Mağarada bir başına, 500 gün

İspanyol dağcı Beatriz Flamini, 500 gün ile en uzun süre mağarada tek başına yaşama rekorunu kırdı. 50 yaşındaki dağcı, 500 gün, 70 metre derinlikteki mağarada hayatını sürdürdü. Flamini, kitap okumuş, örgü örmüş, resim ve çizim yaparak bol bol kendisiyle iç konuşmalar yapmış.

Çevre 16 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Beatriz Flamini ve kaldığı mağara.

İspanyol ekstrem sporcu Beatriz Flamini, Granada’nın dışındaki bir mağaranın 70 metre derinliğindeki 500 günlük izolasyonunu sonlandırdı ve gün yüzüne çıktı. İçeride çok mutlu olduğunu söyleyen Flamini, dışarıya çıkmak istemediğini belirterek, “Kitabımı daha bitirememiştim” şeklinde şakayla karışık tepki gösterdi.

Mağaraya 20 Kasım 2021 Cumartesi günü giren İspanyol sporcu, o dönem 48 yaşındaydı. İki doğum gününü mağarada tek başına kutlayan dağcı, dışarıyla minimum temas sağladı. Aynı zamanda insan zihni ve sirkadiyen ritimleri inceleyen bilim adamları tarafından izlenen bir deney olan bu çalışmada Flamini, bu sürede sadece 8 gün mağarayı terk edip çadırda kalmış. Bunun sebebi de içeriden dışarıya ses ve görüntü yollaması için kullanılan cihazların tamiri olmuş.

Yer altında neler yapmış peki? Egzersiz, resim ve çizim yapmış, yün şapkalar örmüş. Flamini onu izleyen ekibin verilerine göre 60 kitap okumuş, 1000 litre su tüketmiş.

65’inci günde saymayı bırakıp zaman algısını yitirdiğini söyleyen Flamini, “Kendimle yüksek sesle konuşmadım ama iç konuşmalar yaptım ve kendimle çok iyi anlaştım” diyor.

Guinness Rekorlar Kitabı web sitesine göre ‘yeraltında mahsur kalarak en uzun süre hayatta kalma’ ödülü, 2010 yılında 688 metre derinlikte mahsur kalarak 69 gün geçiren 33 Şilili ve Bolivyalı madenciye ait. Flamini, gönüllü mahsur kalma rekorunu kırdı. Önceki kayıtlara göre İtalyan Maurizio Montalbini bir mağarada 1987’de 210 gün geçirerek bu alanda ilk kez dünya rekoru kırmıştı.

Kuantum fiziği: Schrödinger'in kedisi değil ama bir safir kristali gerçek oldu, aynı anda hem titreşti hem durduKuantum fiziği: Schrödinger’in kedisi değil ama bir safir kristali gerçek oldu, aynı anda hem titreşti hem durdu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.