Nedir bu Barcaccia çeşmesinin çektiği… Bu sefer de çevreciler kömür bazlı sıvı döktü

İklim eylemcileri, İtalya'nın başkenti Roma'da 17'nci yüzyıldan kalma tarihi Barcaccia çeşmesine fosil yakıtların kullanımını protesto etmek için kömür bazlı sıvı döktü. Bu tarihi çeşmeye 2015'te de Hollandalı futbol taraftarları başka gerekçelerle zarar vermişti.

Çevre 3 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
İklim aktivistlerinin döktüğü sıvıdan sonra çeşmenin rengi karardı. Fotoğraf: Ultima Generazione

İtalya’nın başkenti Roma’da Son Nesil (Ultima Generazione) adındaki bir çevreci örgüt, küresel ısınmayı artırdığı gerekçesiyle fosil yakıt kullanımını turistlerin uğrak noktası İspanyol Merdivenleri önünde protesto etti. Bu çerçevede örgütün üç üyesi bölgede bulunan 17’nci yüzyıldan kalma Barcaccia çeşmesine kömür bazlı sıvı döktü.

Küresel ısınmaya karşı bir an önce fosil yakıt kullanımının durdurulması çağrısında bulunan eylemcilerin döktüğü sıvı nedeniyle çeşmenin suyu karardı. Örgütten yapılan yazılı açıklamada, “İktidardakiler gözlerimizin önünde çok daha büyük tahribata yol açıyor” denildi.

Güvenlik güçleri tarafından çeşmeden çıkarılan eylemciler gözaltına alındı. Roma Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, eylemi kınadı. İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano ise sözkonusu eylemi ‘vandallık’ olarak tanımlayarak, kültürel mirasa zarar veren herkesin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Çeşmenin sıvı dökülmeden önceki rengi.

Bu eylem örgütün ilk vukuatı değil. Aynı örgüt bu yılın ocak ayında İtalya senato binasının duvarına da boya attıkları için dava edilmişti.

8 sene önce de zarar görmüştü

Öte yandan Hollanda takımı Feyenoord’un taraftarları, Roma ile yapılacak maç için geldikleri İtalya’da 19 Şubat 2015’te kentte olay çıkarmış ve bu sırada da Barcaccia çeşmesine ciddi şekilde zarar vermişti. İlginç olan şu ki iki takım 8 yıl sonra UEFA Avrupa Ligi çeyrek finali için 20 Nisan’da yine İtalya’da karşı karşıya gelecekler.

Ama geçmişten dersini alan İtalya bu sefer hazırlıklı. İtalya İçişleri Bakanlığı, Hollandalı taraftarların Roma’ya gelişini yasaklamak için deplasman yasağı getirmeyi planlıyor.

Çevreciler kendilerini ünlü tabloya yapıştırdı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.