İstanbul’u sağanak ve fırtına vurdu: 23 kent için ‘sarı kodlu’ uyarı

Meteoroloji'nin uyarısından sonra İstanbul'da sabah saatlerinde etkili olan lodosun ardından bazı ilçelerde sağanak yağış başladı. 23 kentte de bugün fırtına ve kuvvetli yağış bekleniyor. Yetkililer sel, su baskını gibi olumsuzluklara karşı uyardı.

Çevre 25 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Meteoroloji’nin uyarılarının ardından beklenen şiddetli sağanak ve fırtına İstanbul’da etkili oldu. Bir anda yoğunlaşan yağış nedeniyle bazı ilçelerde vatandaşlar zor anlar yaşadı. Sultangazi’de dolu yağışı etkili oldu, Bakırköy’de dalgalar sahile vurdu. Olumsuz hava koşulları dolayısıyla planlanan bazı vapur seferler iptal edildi.

Eminönü’nde aniden bastıran sağanak yağış nedeniyle yollar göle döndü. Ragıp Gümüşpala Caddesinde trafik ışıklarındaki kavşak yağmur sularıyla doldu. Yolda biriken yağmur suları ve yoldan geçen sürücülerin hızlarını azaltmaması nedeniyle bazı vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Eminönü’nde aniden bastıran sağanaktan sonra vatandaşlar zor anlar yaşadı.

Kentin merkezi Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde de benzer görüntüler vardı. Yağmura yakalanan vatandaşlar şemsiyelerle yağmurdan korunmaya çalıştı.

Sultangazi’de ise dolu yağışı etkisini gösterdi. Dolunun bir anda bastırması sonucu vatandaşlar zor anlar yaşadı. Dolu yağışı kısa süre sonra yerini yağmura bıraktı.

Bakırköy Florya sahilinde oluşan dalgalar kameraya yansıdı.

Dalgaların boyu zaman zaman yükselirken kıyıda gezen vatandaşların uyarılara aldırmadan yürüyüş yaparak fotoğraf çektirdiği görüldü.

23 kente sarı kodlu uyarı

Yapılan son değerlendirmelere göre ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Akdeniz (Antalya Mersin il merkezi hariç), İç Anadolu, Karadeniz (Artvin hariç), Doğu Anadolu’nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Bitlis, Muş ve Erzurum çevreleri, Van ve Hakkari’nin doğu kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak Karadeniz’in yüksek kesimleri, İç Anadolu’nun kuzeydoğusunun yüksekleri ile Doğu Anadolu’da yer yer karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması beklenen yağışların Marmara’nın güney ve doğusu, Ege (Denizli hariç), İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz’in batısı ile Osmaniye ve Kahramanmaraş çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi uyarısı yapılıyor.

Yurt genelinde 5 gün için beklenen hava durumu tahminini gösteren harita

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre hava sıcaklıkları batı kesimlerde 2 ila 5 derece azalacak, diğer bölgelerde 2 ila 5 derece artacak. Rüzgarın genellikle güneyli, Güneydoğu Anadolu’da kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta, ülkemizin batı kesimlerde güney ve güneybatı zamanla kuzeybatı, Orta ve Doğu Karadeniz kıyılarında gece saatlerinden sonra kuzey ve batı yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına (40-80km/sa) şeklinde esmesi bekleniyor.

Meteoroloji’nin sarı kodla uyardığı iller şöyle:

Afyonkarahisar, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Tekirdağ, Uşak, Yalova.

Prof. Şen: ‘Hafta ortasında sıcaklıklar artacak’

Meteoroloji Mühendisi Prof. Dr. Orhan Şen’in hava durumu değerlendirmesi ise şu şekilde:

“Bugün sabah saatlerinde kıyı Ege Trakya, öğlenden itibaren Marmara, Ege, Batı Karadeniz’de gök gürültülü sağanak yağış kuvvetli. Marmara, Ege’de rüzgar güneyden zamanla fırtına hızında esecek. Yağış akşam İç Anadolu, gece ve yarın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya kayacak.

Bugün Ege ve Marmara’da rüzgar güney batıdan 6-8 kuvvetinde (60-70) hızında eseceğinden çatı uçmaları ağaç devrilmelerine dikkat. Marmara ve Kuzey Ege’de sabah ve öğlen gök gürültülü yağış su baskınları yapabilir. Hafta ortasından itibaren tüm yurtta sıcaklıklarda önemli artış var.”

Tekirdağ’da sağanak ve dolu yağışı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) Marmara Bölgesi için fırtına uyarısının ardından Tekirdağ ve ilçelerinde de sağanak ve dolu yağışı etkili oldu. İl merkezinde aniden bastıran yağmura hazırlıksız yakalanan vatandaşlar kapalı alanları sığındı. Hava sıcaklığının 10 derece olduğu il merkezinde yağışın aralıklarla sürmesi bekleniyor.

Çorlu ve Şarköy ilçelerinde de yağmurla birlikte dolu da yağdı. Çorlu’da bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşturdu, araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Yağışı hazırlıksız yakalananlar ise kapalı alanlar ise otobüs duraklarında yağmurun dinmesini bekledi.

İzmir’de vapur seferleri iptal edildi

İzmir’de vapur seferleri hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

İZDENİZ’den yapılan açıklamada olumsuz hava ve deniz koşulları sebebiyle arabalı ve yolcu vapur seferlerinin saat 14.40 itibariyle iptal edildiği bildirildi.

Kentte etkili olan olumsuz hava koşulları deniz trafiğinde aksamaya yol açıyor.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.