Kar, yağmur, fırtına… Kış nihayet yüzünü gösterdi

Dün gün boyu süren sağanak yağış ve fırtına bugün de devam ediyor. Sabahın ilk saatlerinde İstanbul’a yılın ilk karı düştü. Yurt genelinde etkili olan fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Bugün için de İstanbul dahil sert uyarılar var, fırtınaya dikkat!

Çevre 19 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Yurt genelinde sağanak ve kar yağışı etkili oldu, kış nihayet geldi. İstanbul’da gün boyu süren yağış sabahın erken saatlerinde kentin yüksek kesimlerinde kara dönüştü. Yağışla birlikte Çamlıca tepesi beyaza büründü. Taksim Meydanı’nda da etkili olan kar araçların üstünü beyaza bürüdü.

Bir süre etkili olan kar daha sonra yerini yağmur ve karla karışık yağmura bıraktı. Kentte aralıklarla devam eden yağış nedeniyle yollarda su birikintisi oluştu, sürücüler araçlarıyla ilerlemekte güçlük çekti.

İstanbul Valiliği Şile’de pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitime gün ara verildiğini, ilçede hamile, engelli ya da kronik hastalığı olan kamu personelinin idari izinli sayılacağını duyurdu.

 

İl il uyarı yapılar

Ancak bu tablo bugün daha da ağırlaşacak.

Meteoroloji bugün için yaptığı uyarıda yurt genelinde etkili olacak fırtına için uyarıda bulunurken “Marmara’nın kuzeyi ve Batı Karadeniz kıyılarında çok kuvvetli ve tam fırtına (80-110 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor” notu düştü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin çok bulutlu, Marmara’nın doğusu, Doğu Akdeniz’in doğusu, İç Anadolu (Konya ve Kırıkkale hariç), Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle yağmur ve sağanak, İç Anadolu’nun yüksekleri, Batı ve Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri, Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu ile Bursa ve Bilecik’in yüksek kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların; Batı ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu’nun doğusu kuvvetli, yer yer çok kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor.

Sel, yıldırım, fırtına ve devrilmeler…

Hava sıcaklığının kuzey, iç ve batı bölgelerde yağışlı hava ile birlikte hissedilir derecede (2°-10°C) azalacağı ve mevsim normallerinin altında düşeceği, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin edilirken, rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden orta, yer yer kuvvetli, Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısa süreli fırtına (50-80 km/saat), Marmara’nın kuzeyi ve Batı Karadeniz kıyılarında çok kuvvetli ve tam fırtına (80-110 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

AFAD’dan 20 Kasım Pazartesi günü için yapılan açıklamada şöyle dendi:

“15 ilimiz için Turuncu, 16 ilimiz için Sarı uyarı olmak üzere toplam 31 ilimiz için meteorolojik uyarı yapılmıştır.

Adıyaman, Batman, Bingöl, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kastamonu, Sakarya, Tunceli, Şanlıurfa, Şırnak ve Zonguldak.

Ağrı, Ardahan, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bursa, Elazığ, Erzurum, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Siirt ve Yalova.

Uyarı verilen illerimizde valilik, kaymakamlık ve il AFAD müdürlüklerine bilgilendirme yapılmıştır.

Sarı ve turuncu meteorolojik uyarı verilen illerde ekiplerimiz teyakkuz halinde olup; gelen ihbarlara süratle müdahale edilmektedir.

Vatandaşlarımızın sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı, çatı uçması, ağaç/direk devrilmesi, soba/baca zehirlenmeleri, buzlanma ve don olayları ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olmasını önemle hatırlatıyoruz.”

İstanbul’da gece başlayan sağanak ve karla karışık yağmur nedeniyle İBB ekipleri 2 bin 921 ihbara müdahale etti. İBB’den yapılan açıklamada geceden itibaren Alo 153 Çözüm Merkezi’ne toplam 23 bin 389 çağrı geldiği ifade edildi.

Kar yağışıyla Çamlıca Tepesi beyaza büründü

Yağışla beraber etkisi gösteren fırtına da etkili oldu, bazı  ilçelerde fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi.

Beykoz Kanlıca’da Mihribat Caddesi üzerinde bir ağaç yola devrildi. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekiplerinin çalışması sonucu ağaç yoldan kaldırıldı.

Eyüpsultan Güzeltepe Mahallesi Urfa Sokak’ta üst kısmında çocuk parkı bulunan, inşaat çalışması yapılacak eğimli arazide yağışın da etkisiyle toprak kayması oldu. Eyüpsultan Belediyesi ekipleri toprak kayması olan alanın çevresini güvenlik şeridiyle kapatıp önlem aldı.

Kartal’da Çavuşoğlu Mahallesi Orgeneral Tekin Arıburun Caddesi üzerinde bir ağaç park halindeki 34 EBG 229 plakalı otomobille yolun üzerine devrildi. Olay yerine sevk edilen polis ekipleri caddeyi trafiğe kapattı, otomobilin üzerindeki ağaç ekiplerce kesilerek kaldırıldı. Otomobilin ön camında ve tavanında hasar oluştu, ağacın kaldırılmasının ardından yol yeniden trafiğe açıldı.

Avcılar İstiklal Caddesi’nde park halinde bulunan otomobilin üzerine devrilen bir ağaç da itfaiye ile belediye park ve bahçeler müdürlüğü ekiplerince parçalara ayrılarak kaldırıldı.

Sarıyer’de Garipçe ve Rumelifeneri mahallelerinde bazı restoran ve işletmelerde yağış ve fırtına nedeniyle hasar oluştu, bazı ağaçlar yola devrildi.

Şile’de şiddetli yağışın etkisiyle derenin taşması sonucu birçok iş yerini su bastı, fırtınada ağaçlar ve aydınlatma direkleri devrildi.

Şile’de şiddetli yağışın etkisiyle dere taştı

Şile Ağva’da sabaha karşı etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Yeşilçay Deresi taştı. Derenin kenarında birçok iş yeri sular altında kaldı. İşletmelerdeki masa, sandalye gibi birçok eşya suyla birlikte dışarı sürüklendi. Bazı araçlarda hasar oluştu.

Fırtına nedeniyle yerinden sökülen ağaçlar ile molozlar da suyla etrafa taşındı.

Bölgede birçok iş yeri ve butik otelleri su basarken bazı işletmeler misafirlerini tahliye etti. Ağva yönündeki ormanlık yolda da devrilen ağaçlar ulaşımı olumsuz etkiledi. Belediye ekipleri devrilen ağaçları kaldırmak için çalışma yürütüyor.

İlçe merkezinde rögarlar taşarken yollarda göllenme ve su birikintileri oluştu.

Rögarlar taştı, yollarda göllenmeler oluştu

Yağışın etkisiyle Balıbey Mahallesi, merkez ve rıhtım bölgesinde de ağaçlar devrilirken bir aydınlatma direği yola yıkıldı. İlçe merkezinde rögarlar taşarken yollarda göllenme ve su birikintileri oluştu.

Kumbaba Mahallesi’nde de su baskınları yaşandı, sahil kesiminde yüksek dalgalar meydana geldi.

Bölgede sağanak ve şiddetli rüzgar etkisini sürdürüyor.

THY dün de 40 seferini iptal etmişti.

THY 105 seferini daha iptal etti

Olumsuz hava koşulları nedeniyle önceki gün Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 9,  İstanbul Havalimanı’ndan 40 olmak üzere toplam 49 seferini iptal eden THY İstanbul Havalimanı’ndan 82, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan 23 olmak üzere toplam 105 seferini daha iptal etti. Toplam iptal edilen sefer sayısı 154 oldu. İstanbul Havalimanı’nda uçaklar inişte zor anlar yaşadı.

Yurttan fırtına manzaraları

AFAD’ın 72 il için meteorolojik uyarısı sonra yurt genelinde fırtına etkili oldu, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu, gemiler battı. İşte yurttan fırtına manzaraları…

Sakarya’nın Karasu ilçesinde gece boyunca sağanak ve fırtına etkili oldu. Plaj Caddesi’nde ağaçlar kökünden sökülüp devrildi, bazı binaların çatıları uçtu.

Uçan parçalar caddeye savulurken Karasu Belediyesi ekipleri fırtınanın vurduğu bölgelerde çalışma başlattı.

Zonguldak’ta etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle ağaçlar devrildi, araçların üzerine beton parçaları ve kiremitler düştü.

Ereğli ilçesindeki limanda beş metreyi bulan dalgalar oluştu.

Zonguldak’ta uyarısı yapılan fırtına ve sağanak etkisini gösterdi. Kentte ağaçlar devrilirken yollarda su birikintileri oluştu. Araçların üstüne evlerin çatılarından kiremitler ve beton parçaları düştü. Ereğli ilçesinde etkili olan fırtına nedeniyle limanda beş metreyi bulan dalgalar meydana geldi.

Gemi karaya oturdu

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde fırtına nedeniyle sürüklenen yük gemisi karaya oturdu. Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı ekipler geminin kaptanı ile iletişim kurdu.

Geminin karaya oturduğu anlar cep telefonu kamerası ile görüntülendi.

Gemide kaç mürettebat olduğu öğrenilemezken bölgede kurtarma çalışması başlatıldı. Geminin metrelerce yükselen dalgalar ile sürüklendiği anlar ise cep telefonu kamerasıyla görüntülendi.

Yalova’da tekneler parçalandı

Yalova’da sağanak, fırtına ve kar yağışı etkili oldu. Çınarcık’ta deniz taşarken Esenköy’de tekneler ya battı ya da parçalandı, Delmece’de de kar kalınlığı 15 santimetreye ulaştı.

Kentte dün başlayan sağanak ve fırtına, hayatı olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde fırtınanın hızı zaman zaman saatte 80 kilometreye kadar ulaştı.

Çınarcık ilçesinde dalgalar nedeniyle deniz taştı.

Sahil bandındaki istinat duvarları dalgaların etkisi ile zarar gördü. Balıkçı barınakları yıkılırken tekneler de zarar gördü.

Sahil yolunun bir bölümü yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Çınarcık ilçesi ve Esenköy beldesi arasında ise sağanaktan dolayı toprak kaymaları yaşandı.

Ulaşım güçlükle sağlanırken Karayolları ekipleri yoldaki kaya ve taş parçalarını temizledi.

Antalya’da gece saatlerinde etkili olup saatteki hızı 100 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle çok sayıda ağaç devrildi, kara ve hava yolu ulaşımında aksamalar yaşandı.

Kartepe’ye ilk kar yağdı

AFAD’ın 72 il için yaptığı meteorolojik uyarının ardından Kocaeli, Çanakkale, Kütahya ve Bursa’nın yüksek kesimleri ile bu illerde bulunan kayak merkezleri kar yağışıyla beyaza büründü.

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Kartepe’de mevsimin ilk karı yağdı.

Kar yağışı amatör kameralar tarafından kaydedildi.

Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı. Beyaza bürünen ormanda kartpostallık görüntüler oluşturdu.

Bayramiç Çırpılar köyünün yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı yağdı. Kar yağışı nedeniyle kentin yüksek kesimlerinde orman, köyler ve yerleşim merkezleri beyaza büründü.

Kütahya’nın Domaniç ilçesi Kocayayla geçidi mevsimin ilk kar yağışıyla birlikte beyaza büründü.

Trafik ekipleri de sürücüleri kar yağışı nedeniyle kayganlaşan yolda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kar ve sis nedeniyle zaman zaman trafikte araçlar güçlükle ilerledi. Karayolları ekipleri kar küreme araçları ve iş makineleriyle yolu açık tutabilmek için aralıksız çalışmalara başladı.

Uludağ’da kar, kent merkezinde sağanak

Bursa’da Uludağ sabah saatlerinde başlayan kar yağışı ile beyaza büründü. Kent merkezinde etkisini arttıran sağanak da hayatı olumsuz yönde etkilerken, saatteki hızı 60 kilometreye kadar ulaşan lodos nedeniyle BUDO seferleri iptal edildi.

Kentte, kış turizminin önemli merkezlerinden 2 bin 543 rakımlı Uludağ sabah saatlerinde etkisini arttıran kar yağışı ile beyaza büründü.

Yoğun sis ve fırtınanın da etkili olduğu birinci ve ikinci oteller bölgesinde görüş mesafesi beş metrenin de altına düştü. Yağışla birlikte kayak merkezinin zirvesi ve kayak pistleri karla kaplandı.

Ulaşıma ‘kar’ engeli: Trafik durma noktasına geldi

Kocaeli’de yoğun kar nedeniyle TEM Otoyolu’na ulaşım aksadı, İstanbul istikametinde ulaşım zaman zaman durma noktasına geldi. Yolda uzun araç kuyrukları oluştu.

Yolun Ankara istikametinde de ulaşım yavaş ilerliyor.  Karayolları ekipleri de bölgede kar küreme ve tuzlama çalışması yapıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.