Kuşadası’nda 18 günde 8 yunus karaya vurdu: Ölümler insan kaynaklı mı?

Haziran ayının ilk haftasında 6 yunusun karaya vurmasının ardından Aydın'ın Kuşadası ilçesinde sahilde 2 ölü yunus daha bulundu. EKODOSD ölümlerin insan kaynaklı olabileceğini belirterek yetkililere araştırma çağrısı yaptı.

Çevre 19 Haziran 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde Haziran ayının ilk haftasında farklı plajlarda altı yunus balığı karaya vurmuştu. Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD), Kuşadası Körfezi’nin güney bölgesinden geldiği belirlenen yunusların bedeninde aşırı bozulmalar olduğunu, bazılarının üzerinde delikler tespit edildiğini, 2 yunusun da kuyruğunun kesildiği bildirmişti. Dernek yaptığı açıklamada yunus ölümlerinin insan kaynaklı olabileceğine dikkat çekmiş ve güvenlik güçlerine araştırma çağrısı yapmıştı.

Dün de Pamucak Sahili ile Notestik Plajında iki yunus ölü olarak kıyıya vurdu. Yapılan incelemede yunusların “stenella coeruleoalba” türü çizgili yunus olduğu belirlendi.

EKODOSD, yaptığı açıklamada Pamucak Sahilinde bulunan yunusun hedef dışı av olarak ağa takıldığı, hava almak için su yüzeyine çıkamadığından boğularak öldüğünün tahmin edildiğini açıkladı.

Diğer yunusun ise vücudunda bozulma ve çürüme belirlenmesi nedeniyle daha önce öldüğü tespit edildi ancak ölüm nedeniyle ilgili bir değerlendirme yapılamadı.

Doku ve diş örnekleri alınan yunuslar, Kuşadası Belediyesi ekiplerince gömüldü.

Avcılık ve iklim değişikliği Türkiye’deki tek mercan resifini tehdit ediyorAvcılık ve iklim değişikliği Türkiye’deki tek mercan resifini tehdit ediyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.