Çin’de ‘yüzyılda bir görülecek’ taşkın alarmı: 127 milyon nüfuslu eyalet teyakkuzda

Güney Çin'i vuran sağanak yağmur dün sele neden oldu. Ülkenin en kalabalık eyaleti Guangdong'da on binlerce kişi tahliye edilmek zorunda kaldı. Hong Kong'da da hortum oluştu.

Çevre 22 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
Hong Kong'da ortaya çıkan hortum. Fotoğraf: Hong Kong Gözlemevi

Bu haftayı Ortadoğu’da hiç beklenmeyen sel felaketleriyle geçirdik, sırada Asya var. Çin’in yaklaşık 127 milyonluk Guangdong eyaletinde geçen haftadan bu yana yağmur çok etkili. Özellikle hafta sonu şiddetini artıran yağmur eyalet başkenti Guangzhou’yu, Hong Kong ve Macao’yu da içeren İnci Nehri Deltası’nı etkisi altına aldı.

China Daily gazetesine göre Guangdong’un kuzeyindeki Yingde kenti cuma gününden pazar gününe kadar metrekareye yaklaşık bir metre yağmur aldı. 20 bin kişinin tahliye edildiği bölgede dokuz nehir taşma riski taşıyor. Ulusal Meteoroloji Merkezi’ne göre sağanaktan etkilenen bölgelerin çoğunda ay başından bu yana 200-350mm yağmur kaydedildi.

Çin’in Su Kaynakları Bakanlığı İnci Nehri’nin bir kolu olan Beijiang Nehri’nin cumartesi gecesi taştığını, sağanağın devam etmesi nedeniyle nehrin daha büyük taşkın riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Öte yandan Guangdong’un güneyindeki Hong Kong’da dün sabah hortum oluştu. Hortumun hasara yol açıp açmadığı konusunda açıklama yapılmadı. Ama hava tahmincileri burada da şiddetli rüzgar ve sel baskını uyarısını yaptı.

Şiddetli yağmur pazar günü Çin’in komşu eyaletleri Guangxi, Jiangxi ve Fujian’ı da etkiledi. China Weather Network’e göre sağanakların Guangdong’un doğusuna kayacağını belirtiyor. Guangdong’da önümüzdeki üç gün boyunca daha yoğun yağış bekleniyor. Yağışlar ancak salı gününden itibaren hafiflemeye başlayacak. Guangdong’un batısındaki komşu Guangxi’de şiddetli rüzgarlar bazı binaların yıkılmasına neden oldu.

Cumartesi günü başlayan yağmurlar eyaletin orta ve kuzey kesimlerinde, özellikle de Zhaoqing, Shaoguan, Qingyuan ve Jiangmen şehirlerinde etkili oldu. Zhaoqing’de elektrik tesisleri hasar gördüğü için bazı yerlere elektrik verilemedi.

Guangdong yönetimi gerekli kurumları harekete geçirerek durumdan etkilenen insanlara yiyecek, giyecek, su ve barınak sağlanması için afet yardım fonlarını devreye sokma talimatı verdi.

İklim değişikliğinin somut kanıtı: Dubai'yi sel aldı götürdüİklim değişikliğinin somut kanıtı: Dubai’yi sel aldı götürdü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.