Neden son 4 yıldır yüzlerce balina sahillerde ölü bulunuyor?

Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi'nin son raporuna göre, gri balinaların ölüm sebeplerinden en önemlisi eriyen deniz buzları ve gıdaya ulaşım sorunu.

Çevre 16 Ekim 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı

Sahil boyu karaya vuran cansız balina bedenleri. 2019’dan bu yana, 700’e yakın gri balina Pasifik kıyılarında ölü bulundu. Bir çok Okyanus’ta soyu tükenen 16 metre boyundaki türün sayımını yapan Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi, bu ölümleri ‘olağandışı’ olarak tanımladı.

Peki neden bu kadar çok sayıda gri balina ölüyor?

Kuzey Kaliforniya’daki Point Reyes Ulusal Deniz Kıyısı açıklarında gri bir balina ölü bulundu. Kaynak: Barbie Halaska, Deniz Memelileri Merkezi

Kurumun yaptığı son araştırmaya göre, bunun temel sebebi, Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzu koşullarındaki değişiklikler. ‘Buzların erimesi, Gri balina popülasyonlarının, yedikleri küçük karides benzeri yaratıklara erişimin azalmasına neden oluyor gibi görünüyor’. Yemek miktarının azalmasının yanı sıra, suların ısınması aynı zamanda zararlı yosunların çoğalmasına ve gıda kalitesinde bir düşüşe de sebep oluyor. Makaleye göre, deniz buzlarının erimesi, 1990’larda gerçekleşen seri balina ölümlerinin de esas sebebi.

ABD, Meksika ve Kanada’da Yıllık Gri Balina Karaya Vurulmaları
Kaynak: Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresi

Kuzey Pasifik’te yaşayan gri balinalar, Meksika’nın sıcak lagünlerinde üreyip yazın arktik sularında besleniyorlar. Göç etmek için her sene iki kere 8.000 kilometre yol yapıyorlar. 80 sene yaşayabilen tür, yalnızca dört ay besleniyor. Bilim insanlarına göre, denizdeki küçük kabuklu hayvan sayısı azaldıkça, balina ölümleri de artış gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri Deniz Memelilerini Koruma Yasası ve Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu tarafından korunmasına rağmen gri balina ölümleri devam ediyor.

Ulusal Oşinografi ve Atmosfer İdaresinin verilerine göre, sayıları 2016’da 26.500 iken, bugün 14.500’e kadar geriledi. Ancak Oregon Üniversitesi deniz memelileri enstitüsü üyesi Josh Stewart, türlerinin tükenmeyeceğini savunuyor. ‘Gri balinalar daha önce buz çağlarına, deniz sularının ısınmasına ve insan avına rağmen türlerini devam ettirmeyi başarmıştır, çevreye kolay adapte olabiliyorlar’. Yine de buzulların erimesinin hayatta kalmalarını şüphesiz zorlaştırdığını ileri sürdü.

Rüya gibi bir deneyim: Bizi balina yuttuğu için işe geç kalacağımRüya gibi bir deneyim: Bizi balina yuttuğu için işe geç kalacağım

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.