İstanbul’un kapısında kar ve fırtına var

Hava sıcaklığı Pazar günü 10-12 derece düşecek. Meteoroloji uyardı, kar yağışı gelebilir. Marmara Bölgesi ve Kuzey Ege'de de kuvvetli fırtına bekleniyor. Sabiha Gökçen Havalimanı'nda uçuşların yüzde 15'i iptal edildi.

Çevre 25 Kasım 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İstanbul'a Pazar günü kar gelebilir.

Havalar soğudu, İstanbul’da kış kendini hissettirmeye başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Başkanı Yüksel Yağan İstanbul’da yarın yer yer karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde ise kar yağışı görülebileceğini söyledi. Ayrıca yarından itibaren sıcaklıkların düşeceğini de belirten Yağan, bunun Batı bölgelerinde daha belirgin olacağını aktardı. Şu an hava sıcaklığının 15 derece olduğunu söyleyen Yağan “Bu hava sıcaklığı 10-12 derece düşerek 4 dereceye, 2 dereceye kadar inecek. Dolayısıyla İstanbul’da hava sıcaklığının 5 dereceye kadar düşmesini bekliyoruz” dedi.

Öte yandan Pazar günü İç Ege bölgesinde de kuvvetli yağış beklediklerini ifade eden Yağan “Yurdun büyük bölümünde özellikle düşük rakımlarda kuvvetli yağmur, yüksek rakımlarda kar yağışları göreceğiz” diye konuştu.

Denizde tam fırtına

Batı bölgelerini etkileyen sistem nedeniyle Türkiye’nin büyük kesiminde kuvvetli rüzgar olayları meydana geleceğini de belirten Yağan, “Hem güneyli hem kuzeyli rüzgarların etkisi altında kalacağız. Önümüzdeki 3 günlük periyotta söz konusu rüzgarların hızının 70 ile 90 kilometre, zaman zaman 90 kilometrenin de üzerine çıkmasını bekliyoruz ve denizlerimizde de tam fırtınayla karşılaşma durumu söz konusu” diye konuştu.

Yarın kar yağışının özellikle Karadeniz, İç Ege, Doğu Karadeniz ve Doğu bölgelerinde kendini göstereceğini söyleyen Yağan, karın pazartesi günü yurdu doğuya doğru terk edeceğini belirtti. Yarın ve pazartesi üç büyük ilde yağışlı havanın etkili olacağını söyledi, “İzmir’de yağışlar, yağmur olarak gerçekleşecek. Ankara’da bu gece kar ihtimali çok fazla değil ama Ankara’nın yüksek kesimlerinde olabilir. İstanbul’da yarın yer yer karla karışık yağmur, yükseklerinde kar yağışları görebileceğiz. Sıcaklıklar pazar gününden itibaren oldukça düşük seyredecek. Özellikle Batı bölgelerimizde daha belirgin olacak. İzmir’de de 20 dereceler civarındaki hava sıcaklığının 15 derecelere doğru inmesini bekliyoruz. Ankara’da sıcaklık biraz daha düşecek” dedi. Yağan’a göre salı günü ülke yeni bir sistemin etkisi altına girecek ve sıcaklıklar artacak.

Fırtınaya dikkat!

Öte yandan Meteoroloji Genel Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi cumartesiden itibaren Marmara Bölgesi için fırtına uyarısı yaptı. Buna göre fırtına Marmara’nın batısından başlamak üzere, zamanla bölge genelinde güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer 70 kilometre hıza ulaşan fırtına şeklinde esecek ve Pazar günü sabahın ilk saatlerinden itibaren etkisini arttırarak batı ve kuzeybatı yönlerden 90 kilometre hıza ulaşan kuvvetli fırtına, yer yer 100 kilometre hızı aşan tam fırtına şeklinde etkili olacak.

Fırtına nedeniyle ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Uçuşlar art arda iptal edildi

İstanbul’da hafta sonu beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle alarm durumuna geçildi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda uçuş kapasitesi düşürüldü. Buna göre yarın yapılması planlanan uçuşlarda yüzde 5, 26 Kasım pazar günü ise saat 15.00′ kadar olan seferlerde yüzde 15 oranında uçuşların iptal edilmesine karar verildi.

AFAD bugün İstanbullulara kısa mesaj gönderdi ve “Meteorolojiye göre ilinizde yarın kuvvetli ve tam fırtına bekleniyor. Yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli olun” dedi.

Meteoroloji ve AKOM'dan üst üste 'İstanbul' uyarısı: Sağanak bekleniyorMeteoroloji ve AKOM’dan üst üste ‘İstanbul’ uyarısı: Sağanak bekleniyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.