Panda Ai Bao, Güney Kore’de ikiz panda dünyaya getirdi

Güney Kore'de hayvanat bahçesinde tutulan Ai Bao adındaki dev panda ikiz yavrularını dünyaya getirdi. Ai Bao, Güney Kore'de ikiz yavru doğuran ilk panda oldu.

Çevre 13 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Ai Bao, Güney Kore'de ikiz panda doğuran ilk panda. Fotoğraf: Yonhap

Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Everland Resort Tema Parkı’nda Ai Bao, ikiz yavrularını dünyaya getirdi. YouTube’da yayımlanan videoda Ai Bao’nun 180 gram gelen ilk yavruyu ağzına aldığı, bir saat sonra da 140 gram ağırlığa sahip ikinci yavruyu doğurduğu görülüyor. Bu ikizlere henüz isim verilmedi.

Pandaların ikiz doğurma ihtimali yüzde 50’den az olduğundan bu doğum nadir olarak değerlendiriliyor. Vahşi doğada anne pandalar genellikle yavrulardan sadece biriyle ilgilenebildiği için bu durumda açıkta kalan panda tek başına hayatta kalma mücadelesi veriyor. Ayrıca dev pandaların yıl boyunca her seferinde bir ila üç gün süren tek bir üreme dönemi oluyor. Doğal ortamlarında yalnız yaşamayı tercih etmelerinden dolayı pandalar nadiren çiftleşiyor.

Hayvanat bahçesi bu zorluk karşısında en iyi çiftleşme dönemini bulmak için pandaların hormonal değişikliklerini analiz edildiğini ve hamile kaldıktan sonra annenin davranış değişikliklerini gözlemlendiğini söyledi. Hayvanat bahçesinden yapılan açıklamada hem annenin hem de yavrularının sağlık durumunun iyi olduğu ve personellerin üç yıl önce 9 yaşındayken ilk yavrusu Fu Bao’yu doğurduğu sırada edindiği deneyimlere dayanarak doğum sonrası bakım da yaptığı belirtildi.

Parkta pandaların bakım ve korunmasından sorumlu hayvanat bahçesi görevlisi Kang Cheol Won, “Kore’de ilk kez ikiz yavru pandaların doğmasından çok mutluyum. Halka umuy ve nede verecek bir panda ailesi olabilmeleri için onlara iyi bakmaya devam edeceğim” dedi.

Bambuya olan düşkünlükleriyle bilinen bu hayvanlar, sadece Çin’de bulunmalarından dolayı ‘ulusal hazine’ olarak kabul ediliyor. Beijing yıllardır ‘panda diplomasisi’ olarak bilinen yöntemiyle iyi niyet göstergesi olarak bazı ülkelere kısıtlı süreliğine panda gönderiyor. Şu anda bilindiği kadarıyla Beijing 20 ülkeye panda ödünç verdi.

İkizlerin annesi Ai Bao ile babası Le Bao, 2016 yılında Güney Kore’ye ödünç verilmiş ve 2020 yılında ilk yavruları Fu Bao’yu dünyaya getirmişlerdi. Everland Hayvanat Bahçesi müdürü Jung Dong Hee, pandaların doğumunu ‘Kore ve Çin’in panda araştırmaları konusundaki işbirliğinin bir başka önemli başarısı’ olduğunu dile getirdi.

Çinlilerden 'panda diplomasisi'ne isyan: Ya Ya yuvasına dönüyorÇinlilerden ‘panda diplomasisi’ne isyan: Ya Ya yuvasına dönüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.