Trump yine formunda: Macron’u yerdi, Şi’yi övdü, tutuklanırken mahkeme yetkilerinin ağladığını iddia etti

ABD Başkanı Donald Trump, yargılandığı 'sus payı' davasında hakim karşısında ifade vermesinin ardından ilk kez bir gazeteciye demeç verdi. Trump'ın röportaj sırasında mahkemede yaşananlar, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Çin ziyareti ve Çin lideri Şi'nin zekası hakkında söyledikleri dikkat çekti.

Dünya 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
2024 Başkanlık seçiminde adaylığını koyan eski Başkan Donald Trump hakkındaki dava sayısı 4'e çıktı.

ABD’nin eski Başkanı Donald Trump, 2016 başkanlık seçimleri sırasında erotik film yıldızı Stormy Daniels’a ‘kampanya harcaması’ olarak 130 bin dolar ödemesinin ardından ağır ceza mahkemesinde yargılanan ilk eski ABD başkanı oldu. Ağır ceza mahkemesinin karşısına 4 Nisan’da çıkarak ifade veren Trump, olaydan sonraki ilk röportajını Fox News’ten Tucker Carlson’a verdi. Trump röportaj sırasında duruşmadan girdi, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çin ziyaretinden çıktı.

Konuşmasına öncelikle hakimlerin karşısına çıkmak üzere New York’taki adliyeye gelmesinden başlayan Trump, teslim olduğu anlarda mahkeme görevlilerinin ‘ağladığını’, bazılarının ise ‘gözyaşlarına zor hakim olduğunu’ iddia etti. Trump olayı anlatırken, “Bir bakıma aynı zamanda hapishane de olan mahkeme salonuna gittiğimde kaydımı yaptılar ve size şunu söyleyeyim, insanlar ağlıyordu. Orada çalışan insanlar. Katilleri hapse atmakla ilgili sorunu olmayan profesyoneller ağladı. Bana ‘Üzgünüm’ dediler” dedi.

Röportajda masum olduğunu vurgulayan Trump, davanın kendisine kurulan bir kumpas olduğunu bir kez daha vurguladı. Suçlamalarda mahkum edilse bile 2024 başkanlık seçimlerinden çekilmeyeceğini söyleyen Trump, yarışa devam etmesine ‘hiçbir durumun mani olamayacağının’ altını çizdi.

Zaten ülkenin yasalarına göre Trump mahkum olsa bile Beyaz Saray’a dönme konusunda bir sorun yaşaması beklenmiyor. Zira hüküm giymiş mahkumlar da başkanlığa adaylığını koyabiliyor. İlk kez suç işleyen biri olarak yargılanan Trump’ın ‘kayıtlarda tahrifat yapmak’ gibi cezası az olan bir suçtan hüküm giymesi halinde de uzun süreli bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalması da beklenmiyor.

Trump için kritik gün: Hakim karşısına çıkıyorTrump için kritik gün: Hakim karşısına çıkıyor

Röportajda nükleer tehditten de bahseden Trump, Rusya’nın nükleer silah kapasitesi ve bunun Ukrayna’da yaratabileceği etkilere değindi. Dünyada şu anki en büyük sorunun küresel ısınma değil ‘nükleer ısınma’ olduğunu söyleyen Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i kast ederek, “Hepsi bir adama ve saniyelik kararına bakıyor. Öyle gerçekleşmesi için 200-300 yıl beklemeye de gerek yok” dedi.

Macron’un Çin ziyareti sırasında Avrupa Birliği’nin ABD’ye olan bağımlılığından kopması gerektiğini söylemesine değinen Trump, “Dostlarımdan biri olan Macron, Çin’de Şi’nin k**ını öptü. Bunun üstüne tamam dedim, Fransa’yı da mı Çin’e kaptırdık?” sözlerini dile getirdi.

Trump Fransız liderin Çin ziyaretine ilişkin sert sözler söylemesine rağmen Şi’yi, “Başkan Şi zeki bir adam: Hollywood’da onu oynayacak adam arasanız bir tane oyuncu bulamazsınız. Görünüşü, zekası ve her şeyiyle onun gibi birisi yok” sözleriyle övmeyi de ihmal etmedi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.