Orman yangını günlüğü: Manisa’da alevler evlere ulaştı, Maraş yine yanıyor

Manisa’da çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerlerine ulaştı ve bazı evleri kül etti. Maraş’ta dün çıkan yangını söndürme çalışmaları ise sabah saatlerine kadar hâlâ sürüyordu.

Çevre 25 Temmuz 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Hava sıcaklıkların artmasıyla birlikte orman yangını haberleri peş peşe gelmeye devam ediyor.

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ve Manisa Saruhanlı’da ormanlık alanda yangın çıktı. Manisa’da rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan alevler bazı evleri küle çevirdi. Kahramanmaraş’ta ise yangına müdahalenin sürdüğü öğrenildi.

Manisa’daki yangın çok hızlı yayıldığı ve evlere ulaştığı için bazı yerlerde tahliyeler gerçekleştirildi.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Hatıplar Mahallesi mevkiindeki ormanlık alanda saat 13.30 sıralarında orman yangını çıktı. Yangına, Manisa Orman İşletme Şefliği’ne bağlı 39 arazöz, 4 su ikmal aracı, 3 dozer ve Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ekipleri karadan, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 10 uçak ve 19 helikopter havadan müdahale ediyor.

Vatandaşlar tahliye ediliyor

Öte yandan yangın, Hatıplar Mahallesi mevkisinden rüzgarın da etkisiyle Sarısığırlı Mahallesine yöneldi. Kırsal mahallede birçok evin yandığı öğrenilirken, yurttaşların tahliye edildiği öğrenildi. Yangında mahsur kalan yurttaşlar jandarma tarafından güvenli bölgelere yönlendiriliyor.

Alevleri havadan ve karadan kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Maraş’ta söndürme için teyakkuz

Dulkadiroğlu ilçesi Kabasakal Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangına 8 arazöz, 4 su tankı, 2 ilk müdahale ekibi ve 70 personelin yanı sıra 1 helikopter ile müdahale ediliyor. Makilik alandaki yangını ekipler kontrol altına almaya çalışıyor.

Maraş’ta söndürme çalışmaları hem havadan hem karadan devam ediyor ancak rüzgar alevlerin yayılma hızını artırıyor.

Milas alev alev

Dün Muğla Milas’ın ciğerleri de alevlerle teslim oldu. Muğla’nın bu turistik ilçesinde 12.30 sıralarında çıkan yangın Kısırlar Mahallesi yakınlarında meydana geldi. Dumanları görenler hemen yetkililere durumu bildirdi.

İhbar üzerine yangının başladığı yere hava ve kara ekipleri sevk edildi. 6 uçak, 6 helikopter, 21 arazöz, 9 su tankeri, 3 dozer, 7 yer ekibi, jandarma, belediye ekipleri ile orman işçileri olmak üzere 300 personelin yoğun çabası sürerken ormandaki yangın makiliğe de sıçradı. Fakat 2 saat süren çalışma sonucu alevler kontrol altına alındı. Yangında, ilk belirlemelere göre orman ve makilik yaklaşık 5 hektar alan zarar gördü. Ekiplerin bölgede soğutma çalışmaları devam ederken, çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangınla ilgili soruşturma başlatıldı.

Geçen yıl bu dönemin bilançosu

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin yüreğini ağzına getiren yangınlar 12-18 Temmuz tarihleri arasında yoğunluk göstermişti. Bu dönemde ise toplamda 147 orman ve 166 ziraat yangını meydana gelmişti. 1-20 Temmuz tarihleri arasında çıkan ise toplamda 295 orman yangını yaşanmış ve 3 bin 160 hektar alan zarar görmüştü.

Geçen yıl aynı dönemde 197 orman yangını çıktı, 1438 hektar alan zarar gördü.

Maraş’ta yangın evlere sıçradı; Bursa’da dağın etekleri kül olduMaraş’ta yangın evlere sıçradı; Bursa’da dağın etekleri kül oldu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.