Hava ısındı, ‘sezon açıldı’: Antalya, Bursa ve Muğla’da orman yangınları

Havaların ısınmasıyla yıllardır önü alınamayan 'orman yangını' sezonu da açıldı. Yılın ilk kötü haberleri Antalya, Bursa ve Muğla'dan geldi.

Çevre 5 Haziran 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Bursa / Orhaneli.

Havaların ısınmasıyla her sene binlerce hektar ağaçlık alana mal olan, ancak bir türlü önü alınamayan orman yangınları da başladı. Bu senenin ilk kötü haberleri Antalya, Bursa ve Muğla’dan geldi.

Antalya’nın Aksu ilçesi Çalkaya mahallesinde saat otluk alanda başlayan yangın bölgedeki ormanlık alana sıçradı. Rüzgarın etkisiyle yayılan yangına itfaiye ve orman ekipleri karadan müdahale etti. Daha sonra yangın söndürüldü ancak soğutma çalışmaları devam ediyor.

Bursa’nın Orhaneli ilçesindeki yangın ise Topuk ile Göktepe mahalleleri arasındaki çam ağaçlarıyla kaplı ormanda saat 13.30 sıralarında çıktı. Alevler rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Fotoğraf: Bursa / Orhaneli.

Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabirine konuşan Orhaneli Kaymakamı Muhammet Furkan Tuna dik ve engebeli arazinin söndürme çalışmalarını güçleştirdiğini, ekiplerin arazöz ve iş makineleri ile yolu açarak ilerlediğini kaydetti.

Göktepe Muhtarı Fatih Yılmaz ise yangının Topuk mahallesindeki krom madenlerinin bulunduğu bölgenin üst kısmında başladığını söyledi. Yangının hızla büyüdüğünü ve geniş bir alana yayıldığını belirten Yılmaz “Çok hızlı müdahale var ancak rüzgarın da etkisiyle alevler yayılıyor” dedi.

Yangın sekiz saat sonra söndürülebildi.

Fotoğraf: Muğla / Milas.

Muğla’nın Milas ilçesindeki yangın da kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanda saat 15:30’da başladı. Yükselen dumanı görenler 112 Acil’e ihbarda bulundu. Yangına havadan ve karadan müdahale edildi ve bir saat içinde söndürüldü. Yangının sigara izmariti nedeniyle çıktığı belirlendi.

Türkiye’de 2021 yılında Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan ve Türkiye’nin birçok şehrine yayılan orman yangınlarında sekiz kişi hayatını kaybetmiş, 150 bin hektardan fazla orman alanı ve yerleşim yeri küle dönmüş, binlerce hayvan can vermişti.

Yangınlarda söndürme uçaklarının ve diğer önlemlerin yetersizliği çok tepki çekmişti. Bu kabusun ardından 2022 yılında 12 bin 384 hektar orman alanı yandı. Geçen yıl da 2 bin 539 orman yangınında 15 bin 616 hektar orman alanı yandı. Bu yıl da önlemler artırılsa da yangınlar korkutmaya devam ediyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.