Dışişleri Bakanı Fidan Gazze için Washington yolcusu

Gazze'de İsrail saldırıları aralıksız sürerken Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, savaşın durdurulmasına ve ateşkesin sağlanmasına yönelik temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gidiyor.

Dünya 8 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan. / Fotoğraf: AA

Gazze Şeridi’nde Katar arabuluculuğundaki bir haftalık ateşkesin ardından savaş tüm hızıyla devam ediyor. İsrail ordusunun Han Yunus kentine girmesi ve çatışmaların daha da şiddetlenmesinin ardından on binlerce Filistinli güneye doğru kaçmaya devam ediyor. Refah sokakları yeni göç eden insanlarla dolup taşıyor ve yaralı taşıyan ambulansların sıkışan sokaklarda hastanelere ulaşmaya çalıştığı görülüyor.

Yeni bir ateşkesi mümkün kılmak için uluslararası çabalar sürüyor. Türkiye de savaşın başından beri çeşitli girişimlerde bulunuyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bu amaçla bugün ABD’nin başkenti Washington’ın yolunu tutuyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Birliği’nin 11 Kasım’daki Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde Türkiye, Filistin, Suudi Arabistan, Endonezya, Mısır, Ürdün, Katar ve Nijerya’nın da aralarında bulunduğu ülkelerin Dışişleri Bakanlarının, Gazze’de savaşın durdurulmasına ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik uluslararası girişimlerde bulunmakla görevlendirildiği belirtildi.

Fidan’ın bu ortak diplomatik çaba çerçevesinde temaslar yürütmek üzere Washington’ı ziyaret edeceği bildirildi.

Temas grubu ABD’den “Gazze’de koşulsuz şartsız ateşkes” için devreye girmesini isteyecek

Dışişleri Bakanlığı’ndan kaynakların aktardığına göre Fidan’ın da yer aldığı İİT ve Arap Birliği Temas Grubu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşerek İsrail’in Gazze’ye saldırılarının son bulması için ABD’den tam koşulsuz ateşkes ilanı konusunda devreye girmesini isteyecek.

Kaynakların aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelecek grup, düşünce kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarıyla da toplantılar yapacak. Heyetin başkent Ottava’da Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly ile görüşeceği bildirildi.

Temaslarında heyetin Gazze’de bir an önce tam ve koşulsuz ateşkes sağlanmasının önemine işaret ederek İsrail Gazze’ye yönelik saldırılarının son bulması için ABD’nin tam koşulsuz ateşkes ilanı konusunda devreye girmesini isteyeceği belirtildi.

ABD bölgede İHA uçuşlarına yeniden başladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ABD’nin İsrail ile Hamas arasında çatışmalara verilen “insani ara” sırasında askıya alınan Gazze Şeridi üzerindeki silahsız keşif amaçlı insansız hava aracı (İHA) uçuşlarına yeniden başladığını duyurdu.

Pentagon Sözcüsü Lisa Lawrence “ABD rehine kurtarma çabalarını desteklemek amacıyla Gazze üzerinde silahsız İHA uçuşlarına yeniden başladı. Rehineleri kurtarma çabaları üzerinde çalışan ortağımız İsrail’e destek olmak için tavsiye ve yardım sağlamaya devam ediyoruz” dedi.

3 Kasım’dan itibaren Gazze’de rehinelerin serbest bırakılması çalışmaları kapsamında keşif amaçlı İHA uçuşları yaptığını belirten Washington 24 Kasım’da İsrail ile Hamas arasında çatışmalara verilen “insanı ara” sürecinde ise uçuşları askıya almıştı.

ABD’den Batı Şeria’da şiddet olaylarına karışanlara vize kısıtlaması

ABD işgal altındaki Batı Şeria’da “şiddet yanlısı İsrailli yerleşimciler” ya da “Filistinli aşırılık yanlıları” gibi sivillere yönelik şiddet eylemlerine karıştığı tespit edilenlerin mevcut vizelerini ve gelecekteki başvurularını iptal etme kararı almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller 5 Aralık’ta yeni vize politikasının ayrıntılarını açıklarken 7 Ekim’den bu yana Batı Şeria’da sivillere yönelik şiddet eylemlerinde “endişe verici bir artış” olduğunu söylemişti.

İsrail hükümetinin “aşırılıkçı yerleşimci şiddetini durdurmak için daha fazlasını yapması” gerektiğini belirten Miller İsrail’in şiddet yanlısı yerleşimcileri gerektiği gibi sorumlu tutmak için yeterli düzeyde eylemde bulunmadığını kaydetmişti. ABD’li bürokrat ayrıca İsrailli sivilleri hedef alan “Filistinli aşırılık yanlılarını” da kastetmişti.

Yeni vize uygulaması bugün başlıyor ve Miller bunun onlarca kişiye uygulanabileceğini ve aile üyelerinin de vizelerinin iptal edilebileceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da X hesabından “Bugün Batı Şeria’da barış, güvenlik ve istikrarı zedeleyen eylemlerde yer alan veya bu eylemlere kasıtlı bir şekilde katkıda bulunan bireyleri ve aile üyelerini hedef alan yeni bir vize kısıtlama politikası açıkladım. Sivillere yönelik şiddetin sonuçları olacaktır” demişti.

İsrail 'Han Yunus'un kalbindeyiz' dedi, Gazzeliler yine yollardaİsrail ‘Han Yunus’un kalbindeyiz’ dedi, Gazzeliler yine yollarda

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.