Endonezya’da felaketler art arda: Önce yanardağ patladı, sonra tsunami alarmı verildi

Endonezyalı yetkililer çarşamba günü ülkenin ücra bir köşesindeki yanardağ birçok kez patlayınca 11 bin kişinin bölgeden tahliye edilmesini istedi. Esas endişe yanardağ patlamasının tsunamiyi tetikleme riskiydi.

Çevre 19 Nisan 2024
Endonezya'daki volkan patlaması. Fotoğraf: FannyAlbert / Shutterstock.com

Endonezya bugün kıyameti andıran bir görüntüye sahne oldu. Kara ateş topuna dönüştü, gökte şimşekler çaktı. Ama facianın boyutu bununla sınırlı kalmayabilir. Çünkü ülkede tsunami alarmı verildi. Ülkenin Kuzey Sulawesi bölgesindeki Ruang Adası’nda bulunan 725 metrelik bir yanardağ olan Ruang Dağı, salı gecesinden bu yana en az beş kez patladı ve gökyüzüne lav ve kül bulutları püskürttü.

Yetkililer bölgedeki yanardağ alarmını en yüksek seviyeye çıkardı. En çok korktukları şey ise Ruang Dağı’nın bir kısmının suya inmesi. Bu endişeleri çok da yersiz sayılmaz. Çünkü 2018’de Anak Krakatau Yanardağı patlarken lavların büyük bölümü denize aktı. Tek seferde bu kadar büyük bir kütlenin denize inmesi, dalgaların Cava ve Sumatra kıyılarında boyları beş metreye kadar çıkabilen dalgalara neden oldu.

Ulusal haber ajansı Antara’da yer alan habere göre Ruang Dağı’ndaki patlama riski giderek büyüyor. Çevreye yaklaşık 1,7 kilometrelik duman yayıldı. Patlamaları son zamanlarda bölgede yaşanan depremler tetikledi. Ruang Dağı bir stratovolkan yani lav, lkaya parçaları, kül ve diğer patlayıcı maddelerin yıllar içinde katmanlar halinde oluştuğu dik, konik volkanlar.

Çarşamba günkü görüntülerde bir yandan gökyüzüne yükselen gri bulutlara şimşekler eşlik ediyor. Bazı görüntülerde de köylülerin tahliye edildiği görülüyor. Bölgeden herhangi bir can kaybı bildirilmedi ama yetkililer Tagulandang’daki insanlardan düşen yuvarlanan kayalara ve dumanlara karşı dikkatli olmalarını istedi.

İlk aşamada Ruang’dan Tagulandang’a 800’den fazla kişi tahliye edilmişti. Bu ada eyalet başkenti Manado’nun 100 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Ancak tehlikedeki bölgenin ölçeği dört kilometreden altı kilometreye çıkınca daha fazla insanın tahliye edilerek Manado’ya götürülmesi gerekti. Kompas gazetesine göre afet ajansının afet veri, iletişim ve bilgi merkezi başkanı Abdül Muhari “Risk bölgesinde bulunan en az 11 bin 615 kişinin güvenli bir yere tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Bölgede toplamda 11 bin kişi tahliye edildi.

Öte yandan ülkedeki uçuşlar kısa süreliğine kapatıldı. Manado’daki Sam Ratulangi Uluslararası Havaalanı’nın normalde Çin, Singapur ve Güney Kore gibi ülkelerle bağlantısı var.

Güneydoğu Asya’da 270 milyon nüfuslu bir takımada olan Endonezya’da 120’den fazla aktif volkan bulunuyor. Bu yönüyle de volkan konusunda en aktif bölge. Bu da şaşırtıcı değil çünkü Pasifik Okyanusu çevresindeki 40 bin kilometre uzunluğundaki sismik fay hatlarının oluşturduğu Ateş Çemberi’nin ortasında yer alıyor. Ruang ise en sonki büyük patlamasını 2002’de yaşamıştı. Uzmanlar bu patlamanın 2002’deki kadar şiddetli olmadığını düşünüyor. O zamanki patlama volkan ölçeğinde 4 olarak belirlenmişti ki bu büyük bir patlama olduğu anlamına geliyor.

Üç ayda dört volkan patlaması: İzlanda yine kızıla büründüÜç ayda dört volkan patlaması: İzlanda yine kızıla büründü

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.