Armand Duplantis yine rekora uçtu! Başarı fast food’u bırakınca geldi

Erkekler sırıkla atlamada Armand Duplantis 6.24'ü geçerek kendisine ait dünya rekorunu sekizinci kez kırdı. Sade yaşantısı ile bilinen İsveçli sporcunun öyküsü...

Spor 21 Nisan 2024
Bu haber 2 hafta önce yayınlandı
1999 doğumlu Duplantis rekorları kırmaya devam ediyor.

Olimpiyat şampiyonu İsveçli atlet Armand Duplantis erkekler sırıkla atlamada kendisine ait dünya rekorunu geliştirdi. Çin’in Xianmen kentinde düzenlenen Elmas Lig ilk etabında yarışan Duplantis 6,24 metrelik atlayışıyla dünya rekoru kırdı.

Sırıkla atlama tarihinin en yetenekli sporcularından Duplantis Şubat 2020’de Fransız Renaud Lavillenie’den devraldığı ve Eylül 2023’ten beri 6,23 metreyle elinde bulundurduğu açık hava dünya rekorunu sekizinci kez geliştirmiş oldu.

Amerika doğumlu İsveçli sporcunun dram dolu bir hikayesi yok ama diğer rekortmenlerle ortak bir özelliği var: Hırs ve inanç. Her ne kadar İsveç adına yarışsa da, Duplantis çocukluğunun çoğunu Amerika Birleşik Devletleri’nde geçirdi. Duplantis yetenekli bir sırıkla atlamacı olan Amerikalı babası Greg ve eski bir heptatloncu olan İsveçli annesi Helena’nın çocuğu olarak 1999 yılında Louisiana’da doğdu.

Duplantis arka bahçede sırıkla atlama yaparak büyüdü.

Evlerinin arka bahçesinde sırıkla atlama düzeneği bulunan Duplantis bu sporda şansını ilk denediğinde yalnızca üç yaşındaydı. Duplantis sırıkla atlamayı hızla benimsedi. Bugün hâlâ antrenörlüğünü yapan babasının gözetimi altında genç sırıkla atlamacının, doğal bir yeteneğe sahip olduğu açıkça ortadaydı. Ona fitness ve güç konusunda koçluk yapan annesinin yardımıyla kariyeri bir aile meselesi haline geldi. Duplantis yedisindeyken kendi yaş grubunda ilk dünya rekorunu kırdı. Sonraki altı yıl içinde kendi yaş grubunda rekorları kırmaya devam etti.

Çocukluğu boyunca aile yazlarını sık sık İsveç’te geçirdi. Ülkenin atletizme verdiği önem onu İsveç’e yönlendirdi. ABD’de doğmasına karşın İsveç’i seçti. Yerel atletizm kulübü Upsala IF’ye katıldı.
2015 Dünya Gençler Şampiyonası, 2017 Avrupa Gençler Şampiyonası ve 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nda birincilik kürsüsünde o vardı. 2017’de Londra’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda büyüklerle yarıştı. Bu onun için büyük bir ders oldu. İşler her zaman planlandığı gibi gitmezdi. Ancak bir sporcu için yenilgiyi kabul etmeyi öğrenmek, kazanmak kadar önemliydi.

Atletizmde uzun atlamaya devrim gibi kuralAtletizmde uzun atlamaya devrim gibi kural

Duplantis kahramanlarının videolarını izleyerek saatler geçirdi; en sevdiği kişi ise 2014 ile 2020 yılları arasında dünya rekorunu elinde bulunduran zarif bir sırıkla atlamacı olan Fransız Renaud Lavillenie’ydi. Onun boyu da Lavillenie gibi kısaydı. Duplantis’in üst kademeye çıkmadan önce bir sorunu vardı: Yemek ve bu yüzden aldığı kilolar. Hayatında fast-food’u vazgeçilmez gören üniversite öğrencisi, başarı için yeme tarzını değiştirdi, daha sağlıklı beslenmeye başladı. Bu diyet onun dünyanın en elit atletleri seviyesine çıkaracaktı. Duplantis bu konuda şunları söylüyordu: “Kızartılmış her şeyi tamamen terk ettim. Artık ergen değilim. Yetişkin olmayı öğrendim. Ve değişen yeme alışkanlıklarım kilo vermemi sağladı. Kilo almam durdu ve buradayım.”

Dupalntis 2020 ve 2022’de yılın sporcusu seçildi.

2020, Duplantis’in yapbozunun son parçalarını bulduğu yıldı. Sezonun hemen başında 8 Şubat’ta Polonya’nın Torun kentinde 6,17’yi aştı. Çocukluk idolü Lavillenie’nin elinde tuttuğu neredeyse altı yıllık dünya rekorunu kırmıştı. Duplantis muhteşem 2020 sezonundan bu yana sadece İsveç’te değil, tüm dünyada tanınan bir isim haline geldi. Aynı yıl dünyada yılın sporcusu seçildi. Bu başarıyı 2022’de de tekrarlayacaktı. Her yıl dünya rekorunu geliştirdi. 2024’te Çin’deki Elmas Lig’de rekoru 6.24’e taşıdı.
Duplantis 2023’te en çok yaşamak istediği yer olan Baton Rouge’a taşındı. Tek başına yaşamaya başladı. Bir saatlik mesafedeki ailesini özlese de kendi ifadesiyle yetişkin olmayı öğrenmek zorundaydı. Yarışlardan kazandığı paraları harcamıyor. Bu konuda “Hiçbir şey satın almadım. Geçen yaza kadar yeni bir kanepem bile yoktu. Hâlâ kardeşimin eski aracıyla dolaşıyorum.”

Tüm dünya rekorlarının ve unvanlarının arkasında elbette çok fazla sıkı çalışma var. Duplantis ise mütevaziliğini sürdürüyor: “Sadece yükseğe zıplamaya çalışıyorum, rekorlar kırmaya çalışıyorum ve kendimi gelişmeye devam ediyorum.”

Skandala koştular! Ve 'tavşan atletler' rekortmeni geçtiSkandala koştular! Ve ‘tavşan atletler’ rekortmeni geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.