Dönercinin sıcakla imtihanı

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde, günlerdir 40 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle bir dönerci dükkanında çift vardiya sistemine geçen ustalar, bazen sırtlarına buz bağlayıp çalışıyor.

Çevre 13 Ağustos 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
GUNEYDOGU ANADOLU BOLGESI’NDE HAVA SICAKLIGI MEVSIM NORMALLERININ UZERINDE SEYRETMEYE DEVAM EDIYOR. GUNLERDIR 40 DERECENIN UZERINDE SEYREDEN HAVA SICAKLIGI OZELLIKLE DONERCI VE FIRIN GIBI ISLETMELERDE CALISANLARI ZORLUYOR. BAGLAR ILCESINDEKI GUNLUK YAKLASIK 450 KILO TAVUK DONERIN SATILDIGI BIR IS YERINDE USTALAR, MESAI SAATLERINI DUSUREREK CIFT VARDIYA SISTEMINE GECTI. BAZI USTALAR DA GUNUN EN SICAK SAATLERINDE, BASKA BIR CALISANIN DA YARDIMIYLA SIRTLARINA BUZ KUTLELERI YUKLEYEREK DONER KESIYOR. DONER USTASI ERTAN CICEK (FOTOGRAFTA), “SU AN HAVA SICAKLIGI 43 DERECE AMA ODUN ATESININ ONUNDE ISIYLA BERABER HISSEDILEN DAHA COK. ATESLERIMIZ BIRAZ YUKSEK. BIZ DE ARADA BIR SIRTIMIZA BUZ BAGLIYORUZ” DEDI. FOTO: BURAK EMEK/DIYARBAKIR,(DHA)

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Diyarbakır’da, Meteoroloji 15’inci Bölge Müdürlüğü kentte daha önce 14 Ağustos’a kadar süreceğini bildirdiği sıcak hava dalgasının 20 Ağustos’a kadar devam edeceğini açıkladı. Günlerdir 40 derecenin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, özellikle dönerci ve fırın gibi işletmelerde çalışanları zorluyor. Bağlar ilçesinde, günlük yaklaşık 450 kilo tavuk dönerin satıldığı bir iş yerinde ustalar, mesai saatlerini düşürerek çift vardiya sistemine geçti. Bazı ustalar da günün en sıcak saatlerinde, başka bir çalışanın da yardımıyla sırtlarına buz bağlayıp döner kesiyor.

Döner Ustası Ertan Çiçek, odun ateşiyle dönerlerin pişirildiği iş yerinde sıcaklığın ısıyla birlikte daha da yükseldiğini ifade ederek, “Ateşlerimiz biraz yüksek. Tüp olmadığı için sıcaklık biraz daha çok. Her tarafta köz de ateş olduğu için bizi burada sıcaklık basıyor. Serinlemek için belimize buz bağlayıp çalışıyoruz. Çift vardiya şeklinde yer değiştirip dinleniyoruz” dedi.

Döner ustası Bülent Gündeş ise “Sıcaklarla mücadeleyi de ara sıra arkadaşlarla aramızda dinleniyoruz. Bazen sırtımıza buz bağlıyoruz. O şekilde günü geçiriyoruz” diye konuştu.

Sıcak hava dalgası yine kapıya dayandıSıcak hava dalgası yine kapıya dayandı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.