Prof. Görür bu kez İzmir için uyardı: Körfez boyunca tek bir bina kalmaz!
Tüm yurtta hayatı olumsuz etkileyen fırtına ve sağanak yağış etkisini sürdürüyor. Hafta sonu birçok ilde sel ve taşkınlara sebep olan yağışların hafta ortasına kadar süreceğini belirten Meteoroloji Genel Müdürlüğü vatandaşları uyardı.
Türkiye günlerdir soğuk hava, sağanak yağış ve fırtınanın etkisinde. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarının ardından hafta sonu yurdun neredeyse tamamında lodos ve sağanak yağış etkisini gösterdi. Çatılar uçtu, sahil şeritlerinde dev dalgalar oluştu, sel ve baskınlar yaşandı. Marmara’nın güneyinde, İzmir’de ve güney illerinde deniz kabarması sonucu tsunamiyi andıran görüntüler ortaya çıktı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü hafta başında da Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege için fırtına, Kıyı Ege içinse kuvvetli sağanak beklendiğini açıkladı. Vatandaşlar, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riskiyle ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.
Kıyı Ege’deyse sağanak ve gök gürültülü sağanak bekleniyor. Yağışların, akşam saatlerinden itibaren çarşamba günü gece saatlerine kadar İzmir, Aydın, Muğla ve Manisa çevreleriyle Balıkesir’in batı ve güney ilçelerinde yerel kuvvetli, İzmir ve Muğla’nın kıyı kesimlerinde yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
MGM buradaki vatandaşları da sel, su baskını, yıldırım, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyardı.
İzmir’de fırtına ve yağış sonrası meydana gelen deniz taşmasından kentte bini aşkın ev ve iş yeri etkilendi. En çok zarar gören yerlerden olan Konak’ın Alsancak semtinde su tahliye ve temizlik çalışmaları devam ederken, birçok iş yeri bugün kepenk açamadı. Taşkının zarar verdiği bir diğer yer olan Karşıyaka’nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde ise su çekilince hayat normale döndü.
İtfaiye ve İZSU ekipleri su basan noktalarda çalışmalarını sürdürürken, vatandaşlar da kendi imkanlarıyla suyu tahliye etmeye devam ediyor.
Kordonboyu’ndaki bazı apartmanların zemin katları da su altında kaldı. Kordonboyu’nda bir apartmanın zemin katında oturan Yılmaz Koçtürk, canını zor kurtardığını ve hala evine giremediğini söyledi. Koçtürk, “Uyuyordum. Saat 03.00 sıralarında su damlaması sesini duydum. Kameralara baktığımda suların yükseldiğini gördüm. Telefonumu alıp terlikle çıktım. Ev tavana kadar suyla doldu. Canımı zor kurtardım. Allah’tan hayatımı kurtardım. Ekiplerin gelip suyu tahliye etmelerini bekliyorum. Geceyi bir kafede sandalye üzerinde yatarak geçirdim. Her şeyim gitti. Bittik. Allah kimsenin başına vermesin” dedi.
İzmir’de etkili olan şiddetli yağış ve fırtına nedeniyle dün, Konak ilçesi Alsancak semti ile Karşıyaka’nın Mavişehir ve Yalı mahallelerinde deniz taşmasıyla ilgili olarak İzmir’de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, değerlendirmelerde bulundu. Yaşananların sürpriz olmadığını belirten Prof. Dr. Yaşar, “Bunu zaten biz bekliyoruz. En son 2019’da böyle bir ciddi bir şey oldu. Ama dünkü olay son yılların en sertiydi, en büyüğüydü. Çünkü rüzgar 110 km’lik hızla esti. Yağış 40-50 kg olmasına rağmen o müthiş rüzgar suyu bir anda şişirdi iç körfezde ve maalesef pek çok yerde su baskınları yaşandı. Bunun nedeni şu; küresel ısınma dönemindeyiz ve her yıl deniz seviyesi yükseliyor. Ama İzmir’de enteresan bir durum daha var. Biz tektonik olarak her yıl 1 santim çöküyoruz. Bu ne demektir? Her yıl İzmir Körfezi ve su yaklaşık 1 santim yükseliyor” dedi.
Hatay’ın İskenderun ilçesinde dün gece etkili olan sağanak ve fırtına nedeniyle sahile yakın cadde ve sokaklar su altında kaldı.
Kaldırım seviyesini aşan su, Atatürk ve Ulu Cami caddelerindeki iş yerlerine taştı. Caddeler, araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Çok sayıda araç, su taşkınları nedeniyle zarar gördü.
Güvenlik önlemleri kapsamında mahallelerin bazı bölümlerinde elektrikler kesildi. Bölgeye sevk edilen AFAD ve itfaiye ekipleri, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir aldı.
Sabah saatlerinde sağanağın etkisini yitirmesiyle, belediye ekipleri ve bölge halkı, suyun tahliyesi için çalışma yaptı. Su altında kalan caddelerdeki esnaf da iş yerlerine giremediklerini belirterek, çalışmaların tamamlanmasını beklediklerini söyledi.
Doğu Karadeniz’de dün gece başlayan ve devam eden sağanak, yaşamı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Karadeniz’in kıyı şeridindeki kentlerde metrelerce yükseklikte dalgalar oluştu.
Boyu dört metreye ulaşan dalgaların ulaştığı beton aydınlatma ve enerji nakil direğinde de patlama meydana geldi. Dalgaların denizden taşmasının ardından sahil yolu suyla kaplandı.
Direkte yaşanan patlama ve sonrasında yolun hızla suyla kaplanma anları da çevredeki bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kayda alındı. Görüntüde; kıyıdan yükselen dev dalgaların enerji nakli de bulunan aydınlatma direğine ulaşması, kıvılcımla patlama meydana gelmesi, ardından hızla suyla dolan yolda sürücülerin araçları ile bölgeden uzaklaşması yer aldı.
Milyarlarca dolara mal olan Karadeniz Otoyolu, Karadeniz’e karıştı. Hopa-Kemalpaşa arasında yol denizle birleşti. Rezilliğe bakın… pic.twitter.com/FDL75aMf4l
— İsmail Saymaz (@ismailsaymaz) November 27, 2023
Giresun Valiliği fırtınada yaşanan olumsuzluklara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Fırtına kaynaklı denizde oluşan dalgalar nedeniyle Tirebolu ilçe merkezinden geçen yolun, önlem amaçlı trafiğe kapatıldığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlimizde etkili olan fırtına zaman zaman yüksek dalgalar nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu ve sahil kesimlerinde olumsuzluklara neden olmaktadır. İlimiz Tirebolu ilçe merkezinden geçmekte olan sahil yolunda ‘fırtına ve rüzgar’ nedeniyle denizde dalgalar yükselmiş olup yol tedbir amaçlı trafiğe kapatılmıştır”
LÜTFEN DİKKATLİ OLALIM ‼️
İlimizde sahil boyunca yükselen dalgalar nedeniyle zaman zaman sahil yollarında ve kıyı şeridinde olumsuzluklar yaşanmaktadır.
Lütfen bu güzergahları kullanırken dikkatli olalım, yükselen dalgalar nedeniyle sahil kenarlarından uzak duralım‼️#Tirebolu pic.twitter.com/YvL5dOJRpi
— TC Giresun Valiliği (@TC_giresun) November 27, 2023
Bir süredir soğuk havaların etkisi altında olan Erzurum’da ise dün akşam saatleri yağmur ve fırtına etkili oldu.
Fırtına ve yağmur sabaha karşı yerini tipi şeklindeki kara bıraktı. Sabah saatlerinde işe gidenler ve okul yolundaki öğrenciler zor anlar yaşadı. Yoğun kar yağışı nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı trafik kazası da yaşandı. Büyükşehir Belediye ekipleri yollarda tuzlama çalışması yaptı.
Artvin’in Hopa ilçesinde, fırtınada kuru yük gemisi sürüklendiği kıyıda karaya oturdu. Gemi için kurtarma çalışması başlatıldı. 13 mürettebat halat sistemiyle kurtarıldı.
Geminin karaya oturması üzerine başlatılan kurtarma operasyonuna AFAD, Sahil Güvenlik, AKUT, polis, itfaiye ve sağlık ekipleri katıldı. Ekipler, dalgalar nedeniyle denizde sürekli hareketlenen gemiye bağlanan çelik halatları kıyıdaki ağaçlara bağlayıp önlem aldı. Jandarma ekipleri, kıyıda oluşturulan insan zinciriyle de halatları tutarak, çalışmalara destek verdi.
Bartın’da dün sabah saatlerinden sonra etkili olan kuvvetli fırtına ve denizde oluşturduğu dalgalar nedeniyle Güzelcehisar Sahili’ndeki yürüyüş yolunda, büfelerde, piknik alanında hasar meydana geldi.
Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçelerine yarın yapılması planlanan tüm feribot seferleri, olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi.