Portekiz alevler içinde: Ülkenin 57 ayrı noktasında orman yangınları sürüyor

Portekiz'de 57 ayrı noktada süren orman yangınları sebebiyle seferberlik ilan edildi. Yangınlar sebebiyle 50'den fazla kişi yaralandı, 7 kişi öldü. 5 bin itfaiye personelinin görev aldığı çalışmalara çeşitli ülkeler de destek verdi.

Çevre 18 Eylül 2024
Orman yangını riski özellikle yaz aylarında artıyor. Fotoğraf: AA

Kuzey doğu Avrupa’yı teslim alan aşırı yağış kaynaklı sel felaketinin ardından Portekiz de orman yangınlarıyla mücadele ediyor.Portekiz’de bir türlü dindirilemeyen orman yangınları 7 kişinin ölümüne 50’den fazla kişininde yaralanmasına sebep oldu. Yetkililer Portekiz’in 54 ayrı noktasında süren orman yangınları sebebiyle 5 bini aşkın itfaiyecinin seferber edildiğini duyurdu. Fransa, İtalya, Yunanistan ve İspanya’dan gelen sekiz adet yangın söndürme uçağı da seferberliğe dahil edildi.

Porto’nun güneyindeki Nelas ve Aveiro’da dört farklı yangınla mücadele için bin kişi görevlendirildi. Yalnızca Aveiro’da yangınlar sebebiyle 1o bin hektarlık bir orman arazisinin yandığı bildirildi.

Avrupa Birliği’nin Sivilleri Koruma Ajansı’nın ulusal temsilcisi Andre Fernandes ikisi kadın üç itfaiyecinin Nelas bölgesinde öldüğünü açıkladı. Fernandes, bölgedi demir yollarının yanısıra Lisbon ve Porto arasındaki anayolun bir kısmının da kullanıma kapatıldığını bildirdi.

Rüzgar işleri zorlaştıracak

Uzmanların yaptığı açıklamalar pazar günü hakim olan hava koşullarının 2001’den bu yana Portekiz’in gördüğü en tehlikeli hava koşulları olduğunu söylüyor. Fernandes, içinde bulundukları durumun “çok karmaşık” olduğunu ve bugün Portekiz’i etki altına alınacak rüzgarların da “zor bir güne” sebep olacağını aktardı.

Portekiz Başbakanı Luis Montenegro yangınlar sebebiyle takvimi bir süreliğine iptal etti. Başbakan konuyla ilgili açıklamasında “Son günlerde zor şeyler yaşıyoruz” dedi. Yangın sebebiyle verilen alarmın kapsamı da perşembe gününe kadar uzatıldı.

İklim krizinden Portekiz de nasibini alıyor

Portekiz ve İspanya genelinde hakim olan yangınlar geçen seneye oranla daha az, fakat Portekiz’in başına gelen olağandışı hava koşulları iklim krizinin doğrudan yansımaları. Bilim insanları insan sebepli iklim krizinin dünya genelinde beklenmedik hava koşulları yarattığına işaret ediyor. Eğer gerekli önlemler alınmazsa iklim krizinin sonuçları her sene daha ağır olacak.

Portekiz’de hakim olan sıcak ve kuru hava dalgası merkez Avrupa’daki sel felaketiyle çakıştı. Avrupa Birliği, kıtada olan bitenlerin iklim krizinin kanıtları olduğunu söyledi. İklim krizinin en büyük sebebi atmosferin ısınması. Bu ısınma, daha uzun yazlara, daha sıcak ve kuru rüzgarlara sebep olarak orman yangınları ve kuraklık gibi felaketleri de tetikliyor.

Fransa ve Almanya'da sel nedeniyle 'kırmızı alarm'Fransa ve Almanya’da sel nedeniyle ‘kırmızı alarm’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.