Nisan ve mayıs ayı uyarısı: Sıtma, fil hastalığı ve KKKA’ya dikkat

OMÜ’den Prof. Dr. İzzet Akça havaların ısınmaya başladığı nisan ve mayıs aylarına dikkati çekip "Sivrisinek, karasinek, hamam böceği ve keneler fil hastalığı, sıtma hastalığı, KKKA gibi hastalıkların taşıyıcısıdır. Ciddi önlem alınmalı” dedi.

Çevre 25 Mart 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Prof. Dr. İzzet Akça

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Akça kene, sivrisinek, karasinek gibi hastalık taşıyan vektörlerle mücadeleye hava sıcaklıklarında artış görülmeden başlanması gerektiğini söyledi. Halk sağlığı riski oluşturan enfeksiyon etkenini doğal olarak taşıyan böcek ya da diğer canlıların genel adı olan vektörün insanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), sıtma, fil hastalığı gibi hastalıklara yol açtığını belirten Prof. Dr. Akça “Sulak alanlarda, meralarda, parklarda, çöp alanlarında önlemler alınmalı ki hastalıklardan korunalım” dedi.

Prof. Kadıoğlu: En tehlikeli hayvan sivrisinekler artıyorProf. Kadıoğlu: En tehlikeli hayvan sivrisinekler artıyor

Havaların ısınması ile vektör hareketliliğinin arttığını söyleyen Prof. Dr. Akça “Vektörler özellikle bu günlerde çok önemlidir. Nisan ve mayıs aylarında havalar ısınıyor. Bu aylar özellikle vektörlerin hareket aylarıdır. Vektör dediğimizde ilk akla gelen sivrisinek, karasinek, hamam böceği ve kenedir. Önemlidir, çünkü fil hastalığı, sıtma hastalığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi hastalıkların taşıyıcısı bunlardır. Bu nedenle bu aydan itibaren vektörlere karşı ciddi önlemler almamız lazım. Bu ciddi önlemleri bir-iki kişi olarak değil, bir bütün olarak ele almamız lazım. Basın, teknik elemanlar, belediyeler ve halkımız vektörleri bilmeli. Örneğin sivrisinekler ağırlıklı olarak sulak alanlarda yaşarlar. Erginler hariç yaşam alanları sudur. Bölgemizdeki sulak alanları bilmeliyiz. Belediyelerin buna çok önem vermesi lazım. Nisan ayından itibaren su birikintilerini entegre mantığıyla çözmemiz lazım. Öncelikle su birikintileri yok edilmeli. Edemiyorsak bir şekilde işaretleyip bu aydan itibaren buralarda yumurta ve larvalara karşı mücadele yapmalıyız. Ondan sonra havalar ısınıp erginler ortaya çıkacaktır. Erginler çıkınca da sadece larva mücadelesi değil, aynı zamanda uçkun mücadelesine de devam etmeliyiz. Bunu eylül-ekim aylarına kadar periyodik olarak yapmalıyız. Karadeniz Bölgesi biraz şanslı. Akdeniz Bölgesi’nde vektörler çok daha hızlı gelişir. Çünkü sıcaklık ve mevsim vektörler için çok önemli. Bizde sivrisinek mayıs, hazirandan sonra görülmeye başlar. Ama her şeye rağmen nisan ayından itibaren sulak alanlarda önlemleri almalıyız” diye konuştu.

‘Çöplerimizi yok etmeliyiz’

Vektörlerin taşıdığı bazı hastalıkların hayati tehlike yarattığını söyleyen Prof. Dr. Akça şunları kaydetti: “Karasinek için çöplerimizi yok etmeliyiz. Bunlar belirlenerek periyodik olarak yoğun önlemler alınmalı.

Keneler de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde Tokat, Amasya, Çorum, Merzifon bölgelerinde önem arz ediyor. Bu bölgelerde keneden dolayı can kayıplarımız da oldu. Meralarda, çocuk parklarında önlemler almalıyız. Sıtma hastalığı, gelişmeyen Afrika ülkelerinde çok fazla. Hayati tehlike yaratıyor.”

Saksınızda bile ürüyor! Aedes türü sivrisinek 3 yılda tüm İstanbul’a yayıldı, İBB nasıl mücadele ediyor? En büyük üreme alanı o mahalledeSaksınızda bile ürüyor! Aedes türü sivrisinek 3 yılda tüm İstanbul’a yayıldı, İBB nasıl mücadele ediyor? En büyük üreme alanı o mahallede

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.