Türkiye, depremler sebebiyle COP16’ya ev sahipliği yapmaktan vazgeçti

BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi tarafından yapılan açıklamada Türkiye'nin gelecek yıl düzenlenecek Cop16 biyoçeşitlilik zirvesine ev sahipliği yapmayacağını bildirildi. Kurum, kararın 6 Şubat depremlerinden dolayı alındığını açıkladı.

Çevre 4 Ağustos 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Zirvenin 21 Ekim-1 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

Ülkeler geçen aralık ayında Montreal’de düzenlenen Cop15’te bu 10 yılın biyoçeşitlilik hedeflerini kabul etmişti. O zamandan bu yana ilk kez düzenlenecek ve yapılan anlaşmaya göre ne kadar ilerleme kaydedildiğinin görüşüleceği çevre zirvesinin bu yıl ekim ayında Türkiye’de yapılması planlanıyordu.

Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi tarafından dün yapılan açıklamada Türkiye’nin ‘mücbir sebepler’ nedeniyle zirveye ev sahipliği yapamayacağı belirtilerek, diğer ülkelere toplantıya ev sahipliği yapmaları için çağrı yapıldı.

Kurumun sekreteryasının geçici başkanı David Cooper, Türk hükümetinin çekilmesinin sebebinin 6 Şubat’ta meydana gelen yıkıcı depremlerin yarattığı sorunlar olduğunu belirterek, “Türk hükümeti bu kararı almak zorunda kaldığı için üzüntülerini ifade etti. Sekreterya, yaşanan kayıplardan dolayı Türk hükümetine taziyelerini yeniden iletmiş ve mevcut durumda hükümetin aldığı bu zor kararda dayanışma içinde olduğunu bildirmiştir” dedi.

Zirvenin daha önce planlandığı gibi 21 Ekim-1 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılması umuluyor. Biyoçeşitlilik zirveleri, her yıl düzenlenen iklim zirvesinin aksine iki yılda bir yapılıyor.

Hükümetlerin kara ve denizlerin yüzde 30’unu koruma, çevreye zarar veren 500 milyar dolarlık sübvansiyonlarda düzenlemelere gitme ve gezegenin bozulan karasal ve deniz ekosistemlerinin yüzde 30’unu iyileştirme hedeflerinde ne düzeyde olduklarını tartışacakları zirve için en olası yedekler arasında Fransa, İngiltere, İsviçre ve İspanya yer alıyor.

Daha önce Cop15’e hazırlık süreci de kesintiye uğramış, Covid-19 pandemisi nedeniyle birkaç kez ertelenmişti. Ayrıca zirve normalde Çin’in Kunming kentinde yapılacakken Covid-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle Montreal’de gerçekleştirilmişti.

Dünya liderlerinden açık mektup: Kimsenin geride kalmayacağı bir 'yeşile geçiş' sözü verildiDünya liderlerinden açık mektup: Kimsenin geride kalmayacağı bir ‘yeşile geçiş’ sözü verildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.