O Britanya’nın ‘en yalnız’ koyunu: Fiona 2 yıl sonra kurtarıldı

Bir grup çiftçi, Britanya'nın "en yalnız koyunu" Fiona'yı İskoçya'nın mahsur kaldığı dağlık bölgeden kurtardı. Fiona'nın en az iki yıldır ıssız yamaçta mahsur kaldığı düşünülüyor.

Çevre 8 Kasım 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Koyun Fiona ve onu kurtaran beş çiftçi. Fotoğraf: The Sheep Game

Fiona, en az iki yıldır İskoçya’nın Cromarty Firth’teki kayalıkların dibinde mahsur kalmış bir koyundu. Hayvanlara yardım etmeyi amaçlayan bir kuruluş, Fiona’yı kurtarma çalışmalarının “inanılmaz derecede karmaşık” olduğunu söylüyordu. Ancak beş çiftçi, bu yalnız koyunu dik yamaçtan yukarı çekmeyi başardı. Fiona’nın hikayesi bundan sonra bir çiftlik parkında devam edecek gibi görünüyor.

Yamaçta mahsur kalmış koyun ilk kez iki yıl önce Jillian Turner denilen bir kadın tarafından fark edilmiş. Turner, kano kulübüyle Sutherland sahilinde kürek çekerken görmüş, bu görüntü onu çok etkilemiş ancak koyunun kendi başına eve döneceğini düşünerek üzerine pek düşünmemiş. Ne var ki kadın aynı yoldan tekrar geçtiğinde hayretlere düşmüş çünkü koyun aynı yerde öylece duruyormuş. Koyun iki yıl önceki gibi kayalıkların üzerinden atlaya atlaya onları takip edip seslenmiş.

Fiona’yı ilk görüşünü Northern Times’a anlatan Turner, “Cromarty Firth’e yarım mil kala dik, kayalık sahil şeridinin ucundaki kumsalda bir koyun gördük. Bizim geldiğimizi gördü ve yamacın ucuna, daha fazla ilerleyemeyeceği noktaya gelene kadar gelerek bize seslendi. Ama sonunda yenilmiş bir halde eski yerine döndü” dedi.

Koyunu ikinci kez görüşündeki görüntüsünün “yürek parçalayıcı” olduğunu söyleyen Turner, “Dürüst olmak gerekirse onu ilk gördüğümüzde kendi başına yukarı çıkabilir sanmıştık. Zavallı koyun en az iki yıldır tek başınaydı. Bir sürü hayvanı için bu işkence gibi bir şey olmalı çünkü yanından geçtiğimiz her iki seferde de bizimle temas kurmak için çok çabalamıştı” diye anlatıyor.

Koyunlar son derece sosyal hayvanlar oldukları için sürü halinde yaşamayı tercih ediyorlar ve sürüden ayrı kalmak onları strese sokuyor.

Turner çeşitli kurumlara koyunu kurtarmak için başvuru yapmış ancak başarılı olamamış. Anlattığına göre yardım kuruluşlarından biri, polis ya da itfaiye gibi bir devlet kurumunun çağrısı olmadan böyle bir kurtarma eylemi gerçekleştiremiyormuş. İskoç Hayvanlara Karşı Zulüm Önleme Derneği ise Turner’a, Fiona’dan haberdar olduklarını ancak koyunun herhangi bir tehlikeli durumda olmadığını söylemiş.

Koyunu kurtarma operasyonu, Ayrshire’da yün kırkma işi yapan ve BBC’nin Landward programını sunan Cammy Wilson tarafından organize edildi. Wilson böyle bir kurtarma operasyonu başlatma kararını, Fiona’nın sıkıntılı durumunun medyaya yansımasının ardından almış. Ekip, koyunun mahsur kaldığı yere ağır ekipmanlarla gelmiş ve bu ekipmanlarla onu oldukça dik yamaçtan yukarı çekmişler.

Fiona bu iki yılda kendisine yetecek kadar çayıra sahipti. Yukarı davranmaya kalkışsa ağır yünüyle zıplayıp da tırmanmayı başaramayıp sırt üstü yuvarlanmış olsa doğrulabilmeye çalıştığı sırada boğulabilirdi. Ekip ise Fiona’yı nefes alabileceği kadar delik açtıkları bir torbanın içine yerleştirerek yukarı çıkarmış. Ekibin anlattığına göre Fiona yukarı çıkarken de sorun çıkarmamış, hatta yolda ot bile kemirmiş.

Fiona şimdi nasıl mı? Yünleri kırkılmış ve durumu da gayet iyi. Çiftçiler, Fiona’nın o küçücük alanda mahsur kaldığı sırada bir yaşından küçük olduğunu düşünüyor. Ayrıca koyun uçurumdan düşmüş ya da yürüyerek oraya inmiş olabilir. Yolunuz bir gün olur da İskoçya’ya düşerse Dumfries’teki Dalscone Farm Fun’da Fiona’yı bulabilirsiniz. Bu arada koyunların yaşam süresi ortalama 10-11 yıl.

İngiltere Başbakanı Sunak'tan Netanyahu'ya: Sizin kazanmanızı istiyoruzİngiltere Başbakanı Sunak’tan Netanyahu’ya: Sizin kazanmanızı istiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.