Advertisement

Pazar, tarihteki en sıcak gün unvanını çabuk kaybetti, pazartesi daha da sıcak oldu

21 Temmuz Pazar günü şimdiye kadar kayıtlara geçen en sıcak gün olmuştu ki pazartesi geldi ve bu unvanı pazarın elinden aldı. Küresel iklim krizi, dünyaya sürekli böyle yeni yeni rekorlar yaşatıyor. Aylık ortalamalarda da sürekli rekor kırılıyor.

Çevre 24 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Bilim insanları sıcaklık rekorlarının devamının gelmesinden endişe ediyor. Fotoğraf: Shutterstock

Dünya iki gün üst üste kayıtlara geçen en sıcak günü yaşadı. 21 Temmuz Pazar dünyada ortalama sıcaklığın en yüksek olduğu gün olmuştu. Derken pazartesi geldi ve ben daha iyisini yapabilirim, dedi. AB Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin verilerine göre ortalama sıcaklık 17,15 derece olarak ölçüldü. Bu sıcaklık pazar gününden 0,06 derece daha yüksek. Kurum 1940’tan bu yana sıcaklık kaydı tutuyor.

2023 Temmuz ayında bu rekor yine arka arkaya kırılmıştı. Bundan önceki en sıcak gün rekoru ise 2016 Ağustosu’nda yaşandı.

Almanya’daki Leipzig Üniversitesi’nden iklim bilimci Karsten Haustein “Geçen pazartesi şimdiye kadarki ortalama global sıcaklık rekoru kırılmış olabilir. Şimdiye kadarki derken on binlerce yıl öncesinden bu yana en sıcak günü kastediyorum” dedi.

Son günlerde Japonya, Endonezya ve Çin’de rekor sıcaklıklar kayıtlara geçti. Körfez ülkeleri de nemi de hesaba katınca 60 dereceyi aşan hissedilen sıcaklıkla bunaldı. Bu sırada Avrupa’nın bazı yerlerinde sıcaklık 45 dereceyi aştı.

Fosil yakıt kullanımının körüklediği iklim değişikliği bu rekor sıcaklıkların sorumlusu. Ancak geçen yılın aksine bu yıl iklim değişikliği El Nino etkisiyle birleşmediği halde böyle bir rekor kayıtlara geçti. İspanyolca ‘yaramaz çocuk’ anlamına gelen El Nino etkili olduğu yıllarda küresel düzeyde iklimi etkiliyor ve havaları ısıtıyor.

Reuters’a konuşan Hausten dünyanın El Nino’nun etkisi altında olmadığı ve nötr bir dönemden geçtiği halde rekor kırılmasının ayrıca dikkate değer bir gelişme olduğunu söyledi.

13 aydır üst üste her ayın kayıtlara geçen en sıcak ay olduğunu da hesaba katınca “Yandık kavrulduk” demeye devam edeceğiz gibi görünüyor. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için gerekli politikaların uygulanmadığı ve fosil yakıtlardan çıkılmadığı sürece, bunlar daha iyi günlerimiz…

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.