Dedeağaç yanıyor: İpsala sınır kapısı kapatıldı

Rodos ile temmuz ayında büyük bir orman yangını yaşayan Yunanistan'ın başı bu sefer de Dedeağaç yangınıyla dertte. Kuvvetli rüzgarların müdahale çalışmalarını zorlaştırdığı yangın sebebiyle İpsala sınır kapısı kapatıldı.

Çevre 21 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Edirne Valiliği, Dedeağaç'taki yangınlar sebebiyle İpsala sınır kapısını kapattı.

Yunanistan’ın Dedeağaç kentinde cumartesi günü çıkan yangın nedeniyle bazı köyler boşaltıldı ve bölgede acil durum ilan edildi. Bu yaz yangınlardan hem maddi hem de manevi büyük hasar alan Yunanistan’ın Dedeağaç şehrinde çıkan yangını kuvvetli rüzgarlar körükledi.

Sivil savunma yetkilileri başkent Atina ve ülkenin güneyindeki diğer bölgelerde pazartesi günü için aşırı yangın riski uyarısında bulundu. Yetkililer, yangından etkilenen bölgedeki halka yoğun dumana karşı pencerelerini kapatarak evlerinde kalma çağrısı yaptı.

Yangını söndürme çalışmaları karadan ve havadan devam ediyor ve 16 yangın söndürme uçağı, gönüllüler ile yaklaşık 200 itfaiyeci bölgede aktif görev alıyor.

Yangınlarda şimdiye kadar Güney Meriç bölgesinde binlerce dönüm çam ormanı kül oldu, sekiz ev ve iki kilise hasar gördü. Önce sekiz köyün boşaltıldığı bildirilse de yangının Türkiye’ye yakın noktalarda devam etmesi sonucunda beş köyün daha tahliye edildiği bildirildi.

Feres-Dedeağaç yolu güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı. Duman Gümülcine, İskeçe ve kısmen Volos’a kadar ulaştı. Öte yandan Edirne Valiliği, Yunanistan’da devam eden yangınlar nedeniyle İpsala Sınır Kapısı ile bağlantılı Yunanistan tarafındaki tüm yolların trafiğe kapatıldığını bildirdi.

Valiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Yunanistan’da devam eden yangınlar sebebiyle İpsala Sınır Kapımızla bağlantılı Yunanistan tarafındaki tüm yolların trafiğe kapatıldığı bilgisi alınmıştır. Bu nedenle İpsala Sınır Kapımızdan çıkışlar, ikinci bir duyuruya kadar durdurulmuştur. Çıkış yapmak isteyen yolcularımızın mağduriyet yaşamaması için Kapıkule Sınır Kapısı ile diğer sınır kapılarını tercih etmesi önem arz etmektedir.”

Öte yandan temmuzda Rodos’ta çıkan orman yangınlarında da yaklaşık 135 bin dönüm ormanlık alan yanmış, yangın nedeniyle 20 bin kişi adadan tahliye edilmişti.

Yunanistan'dan turistlere: Yangın yüzünden tatili bölünenlere 1 hafta ücretsiz tatilYunanistan’dan turistlere: Yangın yüzünden tatili bölünenlere 1 hafta ücretsiz tatil

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.