Çinli gençler flört uygulamasıyla iş arıyor

Çinli gençler işsizliğin yüksek olduğu bugünlerde iş bulmak için Tinder kullanıyor. Her 100 gençten 21’inin işsiz olduğu ülkede gençler VPN kullanarak sansürü aşıyor.

Ekonomi 19 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Çin'de yüzde 21,3'e ulaşan genç işsiz oranı iş arama sürecinde yenilikleri ve yaratıcılığı da beraberine getirdi.

İnsanlar artık buluşmak için ağ kurma uygulamalarına, ağ kurmak için de flört uygulamalarına yöneliyor. Çin’de de iş arayan gençler bunun için ABD’deki flört uygulaması Tinder’ı kullanıyor. Çin’de 16-24 yaş grubunda 2023 Haziranı’nda yüzde 14,9 olan işsizlik oranının haziranda yüzde 21,3 ile zirveye çıkması gençleri de iş arama konusunda yaratıcı olmaya mecbur etti.  ABD’de ise aynı yaş grubunda temmuz ayında işsizliğin yalnızca yüzde 7,4 olması Çinli gençlerin Tinder kullanımının hayli uzun süreceğini gösteriyor.

NBC News’a göre Çinli gençler hükümetin uyguladığı sansür nedeniyle Tinder’a ancak VPN kullanarak ulaşıyor. İş aramak için Tinder kullananlara göre uygulamanın en büyük avantajı bağlantı kuracak birini bulmanın kolaylığı.

‘Daha fazla insana ulaşabiliyoruz’

Diğer kaynaklardan iş bulma çabaları sonuç vermeyen genç kullanıcılar Tinder uygulamasıyla hem Çin’de hem de denizaşırı ülkelerde ilan edilmeyen ya da nadir bulunan işler hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtiyor.

Şangaylı öğrenci Jade Liang NBC News’a “Flört uygulamalarını kullanarak daha fazla insana ulaşabiliyoruz” diyor ve devam ediyor:

“Normalde insanlarla yakınlaşmak için uzun bir süreye ihtiyacımız var. Ancak flört uygulamalarında yabancılarla birkaç saat takılıyorsunuz ve onlar da size tonlarca kişisel bilgi verebiliyor.”

Ancak Çinli bir head hunter şirketinin eski çalışanlarından Romy Liu NBC News’e iş bulmak için Tinder kullanma uygulamasının daha tutucu ve geleneksel işverenler tarafından pek uygun karşılanmadığını söylüyor.

Liu gençlerin Çin’deki kamu şirketlerinin iş aramak için Tinder kullandıklarını öğrenmesi durumunda”kalıcı olarak kara listeye alınacaklarından” korktuğunu ifade etti. Tinder da uygulamanın topluluk kurallarına aykırı biçimde iş aramak için kullanılmasını istemiyor. NBC’ye konuşan bir sözcü “Tinder para kazanmayı denemek için işletme tanıtımının yapılacağı bir yer değil” dedi.

İş bulmak ya da kariyerlerinde ilerlemek için arkadaşlık uygulamalarına başvuranlar sadece Çinli kullanıcılar değil. Bazı Amerikalılar da ağ kurmak için benzer bir uygulama olan Grindr’a yöneliyorlar. Grindr daha önce Business Insider’a kullanıcıların yüzde 25’inin uygulamayı en çok kariyer ağı oluşturmak için seçtiğini söylemişti.

Hayat pahalılığı ve ekonomik durgunluk Tinder’a uğramadıHayat pahalılığı ve ekonomik durgunluk Tinder’a uğramadı

Homoseksüellerin Tinder’ı Grindr 2,1 milyar dolara satılıyorHomoseksüellerin Tinder’ı Grindr 2,1 milyar dolara satılıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.