Hatay, Çanakkale ve Mersin’in ormanları cayır cayır yanıyor!

Hatay, Çanakkale ve Mersin’de ormanlar alev alev. Depremin yaralarını henüz saramayan Hatay’da ve Çanakkale’de orman yangınları nedeniyle bazı yerleşim birimlerde tahliyelere başlandı. Mersin’de de tehlike büyüyor.

Çevre 17 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Depremin vurduğu Hatay bu kez başka bir afet ile boğuşuyor.

Yangından çıkan duman, Belen ilçesinin çok uzağından bile görülür haldeydi.

Hatay’ın Belen ilçesinde dün orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı yaptığı açıklamada, “Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik.” dedi.

Belen’de Güzelyayla Mahallesi Dere Bahçe mevkisindeki ormanda saat 14.30 sıralarında yangın çıktı.

Dumanların yükseldiğini gören mahallelinin ihbarı üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait çok sayıda yangın söndürme ekibi sevk edildi.

Giderek yaklaşıyor

Alevlerin bölgedeki yerleşim yerlerine doğru yaklaştığı görüldü.

Ekipler, alevleri kontrol altına alabilmek için çalışma başlattı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı yaptığı açıklamada, “Soğuoluk mevkisinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan ekiplerimiz müdahale ediyor, çevre illerden destek ekipleri de istedik. Mevkideki yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızı tahliye ettik.” dedi.

Bakan Yerlikaya: Araştırıyoruz

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Hatay’ın Belen ilçesindeki orman yangınına ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. Yerlikaya, “Tarım ve Orman Bakanlığımızın Hatay Belen’de başlayan orman yangınını söndürme çalışmaları yoğun biçimde devam etmektedir. Hatay Valiliğimiz, AFAD ve güvenlik birimlerimizce; Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere mahallelerimizde riskli olan yerlerden başlayarak tedbir amaçlı vatandaşlarımızın tahliyeleri devam etmektedir. Yangının çıkış nedeniyle ilgili inceleme derhal başlatılmıştır” dedi.

Yangınla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Helikopterlerin de müdahale ettiği yangın, rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerlerine iyice yaklaştı.

Çanakkale’deki yangın 1 köyü boşalttı

Çanakkale de dün yangın felaketini yaşadı. Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili Köyü yakınlarında iki noktada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

Dün saat 17.30 sıralarında başlayan yangın rüzgârın etkisiyle büyüdü. Yangının kontrol altına alınması için 7 helikopter ve 4 uçak ile 33 arazöz, 14 su ikmal aracı, 4 dozer, 4 trayler, komuta aracıyla havadan ve karadan müdahalesi sürüyor.

Yangına kamu ve özel sektöre ait iş makineleri de destek veriyor. Bölgeye Balıkesir ve Bursa’dan takviye arazöz ve itfaiye araçları sevk edildi. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ile Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci yangın bölgesinde bulunuyor.

Kontrol altına alınamayan yangın nedeniyle Kemel Köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. Köy sakinleri otobüslerle Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’na gönderildi.

Çanakkale Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular ve Kemel Köyü civarında devam eden orman yangınına havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel’de yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, Valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir” ifadeleri kullanıldı.

Mersin de yanıyor

Sıcakların tehlikeli boyutta artmasıyla orman yangını haberleri peş peşe gelmeye başladı. Mersin’in Gülnar ilçesinde Kavakoluğu Mahallesi’nde çıkan orman yangınına müdahale, havanın kararması nedeniyle karadan devam ediyor. Bölgedeki rüzgarlı havanın etkisi ve sarp arazi nedeniyle hızla büyüyen yangına emniyet güçlerine bağlı TOMA’lar da müdahale ediyor.

Mersin’deki yangın yüksek yerde başladığı için söndürme çalışmaları zor yürütülüyor.

Öte yandan bölge halkı da ekiplere destek veriyor.

Bodrum'da makilik alandaki alevler ormanı yaktı, iyi haber saatler sonra geldiBodrum’da makilik alandaki alevler ormanı yaktı, iyi haber saatler sonra geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.