İşte o büyüleyici ses: Stresli bitkinin ağlama sesi kaydedildi, duyabileceğimiz seviyeye getirildi

Stresli anlarda sıkıntılı halini anlatan sesler çıkaran bitkiler, bunu bizim kulağımızın duyamayacağı bir seviyede gerçekleştiriyor. Bilim insanları bu sesi kaydetti ve duyabileceğimi hale getirdi. Bunlar meğer ufak, büyüleyici tıkırdamalarmış.

Çevre 2 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Bitkiler stresliyken saatte 35 ses çıkarabiliyor. Normal zamanlarda bu saatte 1.

İsrail’de Tel-Aviv Üniversitesi’nden Lilach Hadany ve meslektaşları, bitkilerin stresli hallerde ses çıkardığı verisinden hareket ederek, tütün ve domates bitkilerini mikrofonlarla donatılmış kutulara yerleştirerek kayıt altına aldı. 

İnsanların kulaklarının duyabileceği düzeyin altındaki sesi mikrofonlar kaydetti. Kayıtlar gösteriyor ki, özellikle su eksikliği ya da yakın zamanda yapılan kesim nedeniyle strese giren bitkiler daha belirgin ses çıkarıyor. Söz konusu ses hızlandırıldığında patlamış mısır sesine benzeyen kısa tıklamalar olarak çınlıyor.

Bitkilerin çıkardığı ses, şu şekilde:

Bu sesleri biz duyamıyoruz ama canlılar dünyasında bu etkileşimin büyüsünü hissedebilecekler var. Bu potansiyeli taşıyanlar ise bitkilerin çıkardığı 20–100 kilohertz aralığındaki sesleri duyabilen yarasalar, fareler ve güveler.

Araştırmaya göre bitkiler stresli zamanlarında saatte 35, stresli olmadıklarında saatte bir ses çıkarıyorlar.

Bitkiler, susuz kaldıklarında düpedüz çığlık atıyormuş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.