Pentagon’da sular durulmuyor: Austin’in hastaneye kaldırılması hakkında soruşturma

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Başmüfettişliği Savunma Bakanı Austin'in sessiz sedasız hastaneye kaldırılması hakkında soruşturma başlatılacağını duyurdu.

Dünya 12 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden ve Savunma Bakanı Lloyd Austin. / Fotoğraf: AA

70 yaşındaki ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in 22 Aralık’ta geçirdiği bir ameliyattan sonra hastaneye kaldırılması ve bundan en yetkili kişilerin dahi haberdar edilmemesi ABD’de bürokrasi krizi yaratmıştı. Austin’in gizlice hastaneye kaldırılması ve aslında aralık ayından bu yana prostat kanseri tedavisi gördüğünün ortaya çıkmasıyla başlayan tartışma sürüyor.

ABD Başkanı Joe Biden şeffaflık tartışmaları üzerine tüm sorumluluğu üzerine aldığını söylemişken Pentagon’dan önemli bir haber geldi. Pentagon Başmüfettişi Robert Storch bir notla Bakan Austin, Savunma Bakan Yardımcısı Kathleen Hicks ve diğer yetkilileri bilgilendirdi: Bu ay incelemeleri başlatıyoruz.

Önemli koduyla gönderilen notta soruşturmayla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

“Soruşturmanın amacı Savunma Bakanının Aralık 2023-Ocak 2024’te hastaneye kaldırılmasıyla ilgili rolleri, süreçleri, prosedürleri, sorumlulukları ve eylemleri incelemek ve bakanlığın politika ve prosedürlerinin üst düzey liderlik sağlık veya başka nedenle görev başında olmadığında yetkilerin etkili şekilde devri ve zamanında, uygun bildirimleri sağlamak için yeterli olup olmadığını değerlendirmektir.”

Soruşturma ekibinin çalışmalarının Savunma Bakanı ofisi üzerinde odaklanacağını belirten Storch incelemeyle ilgili bilgilere sahip olabilecek ek ofis ve personelin de belirlenebileceğini kaydetti.

Beyaz Saray’dan tüm bakanlara talimat

İncelemenin yanı sıra Beyaz Saray tüm bakanlara bir talimat göndererek görevlerini yerine getiremeyecek durumda olduklarında Beyaz Saray’ı bilgilendirmelerini istedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby ise Başkan’ın “bir numaralı odağının” Austin’in iyileşmesi olduğunu ve onu görevden almayı planlamadığını söyledi, ancak hastalık sürecinde iletişimin “yetersiz” olduğunu kabul etti. Kirby sorunun durumdan Beyaz Saray’ın haberdar olmaması olduğunu vurguladı.

Pentagon yetkilileri Austin’in hastalığının ciddiyeti konusunda komuta zincirindeki ilgili kişileri neden daha önce bilgilendirmediklerini açıklamakta zorlanıyor. Yetkililer bunun bir nedeni olarak özel kalem müdürünün grip olmasını öne sürseler de bu cevap başmüfettişi tatmin etmemişe benziyor.

Austin’in hastaneye kaldırılması ve prostat kanseri teşhisi

ABD’de 22 Aralık’ta hastaneye kaldırılan Austin’in prostat kanseri tedavisi gördüğü duyurulmuştu. Austin’in tedavisinin sürdüğü Walter Reed Ulusal Askeri Hastanesinden yapılan yazılı açıklamada bakana aralık başında prostat kanseri teşhisi konulduğu belirtilmişti. Austin’in 22 Aralık’ta hastaneye kabul edildiği, genel anestezi altında prostatektomi adı verilen minimal bir cerrahi prosedüre tabi tutulduğu bildirilen açıklamada ameliyatın iyi geçtiği belirtilmişti.

Bakanın ertesi gün taburcu edildiği, ancak ameliyattan kaynaklanan şiddetli karın, kalça ve bacak ağrısı ile mide bulantısı komplikasyonları üzerine 1 Ocak’ta tekrar hastaneye kaldırıldığı bilgisine yer verilen ilk açıklamada Austin’in idrar yolu enfeksiyonuna yakalandığı kaydedilmişti.

Üç gün yoğun bakım ünitesinde kalan Austin’in durumundan Beyaz Saray’ın ilk olarak 5 Ocak Cuma günü haberdar olduğu ortaya çıkmıştı. Bakanın hastaneye kaldırılması ve sonraki süreçte Beyaz Saray dahil üst düzey yetkililere ve kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılmaması tepki çekerken ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu da Savunma Bakanının “gizlice” hastaneye kaldırılmasıyla ilgili resmi soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Cumhuriyetçilerden tepki: Anayasaya aykırı

Olayın üzerine giden Cumhuriyetçiler de bakanın görevinin gereklerini yerine getiremediğini, bunu bildirmemesinin açıkça anayasa ihlali olduğunu söylemişti.

Senatör Tom Cotton yaptığı açıklamada “Savunma Bakanı en ağır kararların dakikalar içinde verilmesi gereken nükleer komuta zinciri de dahil olmak üzere Başkan ile ordu arasındaki emir komuta zincirinin kilit halkasıdır. Eğer bilgi doğruysa, bu şok edici çöküşün sonuçlarından biri olmalı” demişti.

Diğer bir Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker da Austin’in iyileştiğini duymaktan memnuniyet duyduğunu belirtmekle birlikte “Savunma Bakanlığı’nın bakanın sağlık durumunu günlerce kasıtlı olarak sakladığı gerçeği ortadadır. Bu kabul edilemez” diyerek olaya tepki göstermişti.

Bu nasıl zafiyet? Biden, savunma bakanının kanser olduğunu yeni öğrenmişBu nasıl zafiyet? Biden, savunma bakanının kanser olduğunu yeni öğrenmiş

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.