Plastik kirliği o seviyede ki, atık plastikler kayalar oluşturmaya başladı

Brezilyalı araştırmacılar, Brezilya kıyısına bin kilometre uzaktaki Trindade adasının etrafında şimdiye kadarki en uzak noktada bulunan plastik kayalara rastladı. İnsan nüfusu çok az olan bu adadaki kirlilik dünya için ürkütücü.  

Çevre 12 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trindade adasında sadece Brezilya Donanması'na ait bir karakol ve altı araştırmacının girebileceği bir merkez var.

Brezilya kıyılarının bin kilometre açığında sadece Brezilya Donanması’na ait bir karakol ile altı araştırmacının girebildiği araştırma merkezinin yer aldığı Trindade adasının etrafında rastlanan plastik kirliliği, kirliliğin geldiği seviye açısından çarpıcı. 

Brezliya’da Parana Federal Üniversitesi’nden jeolog Fernanda Avelar, 2019 yılında sıradışı kaya parçalarına denk geldi ve bunun üzerinde araştırma yapmaya başladı. Dünyanın dört bir yanında görülen, tortul kaya türü konglomera olabileceği üzerinde durdu ama incelemeler sonucunda gördü ki bu plastik ve taşların etkileşimiyle ortaya çıkan bir kaya türüydü.

Trindade adasında bulunan plastik kayalara plastiston adı verildi.

Plastik kayalar ilk kez bulunmuyor: Hawaii’deki Kamilo Plajı, İngiltere’nin güneybatı kıyısı ve Japonya’da da bulunmuştu ama Fernanda’nın iddiasına göre, Trindade’de bulunanlar, şimdiye kadarki en uzak noktada bulunanlar.

Bu yapay kaya türüne plastiston adını verdiler. Daha önceki çalışmalarda erişim plastikle bir arada tutunan piroplastik adı verilen ve yanıp erozyona uğradıktan sonra kaya görünümü kazanan ve plastigomerat adı verilen kayalar bulunmuştu.

Brezilyalı jeolog, ekibi tarafından yapılan kaya analizinde, plastiğin balık ağlarındaki kalıntıların deniz akıntılarıyla adaya geldiği sonucuna ulaştıklarını söylüyor. Ancak alışılageldik çöp izleri de mevcut.

Hayvan ve bitki türlerinin yüzde 25’i tehlikedeHayvan ve bitki türlerinin yüzde 25’i tehlikede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.