri yapıyor. Dünyanın bu en büyük rüzgar türbinleri New York'taki Özgürlük Anıtı'ndan ve Londra'daki Big Ben'den daha uzun.

Çevre 7 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

SANY adlı enerji şirketi her biri 131 metre uzunluğunda olan üç kanatlı rüzgar türbinleri yapacağını açıkladı: Bunlar karada kullanılan en uzun kanatlar. Kanatlar dönemeye başladığında türbinin çapı 260 metreye ulaşacak.

Karşılaştırma yapmak gerekirse New York’taki Özgürlük Anıtı 93, Londra’daki Big Ben 96 metre yüksekliğinde.

New Scientist’in haberine göre kanatlar Çin’in kuzey bölgesindek Bayannur şehrinde yenilenebilir enerji şirketi SANY tarafından üretildi. Peki bu türbinlerin kendisi ne kadar çevre dostu?

Ne kadar büyük o kadar az

South Australia Üniversitesi’nden Peter Majewski büyük rüzgar türbinlerinin avantajını “Ne kadar büyük olurlarsa o kadar azına ihtiyaç olur” diye açıklıyor. “Ancak bu kadar büyük yapıların inşa edilmesi için toplumda kabul görmesi gerekir. Ayrıca büyük yapıları dikmek de sökmek de pahalıdır” diye ekliyor.

Majewski rüzgar türbini kanatlarının geri dönüşümünü de inceledi ve yapımında geri dönüştürülmüş poliüretan kullanılmasını memnuniyetle karşıladı. Türbinlerin ömrü 20-30 yıl arasında değişiyor. O tarihte depolama alanına gitmesi gereken on binlerce tonluk türbin kanadı olacağı tahmin ediliyor.

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.