Türkiye’nin ciğerleri yanmaya devam ediyor

Yaz mevsimi en kurak günlerine doğru ilerlerken Bursa, Muğla ve Antalya'da çıkan orman yangınları korkuttu. Kimi bölgelerde vatandaşlar da söndürme çalışmalarına destek verdi.

Çevre 30 Haziran 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı

Kamuoyunda tepkilere neden olsa da sıcak havalar ve insanların duyarsızlığı nedeniyle Türkiye’de orman yangınlarının önüne bir türlü geçilemiyor.

Risk sıcaklıkların arttığı, buna karşılık yağışın ve nemin azaldığı zamanlarda yükseliyor. Ağaçların ya da çalıların yapılarında yeterli su olmaması, o bölgenin yeterince yağış almaması ve toprağın nemi tutmaması ormanların kuru olmasına yol açıyor. Bu da yangınların yayılmasında etkili oluyor.

Yaz mevsimi giderek kuraklaşırken çok kurak dönemler üst üste geldiğinde oluşan fönlü hava tipi de orman yangınlarını artıran etkenlerden. Yine de her sene binlerce hektarlık alanın kaybedilmesinin tek nedeni küresel ısınma veyahut iklim değişikliği değil.

Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre ‘yangın çıkış nedenlerine göre kaybedilen alanlara’ bakıldığında en fazla kayıp ‘ihmal ve kazadan’ kaynaklanıyor.

Verilere göre 2013-2023 döneminde 88 bin 636 hektar orman ihmal ya da kaza sonucu kaybedildi.

Yangınlar ne yazık ki bu sene de ‘tüm hızıyla’ devam ediyor.

Her yıl aynı hikaye: Çeşme'deki orman yangını izmaritten çıkmışHer yıl aynı hikaye: Çeşme’deki orman yangını izmaritten çıkmış

Alevler Uludağ Üniversitesi kampüsünün de olduğu ormana sıçradı

Bursa’da saat 14.00 sıralarında Nilüfer ilçesinde Şehir Hastanesinin tam karşısında, otoyolun öteki tarafında kalan bölgede anızların yakıldığı alanda yangın çıktı. Durum rüzgarın da etkisiyle kısa sürede endişe verici boyutlara geldi.

Bölgeye çok sayıda itfaiyeci sevk edilse de alevler Uludağ Üniversitesi kampüsünün de olduğu ormana sıçradı.

Müdahale halen sürüyor.

Muğla’daki yangın kontrol altında

Günlerdir orman yangınlarına sahne olan Muğla’da ise durum ‘kontrol altında.’

Milas’ta yerleşim yerlerine yakın bir bölgede başlayan yangına müdahale edildi. Ancak yaklaşık üç hektar ormanlık alan kül oldu. Bölgede soğutma çalışması sürüyor.

İlk kıvılcımın nasıl çıktığına dair ise henüz netleşen bir bilgi yok.

Antalya’da halk da destek verdi

Antalya’daki yangının adresi Kundu turizm beldesiydi. Yükselen dumanları görenler hemen durumu 112’ye bildirdi. İtfaiyeciler kısa sürede bölgeye gelerek müdahaleye başladı.

Söndürme çalışmalarına belde sakinleri de destek verdi.

Saros’ta ateş yakanlara tepki

Her sene binlerce hektar ağaçlık alana mal olan yangınlar vatandaşları da sonunda isyan ettirdi.

Edirne’nin Saros Körfezi’ne kıyısı olan Yayla’da tesis işletmecisi Mustafa Altunhan ormanlık alanda ateş yakan tatilcilere tepki gösterdi:

“Söndürün bu ateşi, orman burası. Yazık, günah. Şuraya bak. Bu ormanlar nasıl yanmayacak? Cayır cayır Türkiye yanıyor. Şuraya bakın. Bir ters rüzgar esse orman gitti. Yazıklar olsun.”

Tatilciler bu çıkış üzerine ateşi söndürdü.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.