Türkiye’nin iklimi Mısır’a benzeyebilir

Birleşmiş Milletler raporuna göre küresel ısınma, Türkiye'yi en kırılgan ülkelerden biri haline getiriyor. Kuzey Afrika'ya kadar yayılan sıcak hava kuşağı daha kuzeye, Türkiye'ye tırmanıyor ve Türkiye Mısır'ın iklimine benzemeye başladı.

Çevre 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2023 raporunda Türkiye’nin aşırı hava olaylarına karşı Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğu ortaya konmuştu. Buna göre Türkiye’de ısınma dünya ortalamasının iki katına yakın. Rapor Akdeniz havzasındaki ülkelerin küresel ısınmadan daha fazla etkilendiğini de bildiriyordu.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Dr. İlker Eroğlu iklim değişikliği dolayısıyla yıllık ortalama sıcaklığın 20 derece olduğu subtropikal kuşağın gittikçe kuzeye doğru genişlediğini söyledi.

‘Mısır’la aynı iklim özelliğini taşıyabiliriz’

Eroğlu şu bilgileri verdi: “Türkiye’nin yakın gelecekte Mısır’la aynı iklim özelliğini taşıması söz konusu. Bu açıdan denizlerimiz ısınıyor, ısındığı için istilacı balıklar bizim denizlerimize, Akdeniz’e, Karadeniz’e doğru yol almaya başladı. Mesela hamsi daha kuzeye gidiyor. Daha soğuk kesimlere göç ediyor. Bunlar biyolojik popülasyonlarımızın, biyolojik zenginliklerimizin azalmasına, buradaki habitatların yok olmasına neden oluyor.”

Eroğlu Türkiye’deki üç bini endemik 12 bin bitkinin de küresel ısınmadan etkileneceğini söyledi.

‘Suyu dikkatli kullanmamız gerekiyor’

İklim değişikliğinin etkilerini azaltacak yöndeki çalışmaların daha da artırılması gerektiğini belirten Eroğlu şunları kaydetti: “İklim değişikliği özellikle sıcaklıkların artması, yağışın azalması ve kuraklık ekosistemlerin bozulmasına, tarımsal verimliliğin düşmesine neden oluyor. Bununla ilgili gerekli tedbirleri almamız önemli. Bununla ilgili tabii ki politika üretmek gerekiyor. Gelecekte sıcaklık artışı ne kadar olacak, yağış azalması ne kadar olacak veya artışı, ne varsa bunların tespiti gerekiyor. Yani bir kere mevcut durumu tespit etmemiz lazım. Buna bağlı olarak da gelecek projeksiyonları ortaya koymamız gerekiyor. Mesela yağışlar azalıyor, sıcaklık artıyorsa yağış isteği fazla olan bitkilerden ziyade bu iklime adaptasyonu sağlayabilecek bitki türlerine önem verilmesi lazım. Su kaynaklarının tasarruflu kullanılması da önemli. Suyu har vurup harman savurmamalıyız ki Türkiye zaten su sıkıntısı, yani su stresi çeken ülkeler arasında.”

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.