İstanbul’da tasarruf dönemi: İSKİ musluklara yavaşlatıcı takacak

İSKİ kentteki yoğun su tüketimi azaltmak için yeni bir uygulamayı hayata geçireceğini duyurdu. İSKİ Başkan Yardımcısı Solmaz, tüketimi yüksek abonelerden başlanarak musluk aparatı dağıtacaklarını açıkladı.

Çevre 6 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Gün geçtikçe artan kuraklık İstanbul’u da vurdu. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, İSKİ tarihinde karşılaşılmamış bir kuraklık olduğunu belirtti ve bunun sadece İstanbul özelinde değil tüm Avrupa’da etkili olduğunu söyledi. “Istrancalar’dan her sene minimum 100 milyon metreküp su transfer ediyorduk, bu sene bu 50 milyonlarda kaldı. Bunun 50 milyonlarda kalması demek, benim Avrupa yakasında 50 milyona yakın, 50 milyon metreküplük açığım oluştu” diyen Solmaz, bu açığın Anadolu yakasından daha fazla su transfer ederek kapattıklarını belirtti. Solmaz ayrıca “Alibeyköy Barajı son derece uygun ve görevini yapıyor. Eylül ayında bir zam talebinde bulunacağız çünkü personel giderlerimiz, enerji, elektrik, dövizdeki artış belli. Kullandığımız kimyasalların, yedek parçaların ciddi bir döviz girdisi var dolayısıyla Eylül ayında bir zam talebinde bulunacağız” dedi.

Alibeyköy ya da Istrancalar’daki barajlarda suyun bitmesinin su kıtlığı anlamına gelmediğini de sözlerine ekleyen Solmaz, “Eğer Melen projesi bitmiş olsaydı, bugün itibariyle en az orada da 300 milyon, 400 milyon metreküp suyumuz olacaktı. Dolayısıyla doluluk oranımız yüzde 50’lilerin, 60’ların altına hiçbir zaman düşmeyecekti. Baraj bitmediği için kullandığımız suyun neredeyse yüzde 100’ünü yağmur suyundan karşılıyoruz. Yağmur suyundan karşıladığımız için ister istemez yağıştan etkileniyor” diye konuştu. İSKİ’nin su tasarrufu için bir projesi olduğunu da anlatan Solmaz, vatandaşlara ücretsiz perlatör dağıtacaklarını duyurdu.

İstanbul’da su tüketimini azaltmak için musluklara takılan aparat.

Solmaz bu aparatı ise şöyle açıkladı:

“Normalde bizim görevimizin sayaçta bitmesine rağmen, biz vatandaşımıza yardımcı olmak amacıyla tüketimi yüksek olan abonelerimizden başlayarak, ücretsiz olarak dağıtıyoruz, montajı da arkadaşlarımız tarafından yapılıyor. İlk etapta vatandaşımız biraz yadırgayacaktır çünkü suyu biraz yavaş akıtıyor ama alıştığınızda bence son derece yararlı bir aparat, yararlı bir parça. Aynı zamanda bununla ilgili kullanılan kimyasal maddesine varıncaya kadar, her türlü raporu testi yapılmış düzgün uygun bir alet. Biz de evimizde, işyerlerimizde kullanıyoruz, kullanılmasını da tavsiye ediyoruz. Şu anda da bizim abone işlerine bunu talep edenlere de takıyoruz. Kendi programımızda şu an ayda 20 metreküp üstü su kullananların neredeyse tamamına takmaya çalışıyoruz. 25-30 lira civarında bir şey ama bunun adileri de var, onları tavsiye etmiyoruz. Bizim dağıttığımız perlatör yaklaşık yüzde 40’lık tasarruf sağlıyor.”

İstanbul’da barajlarda doluluk oranı bugün itibariyle 35,94 seviyesinde.

Barajlardaki doluluk oranı ise şöyle:

– Alibeyköy Barajı – Yüzde 17,82

– Terkos Barajı – Yüzde 23,1

– Elmalı Barajı – Yüzde 29,65

– Darlık Barajı – Yüzde 52.09

– Ömerli Barajı – Yüzde 69,24

– Büyükçekmece Barajı – Yüzde 16,97

– Sazlıdere Barajı – Yüzde 20,05

– Istrancalar Barajı – Yüzde 34,47

– Kazandere Barajı – Yüzde 7,82

– Pabuçdere Barajı – Yüzde 4,81

İstanbul'da barajlar alarm veriyorİstanbul’da barajlar alarm veriyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.