Rusya ve Kazakistan selin esiri: 50 bini aşkın insan tahliye edildi

Rusya'nın Orsk kentinde 10 yıl önce yapılmış barajın yıkılması sonucunda batı bölgeleri taşkından etkilenirken Kazakistan'da da aşırı yağış ve eriyen karlar sele sebep oldu. İki ülkede toplam 50 bin kişi tahliye edildi.

Çevre 8 Nisan 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: Rusya Acil Durum Bakanlığı

Rusya, Ukrayna’nın St. Petersburg’a kadar ulaşan uzun menzilli dronları ve Crocus belediye binasına İŞID saldırısı derken bir de sel felaketiyle sarsıldı. Rusya hükümeti pazar günü selden etkilenen Orenburg bölgesinde acil durum ilan etti ve üç bölgede daha sel felaketi yaşanabileceğini duyurdu.

Ural Nehri’ndeki su seviyesinin yükselmesi nedeniyle birçok bölgede taşkın oldu. 500 binden fazla insanın yaşadığı Orenburg bölgesinde 885’i çocuk dört binden fazla insan tahliye edildi. Resmi haber ajansı Tass 6 bin 300 evin su altında kaldığını yazdı.

Rusya Acil Durumlar Bakanı Aleksandr Kurenkov kurtarma çalışmalarını denetlemek için pazar günü selden en çok etkilenen şehirlerden, Kazakistan sınırına yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Orsk’a gitti. Bakan bölgeye federal düzeyde müdahale istediğini söyledi.

Orsk Belediye Başkanı Vasili Kozupitsa’ya göre Orsk cuma günü barajın yıkılmasına neden olan sellerden en çok etkilenen yer oldu. Tass dün sabah itibariyle 200 bin nüfuslu kentte 4 bin 500 konutun su altında kaldığını ve tahliye çalışmalarının devam ettiğini yazdı. Şimdiye kadar Orsk’ta dört kişi öldü, ancak yetkililere göre ölümlerin selle bir ilgisi yok.

2014’te yapılan barajın yıkılmasına inşaat usulsüzlüklerinin mi yol açtığına ilişkin soruşturma başlatıldı. Yerel yetkililere göre baraj 5,5 metreye kadar yükselebilecek sulara dayanıklıydı. Ancak Kozupitsa’nın iddiasına göre su seviyesi cumartesi günü yaklaşık 9,3 metre yüksekliğe ulaştı.

Orsk’tan yaklaşık 250 kilometre uzaktaki Orenburg bölgesinde sular yükselmeye devam ettiği için şehir içindeki durum daha da kötüleşiyor. Şimdiye kadar bölgede 1300’den fazla evi su bastı, 428 kişi tahliye edildi. Orenburg yetkilileri selin maliyetinin 21 milyar ruble yani 227 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov pazar günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in hem Bakan Kurenkov,e hem de Kurgan ve Tyumen bölgeleri valileriyle durumu görüşerek bilgilendirildiğini açıkladı.

Fotoğraf: Rusya Acil Durum Bakanlığı

Kazakistan’da da durum farklı değil

Kazakistan da şiddetli yağışlar ve eriyen karlar nedeniyle hem doğudan hem merkezden hem de kuzeyden sel felaketleri haberleriyle sarsılıyor. Kazakistan Acil Durumlar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Akmola, Aktöbe, Atırav, Kostanay, Pavlodar ve Kuzey Kazakistan bölgelerinde 3 bin 171 evin sular altında kaldığı belirtildi. Şimdiye kadar 14 bin 589’u çocuk toplam 46 bin 755 kişi tahliye edildi.

Sel felaketi Kazakistan’ın yakınlarında gerçekleştiği için Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev Kazakistan’ın 80 yıl sonra yaşadığı en kötü doğal afetin bu seller olduğunu söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Kazakistan’daki sel felaketiyle ilgili olarak geçmiş olsun mesajı yayınladı ve Türkiye’nin her türlü yardıma hazır olduğunu belirtti. 

Slovakya'da cumhurbaşkanlığı seçimi: Terazide Rusya yanlısı aday ağır bastıSlovakya’da cumhurbaşkanlığı seçimi: Terazide Rusya yanlısı aday ağır bastı

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.