Trump için kritik gün: Hakim karşısına çıkıyor

ABD'nin eski Başkanı Donald J. Trump, hem bir sanık hem de 2024 başkanlık seçimlerinin adayı olarak bugün Manhattan'da ağır ceza mahkemesinde duruşmaya çıkacak. Duruşmaya aday olarak çıkacak diyoruz çünkü Trump'ın bir hedefi de bu davayı siyasi kampanyasının bir parçası haline getirmek.

Dünya 4 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Trump, Daniels'ı susturmak için o dönemki avukatı aracılığıyla erotik film yıldızına 130 bin dolar vermişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, bugün yargıya teslim olarak parmak izi verecek ve sabıka fotoğrafı çektirecek. Trump, ABD tarihinde bir ilki yaşıyor. Zira daha önce hiçbir eski ABD Başkanı ağır ceza mahkemesinde yargılanmamıştı. Peki 2024 seçimlerine adaylığını koyan Trump’ı mahkemeye götüren süreç nasıl ortaya çıktı, Trump bu durumdan endişe duyuyor mu, gelin bu derlemeye bir göz atalım.

Nedir bu Trump’ı mahkeme salonuna sürükleyen dava?

Erotik film yıldızı Stormy Daniels, 2016 başkanlık seçimleri sırasında, Trump ile 2006 yılında ilişki yaşadığını iddia ederek, medya kuruluşlarına konuşmak istemişti. Bu noktada Trump, Daniels’ı susturmak için o dönemki avukatı aracılığıyla erotik film yıldızına 130 bin dolar vermişti. Bu, normal şartlarda suç sayılmayacak bir durum olsa da paranın ‘yasal harcama’ olarak Daniels’a aktarılması işi yokuşa sokuyor. Zira savcılar, Trump’a ‘vergi dolandırıcılığı’ ve ‘resmi kayıtlarda sahtecilik’ gibi suçlamalar yöneltebiliyor.

Tabii bu suçlamaların yöneltilmesi yeterli olmuyor. Büyük Jüri’nin de Trump’ın yargılanıp yargılanamayacağına dair bir karara varması gerekiyordu ki perşembe günü kararlarını yargılanması yönünde verdiler. Bu noktada Trump ağır ceza mahkemesinde yargılanacak ve usulen de olsa tutuklanması gerekecek.

ABD tarihinde bir ilk: Trump'a ağır ceza davası açılıyorABD tarihinde bir ilk: Trump’a ağır ceza davası açılıyor

 

Ters kelepçelenme hayali suya düştü

Özel uçağıyla öğleden sonra Florida’dan New York’a gelen Trump, geceyi Trump Tower’daki dairesinde geçirerek avukatlarıyla görüşecek. Görüşmelere dahil olan bir kaynak, önümüzdeki birkaç günün Trump için kritik olduğunu, kendi davasına zarar vermemesi için danışmanlarının eski başkanı uyardığını söylüyor. Ancak Trump’ı kontrol altında tutmak takdir edersiniz ki çok da kolay bir iş değil. Ama danışmanları deniyor. Zira daha şimdiden hakime saldırmaya başlayan Trump’ın sözlerini yumuşatmaya çalışırken soğuk terler döküyorlar.

Ağır ceza mahkemesinde yargılanacağını öğrense de golf oynamak ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek gibi aktiviteleriyle endişeli olsa bile bunu dışarı pek yansıtmayan Trump, mahkeme salonuna giderken Gizli Servis görevlileriyle çevrili olacak. Bunun akabinde parmak izi alınacak, sabıka fotoğrafı çekilecek. Trump’ın mahkemeye ters kelepçelenmiş bir halde gitmek istediği iddiaları gündemi meşgul etse de avukatından yapılan açıklama bunun çok mümkün olmadığı yönünde.

Trump'tan 'sus payı' davasını gösteriye dönüştürme planı: Ters kelepçelenmek istiyorTrump’tan ‘sus payı’ davasını gösteriye dönüştürme planı: Ters kelepçelenmek istiyor

Kongre baskınına benzer bir durumun yaşanması beklenmiyor

Trump’ın mahkemeye çıkarılmadan önce hücre yerine sorgu odasında tutulacağı düşünülüyor. Hakim karşısına çıktığında ise savunmasını yapacak. Normal şartlarda ABD’de mahkeme salonlarına kamera girilmesine izin verilmese de haber kuruluşları bu özel durum için yargıçtan istisna yapmasını talep etti. Öte yandan kolluk kuvvetleri, mahkeme salonunun dışında yaşanabilecek arbedelere karşı barikatlar kurdu bile.

Akıllara 6 Ocak 2021’de Trump yanlısı bir güruhun ABD Kongre Binası’na yaptığı saldırı gelse de bunun tekrarlanabileceğine dair pek fazla işaret görülmüyor. Zira danışmanları, Trump’a destekçilerini şiddete meyledebilecek söylemlerden kaçınması yönünde telkinlerde bulunuyor. Öte yandan Trump’ın bazı müttefikleri de New York’taki olası protestoların sivil kalmasını, ‘barışçıl’ ve ‘yasal’ şekilde yapılmasını istediklerini açık açık ifade ediyor. Zaten şimdiye kadar ne emniyet yetkilileri ne de uzmanlar, Trump destekçilerinin ya da karşıtlarının büyük bir organizasyon içinde olduklarına dair bir emareye rastlamadı.

Suçlu bulunsa bile adaylığı devam edebilecek

Duruşmanın aleyhine sonuçlanması halinde Trump kendisini mitinglerde değil, parmaklıklar ardında bulabilir. Bununla birlikte ABD’de sabıka kaydı, Beyaz Saray yarışına katılmanın önünde bir engel teşkil etmiyor. Dolayısıyla Trump hapishanede olsa bile adaylığını koruyabilecek.

Trump’ın 2024 başkanlık seçimleri için oluşturulan kampanya ekibi pazar günü Mar-a-Lago’da bir araya geldi. Sebebi ise Trump’ın bugün yargıya teslim olacak olması. Trump’ın yargılanacak olmasını kullanarak Cumhuriyetçi Parti’nin destekçilerinden siyasi kampanyaları için bağış isteyen ekip, sadece 24 saat içinde 4 milyon dolar topladı. En azından onlar bunu iddia ediyor. İddianın doğruluğunu kanıtlayacak mali kayıtlar ancak haftalar sonra açıklanacak.

Bu planlamanın, son zamanlarda parti için Florida Valisi Ron DeSantis gibi alternatif adayları düşünen Cumhuriyetçilerin de üçüncü kez adaylık yarışına giren Trump’ı desteklemesini sağlayacağı düşünülüyor. En azından son anketler Trump’ın 2024 seçimlerinin en güçlü adayları arasındaki yerini sağlamlaştırıyor.

Trump seçim mitinglerine başladı: Ya derin devlet Amerika'yı yok eder ya da biz derin devletiTrump seçim mitinglerine başladı: Ya derin devlet Amerika’yı yok eder ya da biz derin devleti

Ayrıca zamanında Trump’ı eleştiren bazı kişiler, eski başkanın ‘haksız’ yere hedef alınmış olabileceğini öne sürerek Trump’ı savunmaya başladı. Anlayacağınız suçlanması Trump’a zarar vermekten çok, mağdur edebiyatına sığınarak parlamasına yol açıyor.

593 kişiye soruldu, yüzde 45’i Trump’ı suçlu buldu

Öte yandan ABC News / Ipsos tarafından 593 kişi üzerinde yapılan anket, katılımcıların yüzde 45’inin sözkonusu davada Trump’ın suçlanması gerektiğini düşünürken, yüzde 32’sinin suçlamalara karşı çıktığını gösterdi. Geriye kalan yüzde 23 ise konu hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Bu arada Demokratların yüzde 88’i Trump’ın ceza alması gerektiğini söylerken, Cumhuriyetçi katılımcıların yüzde 62’si sözkonusu suçlamaların haksız olduğunu belirtti. Cumhuriyetçilerin yüzde 79’u bu suçlamaların siyasi kaynaklı olduğuna inandığını dile getirdi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.