Uluslararası Balinacılık Kurulu duyurdu: 10 civarında körfez muturu kaldı

Uluslararası Balinacılık Kurulu'nun açıklamasına göre Meksika'nın Pasifik Sahili'nde görülen körfez muturunun nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Açıklamaya göre, yaklaşık sadece 10 hayvan hayatta.

Çevre 9 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Körfez muturu nüfusu 1997'de 570'ti. 2018'de 10'a geriledi. 

Uluslararası Balinacılık Kurulu, vaquita porpoise olarak bilinen körfez muturu canlısından sadece 10 civarı hayvanın hayatta olduğunu belirterek, neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu duyurdu.

BBC Türkçe’nin haberine göre körfez muturu popülasyonu, bölgedeki yasadışı avcılığın etkisiyle dramatik şekilde düştü ancak ağ avcılığına tamamen yasak getirilmesi durumunda bu türün kurtarılması mümkün.

Sadece Meksika’nın Kaliforniya Körfezi’nin en kuzeyinde yaşayan türün nüfusu 1997’de 570’ti. 2018’de 10’a geriledi.

Ağ yasaklarının etkili uygulanması bu sayının korunmasını sağlarken kurulun açıklamasına göre ağ yasakları yüzde 100 uygulanırsa, bu tür kurtulabilir.

Geçen yıl Science dergisinde yayımlanan araştırmalara göre körfez muturu genetik olarak zayıf,  değil ve yaşam alanları tamamen korunursa hayatta kalabilir. Araştırmaya katılan bilim insanlarından Dr. Jacqueline Robinson’a göre eğer tamamen koruma sağlanabilirse önümüzdeki 50 yılı aşkın sürede hayatta kalma şansları çok yüksek.

50 yılın en büyük iz sürmesi olabilir: Maceraperestler Loch Ness canavarının peşine düşecek50 yılın en büyük iz sürmesi olabilir: Maceraperestler Loch Ness canavarının peşine düşecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.